همشهری- زینب زینال زاده: ساعت ۷ صبح ۱۴ خرداد سال ۱۳۶۸ خبر تلخی توسط مجری شبکه سیما مخابره شد. وقتی که با صدایی بغض گرفته و سرشار از غم و اندوه گفت: «انا لله و انا الیه راجعون. رروح بلند پیشوای مسلمانان و رهبر آزادگان جهان حضرت امام خمینی به ملکوت اعلا پیوست.» در کمتر از چند دقیقه ایران سیاهپوش شد و ملت عزادار. ۳۵ سال از این واقعه تلخ و ناگوار می گذارد و هر سال مردم با حضور در حرم مطهر امام سفر کرده این روز را گرامی می داند و با آرمان های بنیانگذار انقلاب (ره) تجدید بیعت می کنند. شهرداری تهران چون سنوات گذشته علاوه بر سیاهپوش و آماده کردن شهر، برای برگزاری هر چه باشکوهتر این مراسم تمهیداتی در حوزه های مختلف ترافیکی، رفاهی، خدماتی، فرهنگی و ... پیش بینی کرده است.
فضاسازی شهری
در آستانه ۱۴ خرداد و سالروز ارتحال امام خمینی (ره) علاوه بر محدوده حرم امام (ره) در بهشت زهرا(س)، طرح فضاسازی شهری با استفاده از تبلغات فرهنگی و ... در معابر منتهی به جماران (منطقه یک) و حرم عبدالعظیم حسنی (منطقه۲۰) اجرایی می شود. براساس برنامه ریزی های صورت گرفته شهرداری مناطق یک و ۲۰ متولی این کار خواهند بود.
پاکسازی محور اصلی
بزرگراههای علامه عسگری، خلیجفارس، شهید هاشمی از محورهای اصلی تردد زائران حرم امام (ره) هستند و ازاینرو آمادهسازی این معابر توسط شهرداری منطقه ۱۹ انجام می شود. آماده سازی پارکینگ های تعیین شده، رفع نقاط ناایمن با همکاری و مشارکت سازمان مدیریت پسماند و سازمان آتش نشانی، پاکسازی محورهای بزرگراهی در قبل و بعد و حتی در روز برگزاری مراسم از جمله اقدامات پیش بینی شده هستند.
خدمترسانی در پهنهها مختلف
برای ارائه خدمات مطلوبتر به زائران سوگوار، شهرداری تهران از تمام ظرفیتهای شهرداری مناطق استفاده و برای هر یک از آنها پهنه هایی را در محدوده پیرامونی حرم امام (ره) تعیین کرده است. فضا سازی محورها و معابر و پهنه ها پیش از آغاز مراسم، استقرار نیروها با هدف پاکسازی نقاط تعیین شده، استقرار تجهیزات (تانکرهای آب) برای نظات معابر پیش از آغاز مراسم و ... بخشی از وظایفی هستند که توسط مناطق انجام می شود.
آماده سازی حرم امام و بهشت زهرا(س)
بخش عمده و اصلی آماده سازی حرم مطهرحضرت امام خمینی (ره) و محوطه بهشت زهرا(س) در تمام موضوعات خدمات شهری، عمرانی و ترافیکی، فضاسازی و انجام تبلیغات محیطی به عهده سازمان بهشت زهرا(س) است. علاوه بر آن قرار است اقداماتی چون نصب و راه اندازی مه پاش ها در مسیر زائرین، آماده سازی سرویس های بهداشتی، نصب بنرهای هدایت مسیر جهت راهنمایی سوگواران و ... هم انجام شود.
تسریع تردد سالمندان و توان یابان
در میان زائران سوگوار قطعا سالمندان و توان یابان هم حضور دارند. بنابراین ۱۰۰ دستگاه ولیچر و تعدادی خودروهای شاتل برقی برای خدمت رسانی به این اقشار پیش بینی شده است. همچنین در راستای تسهیل دسترسی به محل پارکینگ ها با همکاری پلیس راهور تهران بزرگ، انجام جداسازی پارکینگ ها بوسیله نیوجرسی صورت گرفته است.
نظافت پس از اتمام مراسم
علاوه بر آماده سازی محوطه درونی و پیرامونی حرم امام(ره) برای برگزاری مراسم، شهرداری تهران تدابیری هم در خصوص پاکسازی معابر و محوطه و محورهای منتهی به حرم پس از پایان مراسم پیش بینی کرده است. تامین مخازن زباله ۱۲۰۰لیتری، حمل نخاله و ضایعات با ماشین آلات سنگین، استقرار تانکرهای آب با ظرفیت حداقل ۱۲۰۰۰لیتر و ... تنها بخشی از کارهایی است که در پایان مراسم توسط نیروهای خدمات شهری انجام می شود.
