به گزارش همشهری آنلاین، «دونالد ترامپ» نامزد حزب جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ در اکثر نظرسنجیها نسبت به «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات که یکشنبه شب از رقابتها کنارهگیری کرد، پیشتاز است و بسیاری از تحلیلگران و مفسران سیاسی معتقدند که او شانس بالایی برای پیروزی در انتخابات دارد.
روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی مینویسد: «دیپلماتهای وزارت امور خارجه آلمان به همراه ستاد برنامهریزی سیاست، دفتر هماهنگکننده همکاریهای فراآتلانتیک و سفارت آلمان در واشنگتن گروه بحران غیررسمی را تشکیل داده و درباره اینکه پیروزی ترامپ در انتخابات نوامبر آمریکا چه معنایی برای آلمان خواهد داشت و اینکه آلمان چگونه باید واکنش نشان دهد، گفتوگو و رایزنی میکنند.»
«مایکل لینک» یکی از اعضای این گروه بحران میگوید: «کنارهگیری بایدن، تغییرات احتمالی به همراه خواهد داشت و موجب بازگشایی رقابتها برای انتخابات ریاستجمهوری میشود و اساسا پویایی متفاوتی را به کارزار انتخاباتی تزریق میکند.»
با این حال بسیاری در آلمان با توجه به نظرسنجیهای انتخاباتی، در فکر این هستند که خروج بایدن از رقابتها چه تاثیری خواهد داشت و به طور کلی خود را برای پیروزی ترامپ – چشماندازی که برای برلین خوشایند نیست – آماده میکنند.
فایننشال تایمز با اشاره به نگرانی دولت آلمان مینویسد: «آلمان خود را برای بازگشت ترامپ آماده میکند؛ رئیسجمهور سابقی که بیش از پیش به مسائل داخلی کشورش میپردازد و سیاستهای اقتصادی خود را طبق شعار "اول آمریکا" تنظیم کرده است و در عین حال با تهدید به اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر همه کالاها، میتواند صدمات زیادی را به اقتصاد صادرات محور آلمان وارد کند.»
این روزنامه انگلیسی تشدید تنشها را همزمان با انتخاب «جیمز دیوید ونس» معاون ترامپ میداند؛ سناتوری از ایالت اوهایو که شدیدا نسبت به جهانیشدن، ناتو و کمکهای واشنگتن به کییف مشکوک و مخالف است.
آلمان در حال حاضر بهطور فزایندهای در جهان «تنها» شده است. این کشور از طرفی در شرق با کشوری مثل روسیه مواجه شده که به ادعای برخی مقامات برلین میتواند طی دهه آینده به ناتو حمله کند و از طرفی در غرب با کشوری نظیر فرانسه روبهرو است که پس از برگزاری انتخابات زودهنگام، کشور و سیستم سیاسی آن در حالت نامعلومی به سر میبرد.
اکنون آلمان با چنین چشماندازی مواجه شده که شاید شخصیتهای ارشد دولت جدید در آمریکا بخواهند از برخی تضمینهای امنیتی که از زمان تشکیل ناتو در سال ۱۹۴۹ پشتوانه ثبات اروپا بوده است، خارج شوند.
یکی از مقامات ارشد آلمان میگوید: «این مسئله برای ما سالها زمان میبرد تا خودمان را نسبت به آن از طریق تجدید قوا و مجهز کردن دوباره ارتشهایمان وفق بدیم.»
«کریستوف هویزگن» مشاور سیاست خارجی «آنگلا مرکل» صدراعظم سابق آلمان که اکنون رئیس کنفرانس امنیت مونیخ است، در این خصوص تاکید میکند: «آلمان در خطر گیر افتادن در فلجی رو به نابودی است که باید فورا از آن خارج شود. ما نمیتوانیم فقط تعجب کنیم و غافلگیر شویم، ما باید وظایف خود را انجام دهیم.»
ماهها بود که آلمان به امید پیروزی «جو بایدن» در انتخابات ۲۰۲۴ روزها را سپری میکرد اما این امید به تدریج پس از عملکرد فاجعهآمیز رئیسجمهور بایدن در اولین مناظره انتخاباتی کمرنگ شد.
فایننشال تایمز مینویسد: «برخی مقامات در برلین فکر میکنند که دولت ترامپ-ونس شکاف شدیدی را در سیاست خارجه بایدن ایجاد نخواهد کرد و به ائتلافهای دیرینه آمریکا پایبند خواهد ماند اما بسیاری معتقدند که توجه آمریکا از سمت اروپا به سوی آسیا تغییر میکند و موجب میشود آلمان نقش رهبری بیشتری را در همسایگی خود برعهده بگیرد.»