ادامه سفر منطقه‌ای وزیر امورخارجه ایران به عربستان در شرایطی در کانون توجه رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی قرار گرفته که به‌نظر می‌رسد این سفر با دستورکارهای متنوعی همراه خواهد بود.

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: عصر چهارشنبه عباس عراقچی در حالی پس از سفر منطقه‌ای اخیر به بیروت و دمشق، وارد ریاض شد و با مقام‌های سعودی دیدار و گفت‌وگو کرد که رایزنی درباره تحولات جاری در لبنان و غزه از مهم‌ترین محورهای این سفر به حساب می‌آید.

نخستین سفر عراقچی به عربستان در دولت چهاردهم در شرایطی انجام می‌شود که با توجه به افزایش سطح تنش‌ها در منطقه، رسانه‌های آمریکایی نیز توجه ویژه‌ای به این سفر نشان دادند. براین اساس هم بود که «فاکس‌نیوز» در گزارشی با اشاره به برقراری آشتی در روابط ایران با عربستان، به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین متحدان منطقه‌ای آمریکا و از بزرگ‌ترین خریداران تسلیحات این کشور، حضور عراقچی در عربستان را نشانه‌ای از پایان تلاش‌های واشنگتن برای پیشبرد توافق عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو دانست.

۱۰ محور رایزنی‌های ایران - عربستان

عراقچی روز چهارشنبه در حالی با همتای سعودی خود دیدار کرد که دوطرف پیش از این نیز طی هفته‌های گذشته در حاشیه مجمع‌عمومی سازمان ملل با یکدیگر گفت‌وگو کرده بودند؛ رایزنی‌هایی که تحولات در سرزمین‌های اشغالی از مهم‌ترین محورهای آن بود.

این در حالی است که افزایش فزاینده تنش‌ها در منطقه ازسوی رژیم‌صهیونیستی و افزایش شرارت‌های تل‌آویو طی روزهای اخیر، مهم‌ترین محور رایزنی‌های عراقچی در ریاض نیز بود. با این وجود این سفر دربرگیرنده دستورکارهای متنوعی بود که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود.

  • رایزنی درباره توقف جنایات رژیم صهیونیستی در لبنان
  • بررسی تحولات جاری در سرزمین‌های اشغالی از جمله درباره وضعیت غزه
  • گفت‌وگو درباره ضرورت برقراری آتش‌بس در غزه و لبنان
  • پیگیری موضوع برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری‌اسلامی
  • رایزنی درباره نقش‌آفرینی عربستان در زمینه کاهش تنش‌ها در منطقه
  • تشریح عزم ایران در پیشبرد سیاست همسایگی
  • پیگیری موضوع ارسال کمک‌های بشردوستانه فوری به غزه و لبنان
  • پیگیری رویکرد توسعه همکاری‌های دوجانبه میان تهران و ریاض
  • تاکید بر آمادگی ایران برای توسعه مناسبات با شورای همکاری خلیج‌فارس
  • رایزنی درباره ضرورت تقویت ثبات و امنیت در سطح منطقه

مهم‌ترین پیام ایران به کشورهای منطقه

نخستین سفر وزیر امورخارجه ایران به عربستان در شرایطی انجام می‌شود که گفته می‌شود «ضرورت مقابله با شرارت‌های روزافزون رژیم‌صهیونیستی در سطح منطقه» مهم‌ترین پیام عراقچی در این سفر برای عربستان و همچنین دیگر کشورهای منطقه‌است.

این درحالی است که طی روزهای اخیر رسانه‌های بین‌المللی گزارش‌های مختلفی درباره انتظارات تهران از کشورهای عربی، آن‌هم در شرایط کنونی منطقه، منتشر کرده‌اند. دراین چارچوب هم بود که خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از یک «منبع ایرانی»، ادعا کرد «تهران به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس گفته است اگر اجازه دهند از حریم هوایی آنها علیه ایران استفاده شود، این موضوع غیرقابل‌قبول خواهد بود و چنین اقدامی با واکنش مواجه می‌شود».

این ادعای رویترز در شرایطی مطرح می‌شود که قطر، امارات، بحرین، عربستان و کویت ازجمله کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به‌شمار می روند که میزبان پایگاه‌ها و نیروهای آمریکایی هستند.

