اگر خواننده این مطلب هستید، احتمالا قصد ساخت یک سوله بادوام را دارید و یا به دنبال کسب اطلاعات برای راه‌های افزایش مقاومت سازه خود هستید. هرچه که باشد، محتوای پیش رو می‌تواند برای شما کاملا کمک‌کننده و مفید باشد.

اگر خواننده این مطلب هستید، احتمالا قصد ساخت یک سوله بادوام را دارید و یا به دنبال کسب اطلاعات برای راه‌های افزایش مقاومت سازه خود هستید. هرچه که باشد، محتوای پیش رو می‌تواند برای شما کاملا کمک‌کننده و مفید باشد؛ چراکه قصد داریم مهم‌ترین پروفیل‌های مورد استفاده در سوله که سبب پایداری و مقاومت آن می‌شود را بررسی و معرفی نماییم.

لزوم استفاده از پروفیل در ساخت سوله

پروفیل‌های فولادی، عضو اصلی و مهم در سوله سازی هستند و به نوعی، استحکام ساختمان در گرو استفاده صحیح از آن‌ها است. به عنوان مثال بکارگیری آن‌ها به افزایش مقاومت کششی و فشاری سازه می‌انجامد. همچنین کمک می‌کند سازه در برابر شرایطی مختلف، حتی خوردگی، دوام آورد و دچار شکستگی یا ریزش نشود.

پروفیل های پرکاربرد در سوله

سوله‌ها سازه‌هایی متشکل از اعضا و پروفیل‌های مختلف هستند و این مجموعه در کنار هم منجر به پایداری و استحکام می‌گردد. در ادامه قصد داریم به معرفی پرکاربردترین پروفیل‌های مورد استفاده در سوله سازی بپردازیم.

پروفیل آبرو

پروفیل آبرو از آن جهت که برف و باران سقف را به زمین هدایت و از تجمع آن جلوگیری می‌کند، حائز اهمیت بسیاری است؛ چراکه از نفوذ آب به درون سوله و جلوگیری از خوردگی کمک می‌کند. این موضوع که پروفیل آبرو از چه نوعی باشد و یا از چه ورق اولیه‌ای تولید گردد، در قیمت پروفیل آبرو تاثیر بسیاری خواهد گذاشت. به همین خاطر مهم است که انتخاب نوع پروفیل آبرو متناسب با نوع سوله باشد.

تیرآهن

تیرآهن‌ها به علت شکل هندسی خاص خود، مقاومت بسیار بالایی در برابر خمش و پیچش دارند و می‌توانند بارهای سنگین را تحمل کنند. همچنین به علت نصب آسانی که دارند، مورد استفاده بسیاری قرار می‌گیرند. تیرآهن IPE، تیرآهن HEA، تیرآهن CNP و تیرآهن لانه زنبوری از جمله تیرآهن‌های مورد استفاده در سوله‌سازی است. تیرآهن در ستون، تیرچه، خرپا و انواع اتصالات بکار می‌رود.

نبشی

نبشی با ایجاد اتصالی محکم و نصب آسان، به یکی از مهم‌ترین اجزای ساخت سوله تبدیل شده است. انعطاف‌پذیری در طراحی سبب گستردگی کاربرد این مقطع می‌شود. شماری از مصارف آن به شرح زیر است:

  1. اتصالات ستون به تیر

از نبشی برای اتصال ستون‌ به تیرهای اصلی و فرعی سوله استفاده می‌شود و نیرو را از یک عضو به عضو دیگر انتقال می‌دهد.

  1. تقویت گوشه‌ها

پروفیل نبشی یکی از بهترین مقاطع برای تقویت گوشه‌های صفحات فلزی به حساب می‌آید و از ایجاد تنش‌های موضعی جلوگیری می‌کند.

  1. ساخت قاب‌ها

از دیگر موارد مصرف نبشی، ساخت قاب است. نبشی‌ها برای ساخت قاب‌های فلزی مختلف مورد استفاده در سوله‌ها، کاربرد دارند.

