سن واکسیناسیون بر ضد باکتری پنوموکوک عامل ذات‌الریه (عفونت باکتریایی ریه)‌ در بزرگسالان با رأی یک کمیته کارشناسی در مرکز کنترل و پیشگیری پیشگیری بیماری‌های آمریکا (سی‌دی‌سی) پایین‌تر آورده می‌شود.

به گزارش همشهری آنلاین «کمیته‌ مشورتی روندهای واکسیناسیون» (ACIP) در مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا (سی‌دی‌سی) این هفته با ۱۴ رأی مثبت در برابر یک رأی منفی موافقت کرد تا سن معمول تزریق واکسن پنوموکوک در بزرگ‌سالان به ۵۰ سال کاهش یابد. پس از این رأی‌گیری، مدیر سی‌دی‌سی هم تقریباً بلافاصله این توصیه را امضا کرد.

واکسن بر ضد عفونت با باکتری پنوموکوک قبلاً به طور معمول فقط برای بزرگ‌سالان ۶۵ سال و بالاتر و برای کودکان ۵ سال و کمتر توصیه می‌شد.

کارشناسان با استقبال از این تصمیم می‌گویند پایین آوردن سن واکسیناسیون برای محافظت از بزرگسالانی که در معرض خطر بیشتر عوارض ذات‌الریه ناشی از باکتری پنوموکوک قرار دارند، برای مثال رنگین‌پوستان سودمند است. به گفته آنها اغلب بزرگ‌سالان فقط به یک تزریق واکسن برای محافظت طولانی‌مدت نیاز دارند و گاهی ممکن است دو تزریق با فاصله یک سال بسته عوامل خطرساز شخصی انجام شود.

کارشناسان می‌گویند زمان اوج عفونت‌های وخیم و مهاجم پنوموکوکی در گروه‌های در معرض خطر مانند جمعیت سیاه‌پوست در آمریکا در حدود ۵۵ تا ۶۰ سالگی رخ می‌دهد و بنابراین پایین آوردن سن واکسیناسیون بزرگ‌سالان به ۵۰ سال ساده‌ترین اقدام برای محافظت این گروه افراد است.

خطرات پنوموکوک

باکتری پنوموکوک یا به طور دقیق‌تر «استرپتوکوک پنومونیه» هم می‌تواند باعث بیماری‌های خفیف مانند عفونت گوش و عفونت سینوس شود، اما به خصوص در گروه‌های پرخطر می‌تواند با ایجاد عفونت در ریه‌ها، جریان خون یا لایه پوشاننده مغز و نخاع (مننژ) و ایجاد مننژیت کشنده باشد.

آمارها نشانه می‌دهند از هر ۶ فرد سالمند که به عفونت‌های جریان خون ناشی از پنوموکوک یا مننژیت ناشی از پنوموکوک مبتلا می‌شود، یک نفر در اثر این بیماری‌ها جان خود را از دست می‌دهد.

توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت

سازمان جهانی بهداشت واکسیناسیون بر ضد پنوموکوک را برای همه بزرگسالانی که در معرض خطر بالای بیماری پنوموکوک مهاجم هستند توصیه می‌کند. این گروه شامل افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مانند بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت، بیماری‌های قلبی و افرادی است که نقص ایمنی دارند.

توصیه کلی سازمان جهانی بهداشت از لحاظ سن دریافت واکسن پنوموکوک در بزرگ‌سالان واکسیناسیون هنوز افراد ۶۵ سال و بالاتر است، به خصوص اگر این افراد قبلاً واکسینه نشده یا در دسته‌های پرخطر قرار داشته باشند.

سازمان جهانی بهداشت استفاده هر دو نوع موجود واکسن پنوموکوک یعنی واکسن‌های پلی‌ساکاریدی و واکسن‌های کنژوگه را توصیه می‌کند.

واکسیناسیون روتین کودکان ۵ ساله و پایین‌تر در برابر باکتری پنوموکوک مطابق توصیه سازمان جهانی بهداشت در بسیاری از کشورها ازجمله ایران انجام می‌شود.

منبع: همشهری آنلاین