«سودابه ضرغام‌نژاد»، فرماندار شهرستان دهگلان است. او نخستین زنی است که در کردستان به پست فرمانداری رسیده است و روز چهارشنبه (۲ آبان) معارفه او برگزار شد.

به گزارش همشهری آنلاین، ضرغام نژاد متولد سال ۱۳۵۵ و اهل تسنن است و در مقطع کارشناسی در رشته مهندسی کشاورزی شاخه زارعت اصلاح نباتات تحصیل کرده. کارشناسی ارشد کشاورزی شاخه زارعت و دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی دارد. آن‌طور که خودش توضیح می‌دهد به عنوان فرماندار شهرستانی انتخاب شده که قطب کشاورزی کردستان است و اقتصادش بر پایه کشاورزی می‌چرخد. گفت‌وگوی روزنامه همشهری را با او بخوانید.

در روزهای گذشته، خبر انتصاب شما ترند فضای مجازی شد. چطور این اتفاق افتاد و پای یک زن به فرمانداری باز شد؟

از زمانی که وارد کار شدم، هیچ گاه به پست و مقام فکر نمی‌کردم یعنی این‌طور نبود که تلاش کنم تا بتوانم به پستی دست یابم. فقط به این فکر می‌کردم که کارهایم را به بهترین نحو انجام دهم و همیشه هم با اشتیاق کاری را شروع می‌کردم و به نتیجه می‌اندیشدم؛ اینکه چطور می‌شود نتیجه کار عالی باشد. در یک کلام می‌توانم بگویم که به کارم عشق می‌ورزیدم. هر جایی که مشغول به کار می‌شدم، سعی می‌کردم مدیر یا رئیس آنجا از نتیجه کارم راضی باشد و همچنین زمان‌هایی که ارباب رجوع به اداره می‌آمد با جدیت کارهایش را انجام می‌داد. حتی وقتی ارباب رجوعی در نوشتن درخواست خود ناتوان بود، راهنمایی‌اش می‌کردم چطور طرح موضوع کند. زمانی که کار به نتیجه می‌رسید و حس رضایت را در چهره ارباب رجوع می‌دیدم، انگیزه‌ام برای فعالیت‌های شغلی چند برابر می‌شد.

در وجود خود به این باور رسیده بودم که می‌توانم بهتر از آن چیزی که انتظار می‌رود، کار کنم. این برای من مانند یک بازی لذتبخش بود تا بتوانم بهترین خودم باشم. گاهی هم به دیگر همکارانم کمک می‌کردم و این باعث می‌شد تجربه کسب کنم. اینکه بعد از انجام کارم در یک گوشه اداره بنشینم و به سقف خیره شوم، برایم خسته‌کننده بود.

سابقه حضور در معاونت برنامه‌ریزی و توسعه فرمانداری سنندج را دارید. این موضوع چقدر در پست جدید به کمک شما خواهد آمد؟

زمانی که در فرمانداری سنندج مشغول به کار بودم، نامه‌های مردمی از دبیرخانه مستقیم به دفتر من ارسال می‌شد. در استانداری هم خوشبختانه در حوزه‌های مختلفی مانند دفتر هماهنگی امور اقتصادی، اشتغال، سرمایه‌گذاری، تسهیلات و بانک‌ها، تنظیم بازار، تهیه گزارش‌های مقایسه‌ای منابع و مصارف بانک‌ها، مسائل و مشکلات واحدهای تولیدی کشاورزی و... کار کرده بودم. زمانی که در استانداری کردستان مشغول کار بودم، می‌شود گفت که بیشترین تجربه کاری را به دست آوردم. به دلیل اینکه در بسیاری از فعالیت‌های استانداری و فرمانداری مهارت پیدا کرده بودم، فرصتی پیش آمد که در این حوزه‌ها و حتی حوزه وزارت کشور به آشنایی کاملی دست پیدا کنم. بعد از اتمام ماموریت در فرمانداری سنندج، دوباره به استانداری بازگشتم و به عنوان معاون مدیرکل امور زنان و خانواده مشغول به کار شدم. در دفتر امور زنان و خانواده نیز با مسائل و مشکلات زنان سرپرست خانوار، زنان بد سرپرست، زنان بی‌سرپرست، مسائل اجتماعی و معقوله فرهنگ‌سازی، ابرچالش جمعیتی، قوانین حمایتی از خانواده‌ها، بسیج زنان و... آشنا شدم. در آنجا بود که دریچه جدیدی در حوزه اجتماعی به روی من باز شد و برایم تجربه مثبتی بود. فکر می‌کنم این شانس را داشتم که در مکتب مدیران کل، معاونین استاندار و فرماندار سنندج بیاموزم و در واقع همین به ارتقای شغلی‌ام کمک کرد.

