به گزارش همشهری آنلاین، بحث درباره اینترنت استارلینک داغ است و در فضای مجازی افرادی مدعی فروش نصب گیرنده های استارلینک در ایران هستند. رضا الفتنسب، عضو هیات مدیره اتحادیه کسبوکارهای مجازی در یادداشت خود به دنبال پاسخ به این پرسش است که در مواجهه با اینترنت استالینک چه باید کرد؟ وی در این باره نوشت:
فعالیت اینترنت استارلینک در ایران موضوعی است که از زمان عملیاتی شدن آن مورد بحث بوده و در دولت قبل نیز تلاشهایی برای قانونمند شدن در ایران و فعالیت آن در سازوکار قانونی انجام شد؛ اما نکته اینجاست که حتی اگر قانونمند کردن استارلینک در ایران به نتیجه برسد، بازهم در صورت تداوم محدودیتها و فیلترینگ، مشخص نیست که آیا مجموعه استارلینک به این سازوکار قانونی پایبند بماند و فقط خدمات خود را در اختیار افرادی بگذارد که قانونی کار میکنند.
به نظر من هیچگونه تضمینی برای این مسئله وجود ندارد و در نهایتاً بازهم با شیوع استفاده بهاصطلاح غیرقانونی از این اینترنت مواجه خواهیم شد؛ بهخصوص که احتمالاً با توجه به محدودیتهای موجود، اقبال مردم به این موضوع بیشتر خواهد شد و بازار جذابی هم برای مجموعه استارلینک و هم برای سایر مجموعههای مشابه که احتمالاً در آینده ظهور خواهند کرد، ایجاد میشود.
در مواجهه با اینترنت استارلینک، اگر محدودیت بگذاریم، این اقدام، کار را عقبتر میبرد و حاکمیت یعنی مجموعه مرکز ملی فضای مجازی، دولت، مجلس و ... را دچار مشکل میکند. کما اینکه بسیاری از کارشناسان پیشبینی میکنند که ظرف نهایتاً سه سال، این امکان فراهم میآید که کاربر بتواند با گوشی موبایل و بدون تجهیزات اضافی، بدون هیچ محدودیتی از این اینترنت ماهوارهای استفاده کند و آنجاست که ما دچار چالشهای بیشتری خواهیم شد.
ازنظر من بهعنوان کسی که در حوزه اینترنت و کسبوکارهای اینترنتی و مجازی فعالیت میکند، با توجه به شعارهای دولت چهاردهم برای رفع محدودیتهای اینترنت و فیلترینگ، بهترین راهکار برای مواجهه با پدیده استارلینک، عمل به همین وعدهها و حذف زمینههایی است که باعث اقبال به این نوع از اینترنت شده است. در حقیقت، با حذف محدودیتها و فیلترینگ، عملاً نیاز غالب کاربران اینترنت در ایران برای استفاده از اینترنت استارلینک از بین میرود و هزینه بالاتر این اینترنت نیز مزید بر علت میشود که کسی سراغ آن نرود.
ما باید به این موضوع فکر کنیم که وقتی اینترنت استارلینک بدون نیاز به تجهیزات در دسترس عموم قرار گرفت، چگونه میخواهیم با آن مقابله کنیم؟ ازنظر من، رفع محدودیتها، فرهنگسازی و حمایت از نخبگان کشور در حوزه اینترنت و کسبوکارهای مجازی، راهبردی است که میتواند مانع از شکلگیری چالشهای بزرگ در زمان همهگیر شدن این اینترنت خواهد شد.
ما باید موانع را برداریم و فضایی فراهم کنیم که فعالان حوزه اینترنت و کسبوکارهای مجازی برای کار در کشور رغبت داشته باشند. با این کار نهتنها حاکمیت ما در اینترنت زیر سؤال نمیرود بلکه برای مواجهه با تهدیدهای بیرونی مقاوم میشویم اما اگر امروز و در طلیعه شیوع اینترنت استارلینک مجموعه حاکمیت به فکر این اصلاحات نیفتاد، در ادامه دچار چالشهای عجیبوغریبی خواهیم شد. آن موقع، نه مدیریتی در حوزه اینترنت داریم و نه از درآمد و بازار این حوزه سهمی میبریم درحالیکه فقط با همین اصلاحات ساده که دولت جدید نیز وعده آنها را داده، راه بر وقوع بسیاری از این مسائل بسته خواهد شد.
اکنون، کسانی که در اکوسیستم اینترنتی ایران کار میکنند، رغبتی برای فعالیت ندارند و تصورشان این است که هر روز باید با چالشهای جدید مواجه شوند. فضا بهگونهای است که عمده کاربران مجبور هستند از فیلترشکن استفاده کنند و کارهای خود را با اینترنت پرهزینهتر، کم سرعتتر و احیاناً ناامنتر انجام دهند. بخش عمده کاربران اینترنت اگر بخواهند از اینترنت استارلینک استفاده کنند، دلیلشان همین وضعیت موجود اینترنت است و فقط با اصلاح این فضا، بخش قابلتوجهی از بازار ایجاد شده برای استارلینک ناپدید خواهد شد.