سمانه اکوان کارشناس مسائل بینالملل، در گفتوگو با خبرنگار همشهری آنلاین، با اشاره به سفر پزشکیان به روسیه برای حضور در اجلاس بریکس، اظهار کرد: عضویت در بریکس در زمانهای که بسیاری از کشورها و هم پیمانانما، به دنبال کاهش تسلط دلار بر عرصه اقتصاد جهانی هستند و در برخی از این کشورها مثل ایران و روسیه بالاترین میزان تحریمها از جبهه غرب اعمال شده، این عضویت مهم محسوب میشود، چراکه کشورها با عضویت در بریکس به دنبال دلار زدایی و افزایش حجم مبادلات تجاری بین خودشان هستند.
وی ادامه داد: ایران اولین بار است به عنوان عضو رسمی بریکس در این نشست شرکت کرده است، برای کشورهای عضو، مخصوصا ایران به دلیل اینکه سالیان سال است که تحت تحریم آمریکا و غرب هستند خوب است که پیشنهاد سازنده، خلاقانه و ابتکاری داشته باشند تا بدانند چه طور میتوانند تبادلات تجاری را افزایش داده و میزان وابستگی به اقتصاد غرب را کاهش دهند.
اکوان بیان کرد: موضوعی که در اجلاس اخیر مورد توجه قرار گرفته است، جایگزین کردن طلا به جای دلار و استفاده از ارزهای ملی و محلی در تبادل بین این کشورهاست. سالهای سال است که در شانگهای و بریکس این موضوع مطرح شده بود اما ضرورت جدی و فوری برای اجرایی شدن این پیشنهادات وجود نداشت اما حالا به دلیل اینکه نظم جهانی درحال تغییر است و جبهه غربی خصومت خود را به کشورهای عضو اجلاس بریکس و شانگهای، دنبال میکند عزم این کشورها برای دلارزدایی بیشتر شده است بنابراین امیدواریم این راهکارهایی که داده شده زودتر اجرایی شود تا کشورهای عضو بریکس که درگیر تحریم هستند، بتوانند اقتصاد خود را نجات دهند.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به موضوع تقویت چندجانبهگرایی در این اجلاس، گفت: موضوع چندجانبه گرایی چندین سال است توسط غرب پیگیری میشود و تلاش داشتند با چندجانبه گرایی جهان را به رهبری آمریکا اداره کرده و با اتحادشان، دنیا را مدیریت و در مسیری که به نفع کشورهای اروپایی و امریکایی است، هدایت کنند. در این اجلاس که چندجانبه گرایی مطرح میشود، به این دلیل است که بریکس در مقابل جبهه غربی از لحاظ اقتصادی به وجود آمده و حالا باید باید دید این چندجانبه گرایی چه طور میتوانند با یکدیگر مدیریت بهتری در مسائل و موضوعات جهانی داشته باشند و تسلط غرب بر مسائل جهانی را بگیرند و یا اثراتش را کمتر کنند.
وی افزود: سالهای اخیر ما دیدیم در مسئله مهم جهانی مثل بحران کرونا و جنگ غزه که غرب مدیریت خوبی نتوانسته داشته باشد و حتی در جنگ غزه یک جانبهگرایی آمریکا که قطعنامههای سازمان ملل را وتو کرد و بدون توجه به متحدین اروپایی از رژیم صهیونیستی حمایت کرد، را شاهد بودیم.
اکوان اضافه کرد: مجموعه این مسائل نشان داد غرب و آمریکا با وجود اینکه ادعا میکنند به سمت چندجانبه گرایی میرود اما ایدهای برای آن ندارند در نهایت یک جانبه گرایی آمریکاست که نتیجه را مشخص میکند. وقتی در این اجلاس حرف چندجانبهگرایی میشود یعنی کشورهای عضو بریکس چه لحاظ سیاسی و اقتصادی تصمیم دارند رهبری را برعهده بگیرند و از میزان تسلط آمریکا و اروپا از مسائل جهانی کم کنند.