برخی فکر کنند که بنده پارتی داشتم، اما درست نیست. زمانی که دولت چهاردهم شروع به کار کرد، رویکرد این بود که از ظرفیت جوانان، بانوان، اقوام و مذاهب مخلتف در پست‌های مدیریتی استفاده شود؛ بدون اینکه رویکردهای جناحی و سیاسی را در نظر بگیرند. در واقع رویکرد این است که توانایی و شایستگی افراد دیده شود.

چند سالی است که در پست‌های مدیریتی به چهره‌ای آشنا در کردستان تبدیل شده‌اید. آیا در تصورات خود به فرمانداری دهگلان فکر کرده بودید؟

از همان ابتدا یعنی دی ۱۳۸۶ که شاغل شدم به عنوان کارشناس کشاورزی فعالیت خود را شروع کردم. بعد از به عنوان کارشناس مسئول برنامه‌ریزی کشاورزی، کارشناس مسئول هماهنگی امور اقتصادی، رئیس گروه هماهنگی امور اقتصادی و... فعالیت داشتم تا بعدها معاون برنامه‌ریزی و توسعه فرمانداری شدم. زمانی که استاندار جدید آمد، قرار بود برای نخستین بار یک فرماندار زن در کردستان انتخاب شود. ایشان به دنبال یک مدیر زن باتجربه می‌گشتند و خوشبختانه به من اعتماد کردند. آنجا پیش خودم گفتم که سال‌ها کار کردم تا بتوانم بیشتر به مردم خدمت کنم. در واقع این باورمندی را در خود داشتم که روزی بتوانم به موفقیت بیشتر برسم. البته به این فکر نمی‌کردم که روزی فرماندار شوم. حالا که فرماندار شدم، احساس می‌کنم فرمانداری دهگلان برای کسی که اهل سنندج است، می‌تواند شروع و تجربه خوبی باشد.

از شهرستان دهگلان چقدر شناخت دارید؟

من بیشتر از هر شهرستانی از دهگلان شناخت دارم. چون هم نزدیک سنندج است و هم اینکه بزرگترین واحد تولیدی صنعتی استان در دهگلان قرار دارد. رئیس گروه هماهنگی امور اقتصادی بودم و باور بفرمایید که قبلا به تک تک واحدهای تولیدی دهگلان سر زدم و پیگیر مشکلات آنها بودم. بزرگترین گلخانه منطقه در دهگلان قرار دارد و حتی مزرعه‌ای که کارهای پایانه‌نامه دکتری خود را انجام دادم. یعنی ۲ سال تمام هر روز به این شهرستان در رفت و آمد بودم.

با توجه به شناخت کافی از این شهرستان به عنوان فرماندار چه برنامه‌هایی در اولویت دارید؟

همانطور که گفتم دهگلان قطب کشاورزی در استان است. دشت لیلاخ یک دشت وسیع در این شهرستان است. پایان‌نامه من بر روی گندم بود و محصول اصلی دهگلان هم گندم است. همچنین این شهرستان سیب‌زمینی و محصولات زراعی دیگری دارد. بیشتر زمین‌های کشاورزی این منطقه به صورت دیم است. مهمترین موضوعی که می‌توانم با کمک نماینده دهگلان پیگیر شوم، تخصیص آب از وزارت نیرو است، زیرا برای توسعه زمین‌های کشاورزی نیاز به آب است. توسعه صنایع تبدیلی، کشاورزی گلخانه‌ای در راستای افزایش بهره‌وری، صرفه‌جویی در مصرف آب و مصرف بهینه آب در زمین‌های کشاورزی و رفع واحدهای تولیدی صنعتی هم در اولویت قرار دارد. با توجه به اینکه دهگلان فرهنگ غنی دارد، دوست دارم در مورد فرهنگ این شهرستان هم کارهایی انجام دهم. طوری که بعدها بتوانم بگویم در فرمانداری دهگلان مثمرثمر بودم.

