همشهری آنلاین: زندگی در خوابگاههای دانشجویی اگر چه ظاهراً ساده و مقطعی به نظر میرسد که بالاخره شروع و پایان معینی دارد و قرار نیست دائمی باشد تا برای آن برنامهریزی بلندمدت تدارک دید، اما زیر و بمهای بسیاری هم دارد که اگر یک دانشجوی تازهوارد از جزئیات آن آگاه نباشد، همان زندگی ساده و مقطعی هم برایش سخت و به نظرش طولانی خواهد بود. اگر شما هم دوست دارید با فرهنگ زندگی در خوابگاههای دانشجوی بیشتر آشنا شوید، مطالعه این بخش را از دست ندهید.
وسایل مورد نیاز برای یک دانشجوی خوابگاهی
-چمدان، ساک و یا کوله پشتی
- ملحفه، بالشت و پتوی مسافرتی
- حوله صورت و حوله حمام
-لباس زیر، لباس راحتی برای خوابگاه و ورزش
- لباس بیرون پوش اضافی و رسمی
- وسایل بهداشت فردی (مسواک، خمیردندان، صابون، شامپو، شانه، عطر و ادکلن و...)
- وسایل انفرادی(بشقاب، قاشق، لیوان ترجیحا غیر شیشهای و...)
- وسایل پخت و پز (قابلمه- ماهی تابه و ادویه جات، کبریت و چاقو و...)
- گام اول؛ شروع زندگی جدید با صرفهجویی
در زندگی دانشجویی، دغدغه مالی معمولا وجود دارد. حالا اگر قرار باشد در شهر دیگری ساکن شوید علاوه بر هزینههای تحصیلی باید مبلغی را هم برای زندگی جدیدتان در نظر بگیرید. شما میتوانید با هزینه بسیار کمتر از اجاره خانه شخصی در یک خوابگاه دانشجویی ساکن شوید و خیالتان از بابت پرداختهای اضافی برای تهیه وسایل اولیه زندگی یا هزینه تعمیرات و قبضهای آب و برق راحت باشد.
- گام دوم؛ انجام کارهای شخصی و امور خوابگاه
به خوابگاه فقط به عنوان محل خواب نگاه نکنید. شما در این خانه جدید وظایفی دارید که باید به تنهایی انجام دهید. اینجا دیگر کسی اتاق یا تختخواب شما را مرتب نمیکند، یا ظرف و لباسهای شما را نمیشوید. خرید هم با خودتان است. برای نظافت اتاق هم برنامهریزی داشته باشید. فراموش نکنید قرار است در یک اتاق نه چندان بزرگ در کنار افراد همسنوسال خود، برای مدتی تقریباً طولانی کنار شما هم زندگی کنید.
- گام سوم؛ انتخاب دوستان جدید
حالا که در محیط خوابگاه مستقر شدید، بروید سراغ دوستانی که نگاه مشترکی با شما به بعضی از مسایل دارند. شاید هم رشته شما باشند و بتوانند در دروس مختلف مثل یک معلم کنارتان باشند یا به خاطر مدت زمان بیشتری که در خوابگاه بودهاند آشنایی بیشتری با محیط داشته و بتوانند شما را به خوبی راهنمایی کنند.خلاصه دوست و رفیق خوب در خوابگاه، به نوعی جای خالی خانواده در شهر جدید را هم برای شما پر میکنند.
- گام چهارم؛ زنگ تفریحات دانشجویی را فراموش نکنید!
خانواده و دوستان نزدیک قبل از سفر شما به شهر جدید و انتخاب زندگی خوابگاهی حتما نصحیتهایی به شما داشتهاند که فقط به درس و دانشگاه بچسب و خیلی به اینور و آنور نرو، اما فراموش نکنید که دوران دانشجویی یکی از بهترین دوران زندگی هر انسانی است و شاید سالها بعد که درگیر خانه و فرزند و کار شوید حسرت این روزها را بخورید، پس بهتر است سعی کنید در کنار تلاش برای موفقیت درسی از موقعیت خوبی که برای تفریح در کنار دوستانتان فراهم شده نهایت استفاده را کنید. شب نشینیهای خوابگاهی، بازیهای رومیزی، تماشای فیلم یا حتی گردشهای دسته جمعی. احتمالاً یکی از شیرینترین این خاطرات دورهمی های شبانه و گپوگفت و چای خوردن باشد.
