همشهری آنلاین- مهدیه تقوی راد:هرچند این کاروانسراها دیگر کاربرد گذشته را ندارند و تغییر کاربری داده اند اما دیدن آنها با معماری ویژه خالی از لطف نیست. برخی از این کاروانسراها در داخل شهر و برخی در حاشیه استان واقع شدهاند که با چند دقیقه رانندگی میتوانید از این جاذبهها دیدن کنید.
کاروانسرای کنارگرد ری
نشانی: شهرری، بخش فشافویه، بلوارامامخمینی(ره)
نزدیکترین ایستگاه اتوبوس: حسن آباد
نزدیکترین ایستگاه مترو:پرند
معرفی: این کاروانسرا در قرن هفدهم میلادی، در مسیر راه ابریشم در دوران حکومت صفویان ساخته شده و در سال ۱۳۵۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
محل استراحت کاروان
کاروانسرای کنارگرد به شکل یک مربع بزرگ بنا شده که دو در شمال و جنوب کاروانسرا دارد. داخل کاروانسرا نیز یک حیاط بزرگ قرار دارد که در سالهای اخیر با چهار باغچه تزیین شده است. حیاط کاروانسرا محلی برای نگهداری اسبهاو بارهای تجاری بوده و و ۴ ایوان اطراف حیاط برای استراحت مسافران ساخته شده است. در داخل کاروان سرا نیز قهوه خانهای بوده که در آن با چای قند پهلو و یا سرو شام و ناهار از کاروانیان پذیرایی میکردند. اکنون از این کاروانسرا به عنوان یک اثر تاریخی و جاذبه گردشگری استفاده می شود.
کاروانسرای شاه عباسی کرج
نشانی: کرج، بلوار چمران، بلوار قدس
نزدیکترین ایستگاه اتوبوس:مصباح
نزدیکترین ایستگاه مترو:کرج
معرفی:تنهاکاروانسرای درون شهری ایران است که بنایی سنگی_آجری دارد و در دوره صفویه در ۳۰۰ متر مربع مساحت ساخته شده است. در مسیر راه ابریشم و در راه اصلی ری، طالقان و مازندران ساخته شده و در سال ۱۳۵۶ به ثبت ملی رسید.
اولین مدرسه کشاورزی ایران
در دوران قاجار این کاروانسرای ۲۵۰۰ متری تبدیل به یک قلعه نظامی و در دوران پهلوی به مدرسه تبدیل شد. اولین مدرسه کشاورزی ایران در این کاروانسرا تاسیس شد. این کاروانسرا تا قبل از بازسازی به عنوان انبار غلات مورد استفاده قرار می گرفت. ۲ شاه نشین، ۲۲ حجره برای استراحت مسافران در حیاط مرکزی و ۵ بارانداز هم برای نگهداری کالا در این کاروانسرا ساخته شده است. تماشای معماری ویژه دوران صفوی در این کاروانسرا خالی از لطف نیست.