تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۲

کشف قدیمی‌ترین تقویم جهان ناگفته‌های زیادی درباره زمان‌سنجی را در صدها هزار سال پیش فاش کرد. چندی پیش در یک ستون سنگی ۱۲هزار ساله در منطقه مرموز گوبکلی تپه در ترکیه، حکاکی‌هایی توسط باستان‌شناسان کشف شد که به‌گفته آنها قدیمی‌ترین تقویم جهان است.

به گزارش همشهری آنلاین: باستان‌شناسان می‌گویند، این تقویم می‌تواند جدول زمانی تمدن ما را بازنویسی کند. این سیستم زمان‌سنجی کهن نشان می‌دهد که انسان‌های باستان ۱۰هزار سال پیش از ثبت تقویم توسط یونانی‌های باستان در ۱۵۰سال قبل از میلاد مسیح، روش‌های دقیقی برای نگهداشتن زمان داشته‌اند.

عصر یخبندان باستانی

یکی دیگر از یافته‌های هیجان‌انگیز محققان این است که حکاکی‌های روی این تپه، برخورد یک ستاره دنباله‌دار را به تصویر می‌کشند که باعث شروع یک عصر یخبندان کوچک در ۱۲۰۰سال پیش شد که حیوانات بزرگ را از بین برد و توسعه کشاورزی و جوامع پیچیده را به شکل سختی تغییر داد. کارشناسان می‌گویند، این رویداد لحظه تعیین‌کننده‌ای بود که مردم باستان را مجبور کرد از سبک زندگی شکارچی‌طور به زندگی در سکونتگاه‌های دائمی‌تر روی آورند.

نمادها

منطقه گوبکلی‌تپه قدیمی‌ترین سازه ساخته شده توسط بشر است که تاکنون یافت شده است. این بنا بین ۹۶۰۰تا ۸۲۰۰قبل از میلاد و بیش از ۶هزار سال قبل از استون هنج (یادمانی پیشاتاریخی در دشت سالزبری ویلتشر) ساخته شده است. این سایت دارای چندین ستون سنگی است و پس از تجزیه و تحلیل اخیر، محققان دانشگاه ادینبرگ در اسکاتلند به این نتیجه رسیدند که در آن یک سازه به‌صورت تقویم تراشیده شده است.

این ستون دارای نماد «V» بود که نشان‌دهنده یک روز است، که تیم تحقیقاتی باستان‌شناسی ۳۶۵مورد حک شده در سراسر آن یافت. این سازه همچنین شامل ۱۲‌ماه قمری با ۱۱روز اضافی بود. ستون به ۲ بخش با ردیف‌هایی از نمادهای "V" در بالا و نمادهای جعبه‌مانند کوچک‌تر در قسمت اصلی پایین تقسیم شده بود. در بالای این نمادهای جعبه‌مانند پرنده‌ای که نماد دیسک دایره‌ای را بالای یک عقرب نگه‌داشته، حک شده است.

ثبت براساس تلاطم محور زمین

براساس این مطالعه، ستون دارای صفحه‌ای است که نشان‌دهنده خورشید است و عقرب به‌عنوان نماینده صورت فلکی عقرب یونانی است. این تیم همچنین یک پرنده بلند را شناسایی کرد که به سمت یک مار در حال چرخش خم شده بود که می‌تواند صورت فلکی پاییزی Ophiuchus را به تصویر بکشد.

این کشف نشان می‌دهد که مردم تاریخ‌ها را با استفاده از حرکت تقدمی ثبت می‌کنند، این حرکت یعنی تلاطم در محور زمین که بر حرکت صورت‌های فلکی در سراسر آسمان تأثیر می‌گذارد. از دیرباز اعتقاد بر این بود که یونانیان باستان نخستین کسانی بودند که در ۱۵۰سال قبل از میلاد از این روش استفاده کردند.

بیشتر بخوانید:

  • این سمعک با هوش مصنوعی کار می‌کند

فاجعه‌ای به نام دنباله‌دار

اما کشف اصلی این بود که ساکنان باستان حمله فاجعه‌آمیز یک دنباله‌دار را از سر گذرانده‌اند. این تیم تحقیقاتی مدت‌ها در این مکان کار می‌کردند و در یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ مشخص کردند که این دنباله‌دار در حدود ۱۳هزار سال پیش براساس سطوح بالای پلاتین و نانوالماس‌هایی که طی انفجارهای پرانرژی از دنباله‌دارها تشکیل می‌شوند، برخورد کرده است.

این رویداد آسمانی زمانی رخ می‌دهد که مدار یک دنباله‌دار از زمین عبور می‌کند و باعث برخورد اجرام می‌شود که می‌تواند عواقب بزرگ و تأثیرگذاری داشته باشد.