به گزارش همشهری آنلاین، بانک مرکزی نرخ تورم هدف در سال جاری را ۳۰ درصد تعیین کرده و به نظر میرسد که دستکم در نیمی از استانهای ایران این هدف محقق شود اما وضعیت تورم در برخی استانها کمی متفاوت تر از سایر استان هاست. البته روند نزولی هر ۳ شاخص ترسیمکننده وضعیت قیمتها، یعنی نرخ تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه باعث فروکش کردن انتظارات تورمی شده اما چشمانداز آینده سطح عمومی قیمتها بستگی به سیاستهای پولی بانک مرکزی و برنامهریزی دولت برای کنترل تورم دارد.
شکاف تورم سالانه در بین استانهای ایران به ۱۳.۵ درصد رسید و در حالی که ساکنان استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران کمترین نرخ تورم سالانه را به میزان ۲۴.۴ درصد را تجربه میکنند، این شهروندان استان اصفهان هستند که با تورم ۳۷.۹ درصدی مواجه شده است.
تورم ماهانه در استانها
بررسیهای همشهری نشان میدهد در حالی که در شهریور امسال نرخ ماهانه تورم در کل کشور به ۱.۷ درصد رسیده، شهروندان ساکن استان سیستان و بلوچستان شاهد رشد ۲.۵ درصدی سبد هزینههای خود در آخرین ماه از تابستان بودهاند و شهروندان ۳ استان اردبیل، خراسان رضوی و همدان پایینترین فشار تورم ماهانه به میزان ۱.۱ درصد را تجربه کردهاند.
بر اساس گزارش تازه مرکز آمار ایران، نرخ تورم ماهانه در استانهای مختلف ایران در شهریور ۱۴۰۳ با نوساناتی همراه بوده و شهروندان استانهای غربی و جنوبی کشور با افزایش نرخ تورم ماهانه مواجه شدهاتند. به نحوی که استان اردبیل، خراسان رضوی و همدان با نرخ تورم ماهانه ۱.۱ درصد، کمترین نرخ تورم را در این ماه تجربه کردهاند. در حالی که استانهای سیستان و بلوچستان با ۲.۵ درصد، کرمان و فارس هر کدام با ۲.۳ درصد، در بالاترین ردهها قرار دارند. نرخ تورم کل کشور در این ماه به ۱.۷ درصد رسید که نشاندهنده افزایش قیمتها در بازار داخلی و تأثیرات آن بر زندگی روزمره مردم است. خوزستان و لرستان نیز با نرخ تورم ۲ درصد، در میان استانهای با نرخ بالا قرار دارند.
استانهایی که در ماه گذشته با تورم ماهانه بالاتر از میانگین مواجه شدهاند سمنان، آذریابجان غربی، تهران، کرمانشاه، هرمزگان، خراسان شمالی، قم، کردستان، خوزسنان، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، مازندران، یزد، فارس، کرمان و سیستان و بلوچستان هستند.
نرخ تورم ماهانه چیست؟
نرخ تورم ماهانه به درصد تغییرات قیمت کالاها و خدمات در یک ماه مشخص نسبت به ماه قبل از آن اشاره دارد. این نرخ معمولاً بر اساس شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) محاسبه میشود و نشاندهنده افزایش یا کاهش قیمتها در یک بازه زمانی کوتاهمدت است.
تورم نقطه به نقطه سیستان و بلوچستان در کف
این گزارش میافزاید: استان سیستان و بلوچستان با نرخ نقطه به نقطه ۲۳.۶ درصد، کمترین نرخ را در میان سایر استانها دارد. در حالی که استانهای آذربایجان شرقی، چهارمحال و بختیاری و زنجان هر کدام با ۲۶.۹ درصد، در ردههای بالاتر قرار گرفتهاند. از طرف دیگر، استانهای سمنان با ۳۶.۳ درصد، اردبیل با ۳۳.۵ درصد و اصفهان با ۳۳.۱ درصد، بالاترین نرخ تورم نقطهای را تجربه کردهاند. نرخ تورم نقطه به نقطه کل کشور در این ماه به ۳۱.۲ درصد برآورد شده است.
تورم نقطه به نقطه چیست؟
نرخ تورم نقطه به نقطه نشاندهنده تغییرات قیمتها در یک سال گذشته است. به عبارت دیگر، این نرخ نشان میدهد که قیمت کالاها و خدمات در یک مقطع زمانی (مثل یک ماه) نسبت به قیمت آنها در همان ماه سال قبل چقدر افزایش یا کاهش یافته است. به این معنا که در شهریور امسال متوسط هزینه کالاها و خدمات مصرفی مردم ایران نسبت به شهریور سال گذشته رشدی ۳۱.۲ درصدی را تجربه کرده است.
تب بالای تورم در نصف جهان ایران
نرخ تورم سالانه در استانهای ایران هم نشان میدهد در حالی که درجه تب قیمت کالاها و خدمات مصرفی مردم در کل کشور به ۳۴.۲ درصد رسیده اما شهروندان ساکن نصف جهان ایران یعنی استان اصفهانی با فشار تورم ۳۷.۹ درصدی مواجه هستند.
مرکز آمار ایران میگوید: استان اصفهان با نرخ ۳۷.۹ درصد در صدر قرار دارد و پس از آن، آذربایجان غربی با ۳۷.۱ درصد و خراسان جنوبی با ۳۷ درصد به چشم میخورند. همچنین، ایلام و کردستان به ترتیب با نرخهای ۳۶.۸ و ۳۶.۷ درصد در رتبههای بعدی بالاترین نرخ تورم سالانه مواجه شدهاند.
کمترین میزان نرخ تورم را نیز ساکنان استان سیستان و بلوچستان تجربه کردهاند. مرکز آمار ایران نرخ تورم این استان را ۲۴.۴ درصد اعلام کرده و تنها استان کشور به شمار میآید که نرخ تورم سالانه زیر ۳۰ درصد را ثبت کرده است.
استانهای زنجان و بوشهر به ترتیب با نرخهای ۳۰.۵ و ۳۰.۶ درصد در ردههای بعدی قرار دارند. همچنین، خراسان شمالی و همدان با نرخهای ۳۲.۳ و ۳۲.۴ درصد، از دیگر استانهای با کمترین تورم سالانه هستند. این ارقام نشاندهنده وضعیت نسبتاً بهتری در کنترل قیمتها در این استانها نسبت به سایر نقاط کشور است.
نرخ تورم سالانه چیست؟
نرخ تورم سالانه، تغییرات قیمت سبد کالاها و خدمات مصرفی در یک ماه نسبت به ۱۲ ماه قبل از آن است که روند بلندمدت را به تصویر میکشد. مرکز آمار ایران نرخ تورم سالانه ایران در شهریور امسال را ۳۴.۲ درصد اعلام کرده به این معنا که هزینه سبد کالاها و خدمات به طور یکسان در طول یک سال منتهی به آخرین ماه تابستان ۳۴.۲ درصد افزایش یافته است.