همشهری - نیلوفر ذوالفقاری: این باغموزه با زیربنای ۲۰۵ هزار مترمربع یکی از بزرگترین باغموزههای کشور و شامل بخشهای مختلفی مانند تالارهای هفتگانه، سراسرنما، مسجد، باغراه، دریاچه مصنوعی، آبنمایش، سالنهای آمفیتئاتر و امکانات تفریحی است. همچنین با استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا حماسه ملت ایران را در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به نمایش گذاشتهاند. گشت وگذار در این باغموزه میتواند یک تجربه ماندگار باشد.
نام مقصد: باغموزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
نشانی: بزرگراه شهید حقانی، خیابان سرو، روبهروی بوستان طالقانی
نزدیکترین ایستگاه مترو: شهید حقانی
نزدیکترین ایستگاه اتوبوس: خیابان سرو
ساعت بازدید: ۹ تا ۱۷
هزینه بلیت: ۲۵ هزار تومان
باغراه تماشایی
۲۰۵ هزارمترمربع، مساحت بزرگترین باغموزه کشور یعنی موزه انقلاب اسلامی و دفاعمقدس است. بخشهای زیادی از دیدنیهای موزه در فضای باز محوطه آن قرار گرفتهاند؛ ماشینها، ابزارآلات، ادوات و هواپیماهای جنگی، تندیسها و سردیسها و یادمانهای شهدا، دیدنیهایی هستند که در مسیر رسیدن به ساختمان موزه تماشا خواهید کرد.
یادمان شهدا
در بخش ورودی موزه میتوانید در مقابل میدان سلام، یادمانی از مزار ۹ شهید دوران دفاع مقدس را زیارت کنید که ۶ تن از آنها شهید گمنام هستند. طرح نمادین این یادمان، برگرفته از مفهوم عرفانی- قرآنی قوس نزول و قوس صعود است. ارتفاع این قوس ۲۲ متر و رنگ سفید آن، نشاندهنده خلوص شهداست.
تالار آستانه
اولین تالاری که در ساختمان اصلی موزه به آن وارد میشوید، تالار آستانه نام دارد. در این تالار با روایتی از رویدادهای منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی آشنا میشوید. مجموعه وقایعی که در فاصله سال ۱۳۵۷ تا آغاز جنگ تحمیلی و اتفاقات روزهای آغازین دفاع مقدس در این تالار به تصویر کشیده شده است.
بازار خرمشهر
در تالار حیرت و حقانیت، با بخشهای شبیهسازی شده از ویرانیهای روزهای اول جنگ روبهرو میشوید که مردم مناطق جنگزده کشورمان را در حیرت از دست دادن خانههایشان فرو برد. بازار قدیمی و محلههای خرمشهر و پالایشگاه آبادان در این بخش دیده میشوند.
سروهای مقاومت
در تالار دفاع، بخشی به بازسازی نمایی از سنگرها و خاکریزهای مقاومت رزمندگان در برابر دشمن اختصاص یافته است. المانهای آیینهای که سروهای مقاومت نام گرفته در همین بخش واقع شده است. سنگر سرد و گرم، شبیهسازی شرایط دشوار رزمندگان در فصول مختلف سال برای بازدیدکنندگان را نشان میدهد.
تالار پروانهها
تالار پروانهها یکی از جذابترین تالارهای موزه دفاع مقدس است که با قدمزدن در آن، از کنار تندیس فرماندهان شهید دوران جنگ تحمیلی میگذرید و یادگاریهای این شهدا را تماشا میکنید. تندیس وداع مادر با رزمنده هم از پراحساسترین المانهای این بخش است. در این تالار میتوانید هدایای مردمی را ببینید که داوطلبانه برای کمک به جبههها در اختیار مساجد و پایگاهها قرار میگرفت.
اقوام متحد
طاق نورانی با چراغهای آبیرنگ، بخشی از تالار آرامش است که به نمایش نمادین رشادتها و فداکاریهای رزمندگان در دوران دفاعمقدس میپردازد. در بخشی از این تالار هم، المانهایی از مردم اقوام مختلف کشور که در سالهای جنگ تحمیلی با اتحاد و همدلی در مقابل دشمن ایستادند، به نمایش گذاشته شده است.
زیارت بینالحرمین
در تالار شهادت باغ موزه دفاع مقدس، بخش ویژهای وجود دارد که حسابی مورد استقبال بازدیدکنندگان قرار گرفته است. این بخش، شامل ماکت دقیقی از بازسازی فضای بینالحرمین کربلاست. ضریح حرم امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) در این بخش شبیهسازی شده و فضایی معنوی در این بخش از موزه ایجاد کرده است.
خیابانی به نام ایران
چشمان بیشتر مردم به دیدن تابلوهای آبیرنگ خیابانها و کوچهها که نام شهیدان دفاع مقدس روی آنها نقش بسته عادت کرده است، اما تماشای تعداد زیادی از این تابلوها که روی دیوار بخشی از موزه رفته و نام خیابان ایران گرفته، حال و هوای خاصی دارد. تابلوهای نام شهدای هر کدام از استانهای کشورمان در این بخش کنار هم چیده شدهاند.
ایران در سرخط خبرها
بعد از بازدید طولانی از بخشها و تالارهای ابتدای مسیر، به تالاری میرسید که به روزهای اعلام آتشبس و پایان جنگ تحمیلی میپردازد. در این بخش میتوانید واکنش شخصیتهای بینالمللی و رسانههای مختلف را، نسبت به مقاومت و دفاع مردم ایران در برابر تجاوز صدام به خاک ایران تماشا کنید.
نمایش اقتدار
درباره عملیاتهایی که در ۸ سال دفاع مقدس انجام شد کنجکاوید؟ در بخش وسیعی از موزه میتوانید روی مانیتورهای هوشمند، به اطلاعات جامعی از این عملیاتها دسترسی پیدا کنید. در این بخش همچنین انواع ادوات جنگی که به نیروهای دریایی، زمینی و ارتش جمهوری اسلامی تعلق داشته به نمایش گذاشته شده است.
مسجد جامع، نماد خرمشهر
وقتی بازدیدتان از تالارهای هشتگانه موزه تمام شد، در محوطه باز باغموزه به یکی از مهمترین و خاطرهانگیزترین پایگاههای جنگ تحمیلی میرسید. مسجدجامع خرمشهر نماد کاملی از سالهای ایثار و مقاومت است. پس از آزادی خرمشهر نیز مسجدجامع نقطه امید رزمندگان در تصرف و پاکسازی شهر بود و با عملیات بیتالمقدس جاودانه شد.