  1. مهاربند یا بادبند

نبشی با همراهی دیگر مقاطع فولادی، برای ایجاد مهاربند در سوله و افزایش پایداری و استحکام سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پرلین یا لاپه

پرلین یا لاپه، یکی از مهم‎ترین مقاطعی هستند که در سوله‌سازی‌‎ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. وجود لاپه از آن جهت اهمیت دارد که وزن ناشی از سقف شیب‌دار را تحمل و تقویت می‌نماید و از این طریق به افزایش استحکام آن می‌انجامد.

پرلین‌ها خود انواع مختلفی همچون زد پرلین و سی پرلین را شامل می‌شوند که هر کدام کاربردهای منحصر به خود را دارا هستند. یکی از مهم‌ترین پرلین‌های مورد استفاده در سوله، پروفیل زد است. این پروفیل نه تنها در سوله، که به طور اختصاصی در ساخت سقف استفاده می‌شود.

به همین خاطر در سرتاسر ایران مراکز تولید کننده پروفیل زد بسیاری وجود دارد. پروفیل زد که به علت شباهت ظاهری خود با حرف Z با این اسم نامیده می‌شود، بر پوشش‌های متنوعی همچون ورق فولادی، ساندویچ پانل و غیره استفاده می‌شود و از این طریق استحکام سازه را افزایش می‌دهد.

این پروفیل بسته به نوع سازه فولادی، به صورت پانچ‌دار و بدون پانچ ساخته و در سوله جای‌گذاری می‌شود. استفاده از پروفیل Z علاوه بر کمک به سبک سازی ساختمان، به بهبود مقاومت در برابر بارهای وارده نیز می‌انجامد.

نوع دوم پرلین مورد استفاده در سوله، پرلین سی است که در بدنه و سقف سوله کاربرد دارد. نام گذاری این پروفیل نیز همانند نوع قبل، از روی ظاهر آن گرفته شده است. C پرلین، علاوه بر ایجاد تکیه‌گاه برای سقف، به تنظیم شیب، تقویت سازه و اتصال اجزای مختلف نیز کمک می‌کند.

این پروفیل به جهت آن‌که دارای استحکام زیادی است و نسبت به خمش مقاومت زیادی دارد، به تقویت کلی سوله کمک می‌کند. از پروفیل C به عنوان تیرچه اصلی در سقف شیب‌دار، ساخت دیوار غیرباربر و غیره استفاده می‌شود.

ورق فولادی

ورق از دیگر مقاطع آهنی پرکاربرد در سوله به حساب می‌آید که به جز آن‌که مقاومت سقف تقویت می‌کند، شکل ظاهری خوبی نیز به سقف می‌دهد. برای پوشش سقف، ایجاد عایق حرارتی، عایق صوتی، ساخت نمای سازه و کمک به افزایش استحکام، از ورق‌های مختلفی مانند، رنگی، کرکره، ساندویچ پانل و موارد مشابه استفاده می‌کنند.

ورق‌های آهنی به عنوان پوشش اصلی سقف سوله‌ها استفاده می‌شوند و از سازه داخلی در برابر عوامل جوی مانند باران، برف، خورشید و باد محافظت می‌کنند. همچنین در پوشش دیواره‌های خارجی و داخلی سوله نیز کاربرد دارند.

جمع بندی

در این مطلب به بررسی اهمیت سوله در صنعت با تاکید بر معرفی پروفیل‌های پرکاربرد پرداختیم. انتخاب نوع پروفیل در سوله به عوامل متعددی همچون شرایط محیطی، دهانه سوله، نوع سوله و کاربرد آن بستگی دارد. از جمله پروفیل‌های پرمصرف در سازه می‌توان به تیرآهن، پروفیل آبرو، پروفیل زد، نبشی، ورق و غیره اشاره کرد. وجود هر یک از مقاطع ذکر شده در قسمت‌های مختلفی از یک سوله حیاتی است و مقاومت آن بخش را تامین می‌نماید.