تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۷

فصل گرما که آغاز می‌شود مخاطبان رسانه‌ها با کلیدواژه «پیک مصرف برق» بمباران می‌شوند. اما پیک مصرف برق یا ساعت اوج مصرف انرژی الکتریکی چیست؟ ایامی از سال و نیز ساعاتی در هر شبانه‌روز دارای بیشترین مصرف انرژی الکتریکی است که به آن، روزها وساعات اوج بار یا پیک مصرف گفته می‌شود.

همشهری آنلاین - محمد بلبلی: در ایران بیشترین مصرف در فصل تابستان از اواسط خرداد تا اواسط شهریور ودر ساعات ۱۲ تا ۱۸ عصر و ساعات اولیه شب بعد از غروب خورشید است. در نتیجه استفاده از وسایل برقی خانگی در ساعات اوج بار که میزان بار و برق مصرفی به حداکثر مقدار خود می‌رسد، باعث اختلال در شبکه و ایجاد خاموشی یا صدمه وسایل برقی می‌شودکه این وسایل شامل ماشین لباسشویی، جاروبرقی، بخاری برقی، اتو، مایکروویو، سماور برقی، سشوار و وسایلی از این دست است، ضمن اینکه هزینه برق مصرفی به‌شدت افزایش می‌یابد.

پیک مصرف یعنی چه؟

در ساعات اولیه شب، در ایران، مصرف‌کنندگان مختلفی ازجمله صنایع، ادارات، چاه‌ها و … از برق استفاده می‌کنند. به غیراز این موارد، مصارف خانگی، خیابان‌ها، مغازه‌ها نیز به مدار وصل شده و شروع به استفاده از برق می‌کنند. در چنین وضعیتی مجموع مصرف برق به بالاترین حد خود می‌رسد و ساعات اوج مصرف برق به‌وجود می‌آید. ساعات اوج مصرف برق در ایران، از ساعات اولیه شب و حوالی غروب و به‌مدت ۴ ساعت شروع می‌شود.

البته در روزهای تابستان نیز از ساعت ۱۲ تا ۱۸ به ساعات اوج مصرف برق اضافه می‌شود. ناگفته نماند که این ساعات در۶ ماهه اول و دوم سال متفاوت خواهد بود؛ به‌طوری که در ۶ ماهه اول سال، ساعات اوج مصرف برق، از ۱۲ تا ۱۸ و ۲۰ تا ۲۴ شب محاسبه می‌شود. ساعات اوج مصرف برق در ۶‌ماه دوم سال، بین ساعات ۱۷ تا ۲۱ است. براساس موارد گفته شده، کوچک‌ترین تغییر در نحوه مصرف برق در ساعات اوج مصرف می‌تواند از هدر رفتن انرژی الکتریکی تا حد زیادی جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید:

رکوردهای ایرانی‌ها در مصرف برق

همواره گفته می‌شود مصرف برق در ایران بالاست. سالانه همایش‌ها و سمینارها و محتواهای خبری و تبلیغی بسیاری برای جا انداختن این مطلب برگزار، تولید و توزیع می‌شود. به زبان فنی مصرف انرژی در ایران، به‌ازای واحد سطح خانه، براساس داده‌های ترازنامه هیدروکربوری، ۱۶۵۰مگاژول محاسبه می‌شود.

درحالی‌که در هیچ‌یک از کشورهای عضو آژانس بین‌المللی انرژی، میزان مصرف انرژی، با وجود آب و هوایی به‌مراتب سردتر از ایران، از ۱۰۰۰مگاژول تجاوز نمی‌کند. به‌عنوان نمونه میزان مصرف انرژی به‌ازای واحد سطح خانه در پرتغال، ۲۵۰مگاژول، در یونان ۴۰۰مگاژول، در ایتالیا ۶۰۰مگاژول و در جمهوری چک ۸۰۰مگاژول است. اما به زبان ساده و همه فهم مصرف برق در ایران چقدر بالاست؟ در ادامه با چند عدد، رکوردهای مصرف برق در ایران را به نمایش می‌گذاریم.

ششمین کشور دنیا با شدت مصرف انرژی بالا، براساس داده‌های بین‌المللی، ایران است. بالابودن شدت مصرف انرژی ایران بیانگر این واقعیت است که میزان مصرف انرژی در ایران دست‌کم ۶۰درصد از میانگین جهانی برای تولید کالا و خدمات مشابه بیشتر است.

۶ کشور؛ همسایه با جمعیت ٣٥٠میلیون نفری‌شان اوج مصرف برق‌شان، با اوج مصرف برق ایران ٨٥میلیون نفری برابر است.

۷۵ درصد؛ مشترکان ایرانی در منطقه زیر الگوی مصرف قرار دارند اما ۲۵درصد آنان، یعنی معادل ۷ میلیون مشترک ایرانی، جزو مشترکان پرمصرف برق هستند.

۴۰ درصد؛ کل مصرف برق ایران را در فصل تابستان سیستم‌های سرمایشی در بخش‌های مختلف به‌خود اختصاص می‌دهد.

۳۷ درصد؛ از انرژی ایران در بخش خانگی و تجاری مصرف می‌شود.

۲.۵ برابر؛ استاندارد جهانی برق خانگی در ایران مصرف می‌شود.

۱۸۶ کیلووات؛ ساعت در ماه، میزان مصرف برق خانگی در ایران است.

۳ کشور؛ همسایه ایران، میزان کل مصرف برقشان، معادل مصرف برق سیستم‌های سرمایشی ایران است.

منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها