همشهری آنلاین – گروه سیاسی: در شرایطی که طی روزهای اخیر رسانههای غربی بهصورت مستمر در حال طرح ادعاهایی با محوریت «بزرگنمایی» حمله بامداد شنبه رژیمصهیونیستی هستند، برآوردهای غربی از قدرت نظامی ایران، نشان میدهد تهران در حوزههای مختلف دفاعی – نظامی، در برابر تلآویو دست بالا را دارد.
براساس آخرین برآورد پایگاه تخصصی نظامی «گلوبال فایرپاور»، ایران از نظر قدرت نظامی، در میان ۱۴۵ کشور جهان، رتبه چهاردهم را به خود اختصاص دادهاست؛ رتبهای که طی یکی دو سال اخیر تقریبا بدونتغییر باقی ماندهاست. این درحالی است که در این رتبهبندی، رژیمصهیونیستی ۳ پله پایینتر از ایران، در رتبه هفدهم قرار دارد.
در رتبهبندی قدرتهای نظامی خاورمیانه «گلوبال فایرپاور»، که بر مبنای حدود ۶۰ شاخص از جمله بخشهای مختلف نیروهای نظامی، جمعیت، وضعیت اقتصادی، توانمندیهای لوجستیک و ... انجام شدهاست نیز ایران پس از ترکیه، در جایگاه دوم قرار دارد؛ جایگاهی که طی حدود دو سال گذشته همچنان بدونتغییر باقی ماندهاست. ازسوی دیگر در این رتبهبندی، رژیمصهیونیستی پس از مصر، در جایگاه چهارم قرار گرفته و عربستان سعودی، عراق و امارات نیز رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادهاند.
شاخصها در حوزه نیروی انسانی
بررسیهای انجام شده ازسوی «گلوبال فایرپاور» نشان میدهد ایران در حوزه نیروی انسانی در دسترس و همچنین پرسنل نظامی، برتری محسوسی نسبت به رژیمصهیونیستی دارد. براین اساس، در شرایطی که رژیم صهیونیستی ۳ میلیون و ۷۹۸ هزار نفر «نیروی انسانی در دسترس» دارد، این عدد در ایران بیشاز ