تخریب میدان و تندیس یادبود شهید عبدالعلی مزاری، رهبر فقید هزاره‌ها و شیعیان افغانستان از سوی طالبان در غرب کابل، واکنش‌های گسترده‌ را در پی داشته است و تلاشی برای «ایجاد تفرقه» و «هزاره‌زدایی» دانسته شده است.

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از شفقنا، شهرداری کابل که اکنون تحت کنترل طالبان فعالیت می‌کند، دیشب با همکاری نیروهای مسلح طالبان، میدان و تندیس یادبود شهید مزاری در غرب کابل را تخریب کردند.

در تصاویر و ویدیوهای که به دسترس خبرنگار شفقنا قرار گرفته است، دیده می‌شود که طالبان شب هنگام با «بلدوزر» در حال تخریب چوک و تندیس شهید مزاری هستند.

منابع محلی نیز به خبرنگار شفقنا گفته‌اند که نیروهای مسلح طالبان هنگام تخریب این چوک، حضور سنگین در محل داشتند و به ساکنان محلی اجازه نزدیک شدن نمی‌دادند.

چوک شهید مزاری در غرب کابل پس از سقوط دور اول حاکمیت طالبان و با روی کارآمدن حکومت جدید در این کشور، به یادبود از عبدالعلی مزاری، رهبر فقید حزب وحدت اسلامی افغانستان و «شهید وحدت ملی افغانستان» ساخته شده بود.

در این چوک تندیسی از شهید مزاری نیز نصب و نام شماری از شهدا و همراهان او نیز درج گردیده بود و اطراف آن با فضای سبز احاطه شده بود.

نقطه اوج هزاره زدایی در افغانستان

علی امیری، استاد دانشگاه و نویسنده، در واکنش به تخریب میدان شهید مزاری از سوی طالبان نوشته است که این اقدام «نقطه اوج هزاره زدایی» در افغانستان است.

آقای امیری نوشته است: «تخریب مجسمه و میدان رهبر شهید(عبدالعلی مزاری) آخرین مرحله هزاره‌زدایی در افغانستان تحت سلطهٔ طالبان نیست، ولی نقطهٔ اوج آن شاید باشد. نام هزاره در شریعت(طالبانی) گناه و در سیاست جرم است.»


محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان این موضوع را «تعرض به هویت جهادی و قومی» هزاره‌ها دانسته است.

آقای محقق نوشته است: «تخریب یادواره تندیس رهبرشهید مزاری و شهدای عزیز دیگر در چوک شهید مزاری در کابل تعرض آشکار به هویت جهادی وقومی یک بخش بزرگی از مردم افغانستان و یک عمل نفرت انگیز و در راستای اعمال سیاست‌های مبتنی بر تبعیض قومی و مذهبی از سوی گروه طالبان است و به نفع وحدت ملی در کشور نیست.»

واکنش احمد مسعود

احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان نیز در واکنش به تخریب تندیس و میدان شهید مزاری نوشته است: «شهدای راه عدالت و آزادی چون استاد شهید(برهان‌الدین ربانی)، قهرمان ملی (احمدشاه مسعود) و شهید مزاری و بقیه شهدا سنگ قبری و یا خشت میدانی نیستند که با نابودی آن از بین بروند، آنها با مبارزات درخشان بخاطر آزادی و عدالت در دل تک تک این مردم جا دارند و تا روزی که آزاده‌ای در این وطن نفس می‌کشد و قلبی بخاطر عدالت می‌تپد آنها زنده اند و فراموش نخواهند شد.»

طالبان پیش از این شب هنگام تندیس شهید مزاری را در این میدان تخریب کرده بودند و سپس روی بخش‌های تخریب شده، گج کشیده بودند. این گروه در بامیان نیز تندیس یادبود شهید مزاری را تخریب کرده بودند.

طالبان در پنجشیر نیز وارد مرقد احمد شاه مسعود شده و سنگ قبر او را شکسته و تخریب کرده بودند و بر آرامگاه او «رقص و پایکوبی» کرده بودند.

