همشهری آنلاین-لیلا شریف: از اواسط دهه ۸۰بود که پای سریالهای کرهای با فیلم جواهری در قصر به خانه ایرانیها باز شد و در گذر زمان با اضافه شدن موسیقی کرهای به لیست علاقهمندان این فرهنگ، افزایش جمعیت عشاق زبان کرهای با جهش عجیبی روبهرو شد؛ تا جایی که بسیاری از نوجوانها، بیان چند جمله ساده کرهای و نوشتن نام خود به این زبان را یک کار ساده و بدیهی میدانند.
رونق آموزشگاههای زبان کرهای
علاقه به زبان کرهای موجب رونق آموزشگاههای این زبان شده است؛ چراکه بیشتر آنها در کنار زبانهای انگلیسی، آلمانی و ترکیهای، فضایی را برای زبانآموزان کرهای اختصاص دادهاند و در کنار آنها هم بسیاری در فضای مجازی و آموزشهای رایگان توییتری مخاطبان بالایی جذب کردهاند. مسئول ثبتنام یک آموزشگاه زبان در گفتوگو با همشهری درباره افزایش تعداد علاقهمندان به یادگیری زبان کرهای میگوید: «بیشتر زبانآموزهای ما در زبان کرهای، نوجوانها هستند و در رده سنی ۱۳تا ۲۴سال برای یادگیری زبان به مؤسسه ما مراجعه میکنند.» او در مورد هزینه کلاسهای آموزش زبان کرهای گفت: «برای ترمهای آنلاین و ۱۴جلسهای باید ۲میلیون و ۵۰۰هزار تومان هزینه کنند و زبانآموزان در کلاسهای گروهی میتوانند در کمتر از ۲سال این زبان را یاد بگیرند.» بهگفته این مسئول ثبتنام، بیشتر نوجوانانی که به این مؤسسه مراجعه میکنند، در حد ابتدایی زبان کرهای را به وسیله گوش دادن به موسیقی و تماشای فیلمهای این کشور بلد هستند. این نکته را احمد محمودزاده، معاون وزیر آموزش و پرورش در گفتوگو با همشهری تأیید کرد و گفت: «در دهه اخیر موج یادگیری زبان کرهای را در آموزشگاههای زبانی که از آموزش و پرورش مجوز میگیرند، داریم که طبق قواعدی میتوانند این زبان را آموزش دهند.» او افزود: «تعداد آموزشگاههایی که در کل کشور این زبان را آموزش میدهند، مشخص نیست، اما نمیتوان انکار کرد که آموزش این زبان متقاضیان زیادی دارد.»
محبوبیت مدرسه کرهای در ایران
در کنار مؤسسات آموزش زبان کرهای در ایران، یک مؤسسه تحت نظارت دولت کرهجنوبی به پناهگاه عشاق زبان کرهای تبدیل شده است. مؤسسه زبان سجونگ در سال ۲۰۰۷به وسیله دولت کرهجنوبی و برای ترویج زبان و فرهنگ این کشور ایجاد شد و تا ۳سال پیش در ۸۲کشور دست به افتتاح شعبه زده بود. شاید باورش سخت باشد، اما با توجه به افزایش علاقه ایرانیها به زبان کرهای، این مؤسسه در دهه اخیر ۲شعبه در تهران و اصفهان راهاندازی کرده است. علاقهمندان برای ورود به این مؤسسه باید از آزمون ورودی سربلند بیرون بیایند و بعد از قبولی و برای شرکت در کلاسهای درس نیاز به پرداخت هزینهای ندارند. نکته قابل توجه این است که مؤسسه سجونگ علاوه بر آموزش زبان فعالیتهای جانبی مانند آشپزی کرهای، انشا و سخنرانی به زبان کرهای و کلاسهای آموزش خوشنویسی نیز برگزار میکند. مریم سیدصالحی یکی از فارغالتحصیلان مدرسه بینالمللی آموزش زبان کرهای سجونگ تهران است که در رابطه با دلایل علاقهاش به این زبان میگوید: «از ۱۲سالگی علاقهمند به دیدن سریالهای کرهای با زبان اصلی بودم و از آنجاکه علاقهمند به یادگیری زبانهای خارجی هم بودم پس سومین زبان را زبان کرهای انتخاب کردم؛ نخستین سریالی که دیدم مثل بقیه ایرانیها، یانگوم بود که از تلویزیون پخش میشد و حسابی معروف شد.»
جهان در تسخیر موج کرهای
چندی پیش مرکز پژوهشهای مجلس، گزارشی با عنوان «تبارشناسی سیاستهای فرهنگی در کرهجنوبی» منتشر کرد و در این گزارش به بررسی چرایی گسترش فرهنگ کرهجنوبی در سراسر جهان پرداخت. در بخشی از این گزارش آمده است که کره در مسیری حرکت کرده که هر جا اسمی از این کشور و محصولات آن شـنیـده میشود، بدون درنگ مـوج کرهای همنشین آن خواهد بود. مقصود از موج کرهای، گسترش اقبال به تولیدات رسانهای و فرهنگ عامهپسند کرهجنوبی است که در زبان کرهای از آن به «هالیو» یاد میشود.
آمارهای مالی صنایع فرهنگی کره طی سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ نیز موضوعی است که در این گزارش به آن اشاره شده است:« فروش محصولات هنرهای نمایشی کره در سال ۲۰۲۱ چیزی حدود ۳۰۷ میلیارد وون(واحد پولی کره) بوده که نسبت به سال ۲۰۲۰ که فروشی معادل ۱۷۲ میلیارد داشته، بیش از یک و نیم برابر افزایش را تجربه کرده است. در این میان سهم فروش آثار موسیقایی با ۷۶ درصد از همه سبکهای دیگر بیشتر شده است.»