دلایل اهمیت سفر عراقچی به ریاض

یک کارشناس مسائل غرب‌آسیا در گفت‌وگو با همشهری آنلاین با تاکید بر اینکه سفر وزیر امورخارجه در شرایط حساس کنونی منطقه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، اظهارکرد: این نخستین سفر وزیر امورخارجه دولت چهاردهم به عربستان است که دربرگیرنده محورهای مهمی است.

حسن هانی‌زاده با اشاره به اینکه به‌نظر می‌رسد با توجه به شرایط منطقه و تهدیدهای فزاینده رژیم‌صهیونیستی علیه محورمقاومت و همچنین ایران، سفر عراقچی به ریاض اهداف چندوجهی را دنبال می‌کند، افزود: معتقدم نخستین هدف این است که با توجه به اینکه عربستان به‌عنوان بزرگ‌ترین کشور عضو شورای‌همکاری خلیج‌فارس، تاثیرگذاری زیادی بر تصمیم‌های این شورا دارد، تهران از ریاض خواهد رویکرد مناسبی در قبال شرارت‌های تل‌آویو در پیش گیرد.

وی گفت: گمان می‌رود ایران از عربستان و همچنین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس خواهد خواست در صورت بروز هرگونه ماجراجویی نتانیاهو علیه محورمقاومت یا ایران، حداقل بی‌طرف بمانند اجازه ندهند رژیم‌صهیونیستی از آسمان آنها برای پیشبرد شرارت‌های خود استفاده کند.

تشریح خطرهای موجود در سطح منطقه

این کارشناس مسائل غرب‌آسیا با اشاره به روند افزایشی تنش‌ها در سطح منطقه ازسوی رژیم صهیونیستی عنوان کرد: رایزنی‌های منطقه‌ای عراقچی طی روزهای اخیر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، چراکه رژیم‌صهیونیستی با اقدام‌های جنون‌آمیز خود قصد دامن زدن به تنش‌ها را دارد.

هانی‌زاده با اشاره به عمیق‌تر شدن اختلاف‌نظرها میان واشنگتن و تل‌آویو طی روزهای اخیر ادامه داد: با وجود اینکه به‌نظر می‌رسد در شرایط کنونی آمریکایی‌ها مخالف گسترش دامنه تنش‌ها در سطح منطقه هستند، اما رژیم صهیونیستی همچنان درپی تنش‌آفرینی است.

وی با بیان اینکه وضعیت کنونی منطقه نیازمند هوشیاری هرچه بیشتر کشورهای منطقه و اتخاذ رویکردهای همگرایانه برای مقابله با استمرار جنایات رژیم‌صهیونیستی است، تصریح کرد: عراقچی دراین سفر خطرات موجود در سطح منطقه را تشریح خواهد کرد.

پیامی از تهران به ریاض

این کارشناس مسائل غرب‌آسیا درباره دیگر دستورکارهای سفر وزیر امورخارجه به ریاض نیز گفت: عراقچی دراین سفر احتمالا دعوت رئیس‌جمهور ایران از پادشاه یا ولیعهد سعودی را تسلیم مقام‌های عربستانی خواهد کرد؛ اقدامی که می‌تواند ترسیم‌کننده چشم‌انداز تازه‌ای در روابط تهران – ریاض باشد.

هانی‌زاده درباره رایزنی‌ها در ریاض به‌منظور تحقق آتش‌بس در لبنان و غزه عنوان کرد: نکته اینجاست که دستیابی به توافقی در این زمینه پیش از هر چیز منوط به فشارهای واشنگتن به نتانیاهو برای پذیرش آتش‌بس است. این درحالی است که نتانیاهو احساس می‌کند چنانچه آتش‌بس را بپذیرد، به معنای شکست نظامی در جنگی است که طی یک سال گذشته هر روز بر دامنه آن افزوده‌است.

وی با اشاره به بالا گرفتن اختلاف‌های داخلی در دولت رژیم‌صهیونیستی اضافه‌کرد: در شرایطی که منطقه در وضعیت ناپایداری به‌سر می‌برد، هر اقدام نابخردانه‌ای ازسوی رژیم‌صهیونیستی ممکن است به جنگ گسترده منطقه‌ای تبدیل شود.