استقرار نیروهای آتش نشان
برای امداد رسانی به موقع در زمان وقوع حوادث احتمالی، سازمان آتش نشانی شهرداری تهران نیروها و خودروهای سبک و سنگین خود را در محل های تعیین شده منتهی به حرم امام (ره) مستقر می کند. همچنین با توجه به گرم بودن هوا و احتمال وقوع گرمازدگی زائران نیروهای اورژانس هم با همه امکانات و ظرفیت خود اعم از آمبولانس و موتورلانس آماده باش خواهند بود.
برقراری انضباط شهری
نیروهای شرکت شهربان و حریم بان در طول مسیر و معابر منتهی به حرم امام(ره) در راستای برقراری انضباط شهری، مانع از حضور دستفروشان و بساط گستران (گلفروشان و ...) خواهند شد. برای اجرای بهتر این طرح هماهنگی لازم با یگان حفاظت شهرداری تهران و فراجا صورت گرفته است. همچنین ۱۰۰ نفر به عنوان «همراه زائر» در طول مسیر کنار زائران خواهند بود و به آنها خدمت رسانی (راهنمایی طول مسیر و ...) می کنند.
ارائه خدمات درمانی در درمانگاه موقت
امسال مانند سال های گذشته شرکت شهر سالم با راهاندازی درمانگاه موقت و با تجهیزات کامل پزشکی آمادگی کامل برای خدمت به حاضران در مراسم سالگرد بنیانگذار انقلاب اسلامی را دارند. ۵۰ نفر از کادر درمان (پزشکان متخصص و عمومی، پرستار، ماما و تکنسین اورژانس) به زائران حرم امام خمینی (ره) خدمات بهداشتی و درمانی ارائه می کنند. این درمانگاه از ۱۳ تا ۱۵ خرداد شبانه روز فعال خواهد بود.
موکب سفینه النجاه
در حوزه حمل و نقل عمومی هم شهرداری تهران خدماتی پیش بینی کرده است که برنامه های مربوط به ناوگان اتوبوسرانی با برپایی ستاد موکب سفینه النجاه در پارکینگ شماره ۶ پیگیری می شوند. انتقال زائران از میادین و مبادی اصلی شهر با ناوگان اتوبوسرانی و بازگرداندن آنها پس از اتمام مراسم به مبدا صورت می گیرد.
آماده باش ناوگان ریلی
در کنار ناوگان اتوبوسرانی، خطوط مترو تهران هم برای جابه جایی زائران آماده باش است. از شامگاه یکشبنه (۱۳ خرداد) خدمت رسانی به زائران حرم امام(ره) آغاز و تا پایان مراسم ادامه خواهد داشت. همچنین سرفاصله قطارها در خط یک مترو به حداقل می رسد تا نقل و انتقال عزاداران در کوتاهترین زمان انجام شود. ارائه خدمات در سایر خطوط هم طبق روال گذشته ادامه خواهد داشت و مسافران از این بابت نگران نباشند.
آماده سازی پارکینگ ها
تامین پارکینگ در روز مراسم ۱۴ خرداد مهمترین نیاز زائران است که سازمان بهشت زهرا (س) عهده دار این کار شده و علاوه بر پیش بینی فضاهای مناسب پارک خودروهای شخصی و عمومی اقدام به بهسازی آسفالت معابر اصلی و پارکینکهای آرامستان بهشت زهرا(س) با پخش حدود ۸۰۰۰ تن آسفالت کرده است. همچنین پارکینگها و معابر اصلی آرامستان بهشت زهرا(س) برای استقرار اتوبوسهای زائرین ۱۲ استان اختصاص داده شده است.
برپایی پردیس های فرهنگی
علاوه بر موضوعات خدماتی، ترافیکی و رفاهی، شهرداری تهران تمهیداتی هم در حوزه فرهنگی پیش بینی کرده است. برپایی ۱۰ پردیس فرهنگی با شعار «امام وعده صادق» و ۱۰ غرفه در قالب موکب علی بن موسی الرضا(ع) برای پذیرایی و راهنمای زائرین از جمله کارهایی هستند که توسط سازمان بسیج شهرداری تهران پیگیری می شود. مهدهای کـودک، ایستگاه مـادر و کـودک، ایستگاه تندرستی و ... خدماتی است که در این غرفه ها ارائه خواهد شد.
دایر شدن غرفه های هنری توسط مناطق
شهرداری مناطق علاوه بر ارائه خدمات در حوزه های خدمات شهری در موضوع فرهنگی هم وظایفی دارند که با برپایی غرفه های هنری ارائه می شود. نمایشگاه عکس، عکس یادگاری، توزیع محصولات فرهنگی، خطاطی و کرسی های آزاد اندیشی، سرگرمی، اجرای سرود و مداحی و ... برنامه هایی هستند که در پردیس های هنری اجرا می شوند. همچنین برای تسهیل زائران به این خدمات پردیس های فرهنگی و هنری در نقاط مختلف محوطه بیرونی حرم امام (ره) برپا خواهند شد.