اولین بودن برای شما چه حسی دارد و فکر می‌کنید در کنارش چه رسالتی را بر عهده خواهید داشت؟

احساس می‌کنم مسئولیت بسیار سنگینی دارم. اگر یک مرد فرماندار شود، چندان حساسیتی ایجاد نمی‌کند ولی عملکرد من به عنوان یک زن و برای نخستین بار فرمانداری یک شهرستان در استان باید کم نقص باشد. چون همه به عملکرد یک زن در قامت یک فرماندار دقت بیشتری می‌کنند. برای همین، باید نهایت سعی و تلاش خود را انجام دهم. علاوه بر آن، می‌خواهم خودم را به خودم و مردم ثابت کنم که یک زن می‌تواند به عنوان مدیر توانمند عمل کند. حالا اگر راهی برای زنان اهل تسنن کردستان باز شده، این مسیر ادامه‌دار باشد. یعنی باید طوری کار کنم که راه برای حضور زنان دیگر در چنین پست‌هایی هموار شود و اعتمادی که به زنان شده، خدشه دار نشود؛ بلکه صدچندان شود و بگویند که زنان بهتر از مردان می‌توانند در پست‌های مدیریتی کار کنند.

عکس: الهام امی

به نظرتان پذیرش مردم از این نقش تازه چطور خواهد بود؟

در نخستین جلسه‌ای که به عنوان فرماندار در دهگلان گذاشتم، یک نشست کاملا صمیمانه با بانوان بود. بازخوردهای مردم هم نشان داد که بنده را به عنوان فرماندار پذیرفته‌اند. حتی بازخوردها در سنندج هم خوب بوده و همه خوشحال هستند که چنین اتفاقی رخ داده است. به نظرم هم خانم‌ها و هم آقایان به من ایمان آوردند که در پست جدید موفق می‌شوم. از آنجایی که در کردستان زنان پا به پای مردان تلاش می‌کنند، احساس می‌کنم پذیرش مردم از نقش تازه من سخت نبود.

به عنوان یک فرماندار زن، نقش و آینده زنان را در پست‌های مدیریتی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بعد از انقلاب، راهی برای زنان باز شد تا کم کم در فعالیت‌های اجتماعی حضور داشته باشند. زنان ثابت کردند در بیشتر مسائل می‌توانند نقش پررنگی را ایفا کنند. در زمان جنگ تحمیلی و در دوران تحریم زنان خیلی مثمرثمر بودند. حتی در دوران کرونا زنان زحمات زیادی در حوزه بهداشت کشیدند. اگر به جهان نگاه کنیم، می‌بینیم که اقتصاد جهانی هم به سمت برابری جنسیتی و افزایش مدیریتی زنان می‌رود. پیش‌بینی می‌کنم حداقل در بازه ۱۰ ساله نقش زنان در جامعه خیلی بیشتر از امروز باشد. امسال ۶۰ درصد از قبولی کنکور متعلق به زنان بود و این زنان تحصیل کرده می‌توانند مدیریت در رده‌های بالا هم داشته باشند.

زنان کجای برنامه‌ریزی‌تان هستند؟

در برنامه کاری خود نگاه جنسیتی نخواهم داشت. تنها به توانمندی افراد فکر می‌کنم و اینکه بتوانند از پس کارها بر بیایند. البته از آنجایی خودم زن هستم، سعی می‌کنم حتما از نیروهای خانم هم در فرمانداری دهگلان بهره ببرم.

منبع: روزنامه همشهری