فرزاد آشوبی کارشناس فوتبال کشورمان اعتقاد دارد تیم ملی از لحاظ تاکتیکی هنوز به یک هارمونی لازم نرسیده است.

آشوبی در گفت وگو با همشهری آنلاین با اشاره به دیدار روز پنجشنبه تیم ملی برابر ازبکستان در تاشکند تاکید کرد: واقعیتش من یک حس دوگانه دارم. از طرفی به هرحال تیم خوب ایران را می‌بینم ولی از سمت دیگر یک سردرگمی در عملکرد تیم ملی می‌بینم. متاسفانه تیم ملی هنوز دارای فرمت خاصی نیست.

البته یک گوشه‌ای از آن در بازی با امارات ترمیم شد. بازی که فقط با طارمی شروع کردیم چرا که در مسابقات قبلی با زوج طارمی و سردارآزمون به زمین می رفتیم. در این بازی سیستم به ۱-۳-۲-۴ ترمیم شد. البته در این سیستم هم در مرکز زمین خلا شماره ۸ با رفتن نورالهی پر نشده است. این خلا وجود دارد. ارتباط دفاع با خطوط جلو یک مقدار زیادی صورت نمی‌گیرد. از آن مهم‌تر شاهد پاس‌های بلند و موقعیت‌ساز غیرقابل پیش ‌بینی حریف هستیم.

وی افزود: در شکل تهاجمی هم خلا شماره ۸ را در مرکز زمین را احساس می‌کنیم. حالا شاید سامان قدوس در کنار عزت‌الهی بازی کنند و شرایط بهتر شود اما کار در دفاع مشکل می‌شود. در کل بعد از رفتن نورالهی این خلا در مرکز زمین ایجاد شده است.

این کارشناس فوتبال کشورمان در خصوص اینکه چه شناختی از تیم اربکستان دارد گفت: شناخت من از ازبکستان به بازی آخری که مقابل این تیم داشتیم برمی‌گردد. دیداری که در نیمه دوم ما را اذیت کردند. پرس از جلو را انجام دادند و عملکردمان دچار مشکل شد. به دلیل ساختار بازی به شدت اذیت شدیم. به هرحال ازبکستان از سایر تیم‌های هم گروه قابل احترام‌تر است. بازی خیلی سختی داریم به خصوص اینکه این تیم در زمین خودش و مقابل حمایت هوادارانش بازی می‌کند و شانس بیشتری برای موفقیت دارد. او اضافه کرد: با این حال معتقدم فوتبال ما هنوز سطح بالاتری نسبت به ازبکستان دارد.

امادر حالی که با تصمیمAFC بازی ایران برابر قطر باید در کشور ثالث برگزار شود،‌ آشوبی فارغ از جریان‌سازی‌های اخیر و با توجه به وضعیت ورزشگاه های ایران گفت: واقعا باید به این تصمیم afc تبریک گفت. فوتبالی که وضعیت ورزشگاه‌هایش برای میزبانی صحبت کردن نمی‌خواهد چراکه اظهر من الشمس است. بهترین کار را کردند که میزبانی‌اش را گرفتند. باید با فوتبالی که ساختارش ضعیف است و به این ساختارها بی‌توجهی می‌شود اینطور رفتار شود. باید درست کنند و اگر خودشان می خواهند اینطور ادامه دهند باید منتظر اینطور عواقبش هم باشند.

حالا باید بازی تیم ملی در زمین بی‌طرف برگزار شود. شاید این موضوع تلنگری باشد تا سریع‌تر و بهتر در مسیر درست قرار بگیریم. فوتبال نیاز به ساختار سخت‌افزاری است. نمی‌توانیم که با سخت افزارهای پوسیده که برای دهه‌های قبل بوده جلو برویم.

او درباره دیدار دوم تیم ملی مقابل قطر که هفته آینده برگزار خواهد شد گفت: قطر در جام ملت‌ها قهرمان شد. از دید من این قهرمانی را بیشتر از اینکه مرهون کیفیت خودش باشد مرهون کیفیت نه چندان خوب مدعیان سنتی بود. اما با این حال حریف قابل احترامی است گرچه کاملا در مقابل کیفیت گروهی ما سطح پایین‌تری دارند. ولی این موضوع دلیل نمی‌شود آنها را دست کم بگیریم یا دلیل نمی‌شود چند بازیکن سطح بالایی که دارند را نادیده بگیریم. ما هم با این شیوه فعلی تیم ملی مجبوریم دائم تغییر تاکتیک بدهیم و نیاز داریم تمرین کنیم.

این کارشناس فوتبال با اشاره به صحبت‌های الهویی دستیار امیر قلعه‌نویی که گفته تیم ملی بازی مالکانه ارائه می‌دهد گفت: آقای الهویی بارها گفته ما بازی مالکانه ارائه دادیم. آمار می‌دهد که بیشترین گردش توپ و پاس را داشتیم. اوکی این خوب است. اصلا بگویم جذاب است ولی بازی مالکانه باید مسیر را جلو ببرد. نه بازی که نهایتا منجر به بازی مستقیم شود.

ما باید راهکارهایی برای ضد تاکتیک‌های حریف داشته باشیم. باید تمرینات مستمری در این زمینه داشته باشیم. کار خیلی سختی است. ممکن است دچار اشتباه شویم و حتی احتمال شکست هم هست. باید عواقبش را بپذیریم. ولی ما عواقب را نمی‌پذیریم. برایش ایده نداریم ولی می‌گویم مالکانه بازی کردیم. این همان سردرگمی است که می‌گویم. ما باید سیستم و سبک پیدا کنیم و براساس آن جلو بریم. فلسفه‌مان باید تغییر کند.

او ادامه داد: ما مالکانه بازی می‌کنیم تا زمانی که حریف در زمین خودش است و ما در دفاع‌مان و نهایت خیلی کم با هافبک‌ها بازی می‌کنیم. ولی این مالکانه بازی کردن معنا ندارد. بازی مالکانه‌ای ایده‌آل است که در زمین حریف باشد. وقتی حریف از جلو پرس می‌کند مثل بازی با ازبکستان ما باید راهکار داشته باشیم تا به دروازه حریف برسیم. اینکه این بازی مالکانه را با اولین پرس حریف چگونه ادامه بدهیم مهم است. یک مورد دیگر هم در بازی مالکانه این است که وقتی حریف با دفاع چند لایه اجازه موقعیت‌سازی و گل‌سازی نمی‌دهد چگونه عمل کنیم.

گفتم یکی وقتی حریف پرس از زمین ما شروع می کند یکی هم وقتی با دفاع فشرده سعی می‌کند زمان و فضا را از ما بگیرد. اگر در مورد این دو تاکتیک حریفان نتوانیم هدف‌مان را جلو ببریم عملا ادعای بازی مالکانه محلی از اعراب ندارد.

آشوبی تاکید کرد: من انتظار ندارم این موضوع حل شود. باید ساختار فوتبال و فلسفه قالب شود. الان این سبک (بازی مالکانه) را چند تیم در لیگ یک و لیگ برتر بازی می‌کنند. یعنی از ۱۶ تیم لیگ برتر شاید ۴-۵ تیم این شکل بازی کنند. یعنی این سبک بازی تسری پیدا نکرده است. در این شرایط بازی تیم ملی با این فلسفه سخت است. برای همین ایراد به چشم می‌آید. در چنین شرایطی کادرفنی تیم ملی یک جاهایی از تاکتیک عبور می‌کند و روی اجرای آن اسرار نمی‌کند.