تلاش طالبان برای اختلاف میان اقوام

رحمت‌الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان، تخریب میدان و تندیس شهید مزاری در غرب کابل را بخشی از تلاش طالبان برای ایجاد تفرقه میان اقوام افغانستان دانسته است.

آقای نبیل نوشته است: «متأسفانه، طالبان همچون یک فاجعه ویرانگر در افغانستان ظهور کرده‌اند که هدف اصلی‌شان ایجاد تفرقه میان اقوام برادر، تضعیف همبستگی ملی و نابودی تاریخ و هویت این سرزمین است.»

او افزوده است: «آن‌ها در هر قدمی که برمی‌دارند، بذر بی‌اعتمادی و دشمنی را میان مردم می‌پاشند. از منع تحصیل زنان گرفته تا وادار کردن نخبگان به ترک کشور، از تخریب نهادهای ملی تا غارت ثروت‌های ملی و تحریک احساسات قومی، همه این‌ها بخشی از یک نقشه شوم و پیچیده است. طالبان عمداً در تلاش‌اند تا با شعله‌ور ساختن تفرقه و بی‌اعتمادی، افغانستان را به سوی یک بحران عمیق سوق دهند که نتیجه‌ای جز ویرانی و فروپاشی نخواهد داشت.»

او با همرسانی ویدیویی از تخریب چوک و مجسمه شهید مزاری در غرب کابل نوشته است: «با دیدن این عملکرد طالبان، من شخصاً به کمپاین ‎#StopHazaraGenocide می‌پیوندم!»

داوود ناجی، رییس دفتر سیاسی جبهه آزادی افغانستان نیز نوشته است که «طالبان با تخریب تندیس شهید مزاری و حذف نام او، نشان دادند که به ویرانی کامل شیرازه وطنداری و زیست باهمی کمر بسته اند. طالبان با این اقدام خود شهادت او را نیز بیاد مردم آوردند و مصداق بازگشت قاتل به صحنه جرم شدند.»

او افزوده است: «آنها در اقدامات مشابه از جمله شکستن تندیس مزاری در بامیان، اتن‌کردن بر سر قبر شهید احمد شاه مسعود و نمونه های دیگر هر روز نقاب از چهره اصلی شان برمیدارند و نیت اصلی خود را نشان می‌دهند.»

اقای ناجی اما تأکید کرده است: «مزاری اما صرفا تندیسی در یک چهار راه نیست، بلکه داعیه عدالت‌خواهی در ذهن و ضمیر میلیونها انسان است و طالب دقیقا به همین دلیل از او می‌ترسد. چکش طالب ممکن است یادواره سنگی یا سنگ قبری را بشکند، اما بدون شک پنجه‌های زیادی را تبدیل به مشت خواهد کرد.»

او خطاب به طالبان گفته است: «تندیس ها را بشکنید، رسانه‌ها را سانسور کنید، دروازه مکتب و دانشگاه را ببندید، لوحه ها را پاک کنید. با اندیشه آزادی خواهی و عدالت طلبی میلیونها زن و مرد چه‌می کنید؟»

طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، به صورت گسترده متهم به اعمال «تبعیض» علیه شیعیان هزاره در افغانستان و دست‌داشتن در «سرکوب» و «نسل‌کشی» آنان شده‌اند.

این گروه رسمیت فقه جعفری را برداشته‌اند، تدریس فقه جعفری را حتا در ولایت‌های شیعه‌نشین منع کرده‌اند و با عزاداران شیعه در ایام محرم برخورد خشن و تبعیض‌آمیز داشته‌اند.

با این حال، این گروه تا اکنون به مطالبات شیعیان و هزاره‌ها توجه نکرده‌اند و رهبر این گروه حاضر نشده است چه با هیأت شورای علمای شیعه افغانستان، دیدار کند.

منبع: شفقنا