محدودیتهای دوران دانشجویی
- حریمهای خوابگاه عمومی است!
در زندگی خوابگاهی فرصت چندانی برای خلوت کردن با خودتان ندارید. لوازم شخصیتان هم گاهی مواقع فقط برای خودتان نیست. از لیوان و دمپایی گرفته تا حوله حمام. پس خیلی به این نوع حساس نباشید. حتی نمیتوانید هر ساعتی که خواستید برنامه تلویزیونی مورد علاقه تان را تماشا کنید یا گرما و سرما اتاق را مطابق میل خودتان تنظیم کنید.
- نمایندگان اقوام و فرهنگها را به رسمیت شناسید!
با آنکه اتاق خوابگاه مانند خانه است اما اعضای آن از اقوام و فرهنگهای مختلف هستند و هر کدام عادات و سبک زندگی خاص خود را دارند. پس فراموش نکنید دیگر فقط با خواهر و برادری که در یک خانواده و با یک فرهنگ و تربیت زندگی میکردید روبه رو نیستید بلکه با افرادی هم اتاق میشوید که فرهنگی کاملاً متفاوت با شما داشته و شاید به هیچ عنوان هم اهل سازش و مدارا نباشند. سعی کنید با این مسئله کنار بیایید.
- طعم غذای مادرتان را فعلا فراموش کنید
اگر مادرتان در خانه هربار برای درست کردن غذا نظر شما را میپرسید و همیشه با یک میز چیده شده از خوراکیهای مورد علاقه تان مواجه می شدید، باید آن روزهای رویایی را فراموش کنید و همه چیزخوار شوید.
خوابگاه دانشجویی جایی برای شکایت از غذایی که باب میلتان نبوده نیست و این غذا را نمیخورم و دوست ندارم بی معنی است.
۱۲۰ ساعت
مدت زمانی است که دانشجویان خوابگاهی یا بستگان درجه یک میزبان، میتوانند به صورت رایگان در خوابگاههای دانشگاهی میهمان شوند.
۷۲ ساعت
مدت زمانی است که دانشجویان غیر خوابگاهی تنها میتوانند به صورت رایگان در خوابگاه میهمان بوده و این مدت با اجازه مسئول خوابگاه به مدت ۴۸ ساعت دیگر قابل تمدید است، اما در صورت تمدید مهلت زمان میهمانی، هزینهای از میهمان دریافت خواهد شد.
فرصتهای زندگی خوابگاهی
- آشنایی با مهارت و تجارب دیگران
- پیشرفت تحصیلی
- گسترش روابط اجتماعی و افزایش دوستیها
- توسعه روحیه همکاری و نظمپذیری
- رقابتیشدن فعالیتها
- الزام به تعامل و رفتار همراه با مدارا
- برخورد عینی با واقعیتهای زندگی
- تجربه زندگی منظمتر
- افزایش سازگاری
- تقویت صبر و تحمل
- احساس استقلال بیشتر
- یادگیری صرفهجویی
- استقلال مالی و بلوغ اقتصادی
- آشنایی با اقوام، مذاهب، فرهنگ و آداب و رسوم دیگر شهرها
- کارکرد آشکار خوابگاه دانشجویی
اسکان و استراحت و دور هم بودن دانشجویان در مدت حضور در خوابگاه
- کارکردهای پنهان خوابگاه دانشجویی
تقویت روحیه اجتماعی
همکاری
تشریک مساعی با دیگران
تقویت صبر و حوصله
اعتماد به نفس
آموختن تجارب و مهارت های زندگی
آشنایی با سبکهای جدید زندگی
- یک خاطره
مقدمه متکی به خود بودن
اوایل اقامت در خوابگاه دانشجویی دلتنگیها آنقدر بود که هفتهای یکبار به خانه بر میگشتم و این خود مشکلات ایاب و ذهاب و هزینههای آن را در پی داشت. ولی کم کم عادت کردم به طور طبیعی ماهی یکبار به خانه بروم. هر چه بیشتر زندگی دوری از خانواده را تجربه میکردم بهتر به زندگی با هم اتاقیها و دانشجویان دیگر عادت میکردم و این خود مقدمهای بود برای متکی به خود بودن و زندگی آینده.
(راوی:خانم م_ف دانشجوی اهل ارومیه)