جانورشناس‌ها از تمایل روباه‌ها به اهلی‌شدن خبر داده‌اند و در ایران نیز با افزایش مشاهده روباه در بسیاری از شهرهای کشور این پرسش مطرح شده که در روند جهانی تغییر رفتار جانوران وحشی آیا روباه‌ها در ایران نیز تمایل به اهلی‌شدن دارند؟

همشهری آنلاین - مجید جباری : جانورشناس‌ها از تمایل روباه‌ها به اهلی‌شدن خبر داده‌اند و در ایران نیز با افزایش مشاهده روباه در بسیاری از شهرهای کشور این پرسش مطرح شده که در روند جهانی تغییر رفتار جانوران وحشی آیا روباه‌ها در ایران نیز تمایل به اهلی‌شدن دارند؟ برخی کارشناسان حیات وحش نزدیک شدن روباه به انسان را آغاز پروسه اهلی‌شدن حیواناتی مثل روباه می‌دانند اما تمایل این حیوان به اهلی‌شدن را رد و عنوان می‌کنند که دلیل اصلی نزدیک شدن حیوانات وحشی به شهرها و زندگی انسان منابع غذایی زیاد و احساس امنیت است. با این حال در بسیاری از کشورها و حتی ایران نیز افرادی، حیواناتی مثل روباه و راکون را در خانه نگهداری می‌کنند و برخی صفحات مجازی هم برای دیده شدن و جذب دنبال کننده، گونه‌های سازگارتر روباه با انسان برای نگهداری در خانه را معرفی می‌کنند که کارشناسان آن را رد می‌کنند و معتقدند که نگهداری حیوانات وحشی مثل روباه در خانه خطرات زیادی برای حیوان و انسان دارد؛ چرا که اینگونه حیات وحش با وجود توانایی‌های بسیار، آموزش پذیر نیست و در تنگناها ممکن است به انسان حمله کند.

تمایل روباه ها به اهلی شدن صحت دارد؟

یک جانور شناس و کارشناس حیات وحش درپاسخ به این که اینکه آیا روباه تمایل به اهلی شدن دارد؟ گفت:« اینکه بگوییم یک جانور وحشی تمایل به اهلی‌شدن دارد، واقعیت ندارد.»

محمدعلی یکتانیک، کارشناس حیات وحش

محمدعلی یکتانیک درگفت وگو با همشهری آنلاین افزود:« برخی گونه‌ها مثل روباه، راکون و انواع سنجاب‌ها و حتی در موارد نادرتری، خرس در برخی کشورها با انسان سازگاری پیدا کرده و در کنار انسان زندگی می‌کنند که اصطلاحا به آن حیات وحش شهری گفته می‌شود. با این حال باید مراقب بود که این حیوانات وابستگی غذایی به انسان پیدا نکنند تا در معرض خطر قرار نگیرند.»

ذوق زدگی حیوانات ایران از باران های بهاری | دلیل افزایش مشاهده خرس و پلنگ در طبیعت | کرونا جمعیت حیات وحش را افزایش داد؟

قاچاق و تجارت عقرب در بازارهای زیرزمینی ایران | این تجارت می تواند به تولید سلاح‌های بیولوژیک ختم شود | قیمت عقرب برای قاچاق به خارج چقدر است؟

او ادامه داد:« مواد غذایی که از انسان به اینگونه‌ها می‌رسد عمدتا ضایعات و زباله است و با اینکه حیوانات را سیر می‌کند اما ارزش غذایی مورد نیاز برای حیوانات را ندارد و به مرور سبب ضعیف شدن حیوان می‌شود.یکی دیگر از دلایلی که برخی حیوانات وحشی مثل روباه، ‌سمور و راکون به انسان و شهرها نزدیک شده‌اند این است که حیوانات خاطره بدی از انسان در ذهن ندارند و در کنار انسان احساس امنیت کرده‌اند.»

یکتا نیک تصریح کرد:« شواهد نشان می‌دهد که سگ‌سانانی مثل روباه، گرگ و شغال تمایل دارند به انسان نزدیک شوند. اگر نگاهی به تاریخ اهلی‌شدن حیواناتی مثل گربه و سگ بیندازیم در می‌یابیم که پروسه اهلی‌شدن این حیوانات بسیار طولانی است. بنابراین می‌توان به نوعی نزدیک شدن روباه به انسان را آغازی برای اهلی‌شدن اینگونه حیات وحش عنوان کرد. اما اینکه چه مدت زمان می‌برد که مثل سگ و گربه روباه هم اهلی شود، به هیچ عنوان نمی‌توان پیش‌بینی کرد.»

این جانور شناس گفت: «نگهداری این حیوان به‌عنوان حیوان خانگی که به تازگی در ایران و بسیاری کشورها رواج پیدا کرده، کاری غلط و برای انسان و حیوان خطرناک است. ضمن اینکه بوی بسیار بد ادرار روباه یکی از مواردی است که سبب شده این حیوان را حتی در باغ وحش هم نگهداری نکنند.»