عملیات جست‌وجو و نجات در معدن «معدنجوی طبس» پس از ۴روز نفسگیر، ساعت ۵ صبح دیروز با کشف آخرین جسد به پایان رسید.

همشهری آنلاین _ فتانه احدی: جست‌وجوگران پیکرهای ۴۹ نفر را از تونل‌های معدن بیرون کشیدند و با مرگ ۲ نفر از مصدومان در روز گذشته، آمار قربانیان این حادثه به ۵۱نفر رسید.

از شامگاه شنبه گذشته که حادثه انفجار در معدن زغال‌سنگ معدنجوی طبس، هولناک‌ترین حادثه معدنی در کشور را رقم زد، عملیات تیم‌های جست‌وجو برای نجات حادثه دیدگان در این معدن آغاز شد.

در همان روز نخست بود که اجساد ۳۰نفر از قربانیان در بلوک B معدن از داخل تونل‌ها بیرون کشیده شد اما مهم‌ترین بخش از عملیات جست‌وجو دستیابی به تونل بلوک C، یعنی جایی بود که ۱۹ نفر دیگر از کارگران در آنجا محبوس بودند. مقدار بالای گاز متان که در این تونل منتشر شده بود، مانع از آن شده بود که عملیات جست‌وجو با سرعت انجام شود و در این شرایط بود که جست‌وجوگران ۴ شبانه‌روز به عملیات خود ادامه دادند تا این ساعت ۵صبح دیروز و با انتقال پیکر آخرین قربانی به بیرون از تونل، این عملیات پایان یافت.

حالا و با پایان یافتن عملیات جست‌وجو و نجات، آنچه برای افکار عمومی اهمیت دارد، رسیدگی و پیگیری این حادثه است؛ حادثه‌ای که به گفته رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی، تردیدی وجود ندارد که سهل‌انگاری و خطاهای نابخشودنی در این موضوع اتفاق افتاده است.

سیدحسن هاشمی روز گذشته گفت: ما نمی‌خواهیم همه این خطاها را متوجه پیمانکاران و شرکت‌ها کنیم. حتما باید بررسی‌های دقیقی انجام شود اما بر اساس تجربه‌ای که دارم معتقدم که خطاهای نابخشودنی انجام شده و از حیث قضایی مشکل قابل پیگیری است که ان شاءالله به نتایج مثبتی خواهد رسید. بنده این قول را به خانواده جانباختگان می‌دهم که به سادگی از کنار این موضوع عبور نمی‌کنیم و تا احقاق حقوقشان تلاش کامل خواهیم کرد.

فداکاری تا پای جان

مجتبی حسین‌پور 30 ساله است و اهل شهر سه‌قلعه در خراسان جنوبی. او 2 سال و نیم است که در معدن زغال سنگ طبس کار می‌کند. او در واحد ایمنی معدن به فعالیت مشغول است و دریک تیم 4 نفره فعالیت داشت. او شبی که حادثه رخ داد، در شیفت استراحت به سر می‌برد. اما وقتی با او تماس گرفتند تا به معدن بیاید، برای نجات همکارانش جانش را کف دستش گذاشت به داخل تونلی که پر از گاز بود رفت اما وقتی چند نفر از همکارانش را نجات داد خود نیز بر اثر استنشاق گاز بی‌هوش شد و روی زمین افتاد.
او وظیفه‌اش این است که مدت شیفت 6 ساعته‌اش، غلظت گاز را اندازه‌گیری کند، همه موارد ایمنی را چک کند تا مشکلی ایجاد نشود و اگر مشکلی دید حتما به مسئولان بالاتر معدن گزارش کند.
حسین ‌پور در گفت و گو با خبرنگار همشهری می‌گوید: در زمان حادثه من در شیفت استراحت بودم. از ساعت 7 تا 12 شب که این حادثه در معدن رخ داد، شیفت استراحت ما بود. با وجود اینکه یک گروه ایمنی و امداد و نجات در معدن حضور داشتند اما باز هم با ما تماس گرفتند.
وی می‌گوید: این تماس گویای وخامت اوضاع بود. اما وقتی به معدن اصلی معدن معدنجو رسیدند، شدت حادثه را باور نمی‌کردم. آنجا متوجه شدم که معدنچیان بلوک سی در اثر نشت گاز و انفجار آنی جان باخته بودند.

او می ‌گوید: بلافاصله به دستگاه تنفسی رسپیراتور مجهز شدیم و در 2 گروه 4 نفره و 2 نفره وارد تونل معدن شدیم. در داخل تونل هم در 2 مسیر جداگانه در تونل‌های تاریک به دنبال کارگران می‌گشتیم تا بتوانیم جانشان را نجات دهیم.

حسین‌پور میگوید: من و همکارم دو نفری به سوی کارگاه بلوک B پیش رفتیم. ما در طول مسیر هم گازسنجی می‌کردیم و هم همکارانمان را که مصدوم بودند را نجات می‌دادیم. در این مدت توانستیم 4 تا 5 نفر را نجات دهیم و بیرون بکشیم. در شرایط سخت و در حالکه کپسول سنگین اکسیژن را حمل می‌کردیم و ماسک مجهز دستگاه رسپیراتور بر صورت داشتیم. در فضای خفه تونل همه تلاشمان این بود که تعداد بیشتری از معدنچیان را نجات دهیم.

وی ادامه می‌دهد: در حالیکه در حال امداد و نجات بودم، وقتی داشتم یکی از معدنچیان را به بالا می‌کشیدم، متوجه شدم یکی از افرادی که در تونل افتاده و در اثر گاز گرفتگی جان باخته، یکی از همکاران من بود، که با هم به عملیات آمدیم. باور نمی‌کردم که او را از دست داده‌ایم. او برای نجات جان دیگران جان خود را از دست داده بود. چگونه می‌توانستم نبود همکارم را باور کنم.

مامور ایمنی معدن می‌گوید: من نیز تا ساعت 12 در حال امداد رسانی بودم، اما خسته شدم و خود را به گوشه ای از تونل رساندم که هوای بیشتری داشت تا کمی خستگی در کنم ماسک را از صورت برداشتم و کپسول را روی زمین گذاشتم، به ثانیه نکشید که دچار سرگیجه شدم و دیگر چیزی متوجه نشدم.
حسین پور ادامه می‌دهد: شایعات زیادی در مورد افنجار و چگونگی آن است. اما این گاز بود ندارد و به سرعت باعث سرگیجه، تهوع و خفه‌گی می‌شود و امکان ندارد قبل از این اتفاق گاز در فضا پیچیده باشد. با توجه به اینکه درهای کارگاه بسته و پرده‌های محافظتی هم انداخته بود، می‌توان گفت که این انفجار باعث تخریب کارگاه و نشت گاز شده بود.
وی می‌افزاید: چرا که تا ساعت 6:30 شیفت قبل در حال کار بودند و همه آنها به سلامت شیفت خود را تحویل دادند و از معدن خارج شدند.

منبع: همشهری آنلاین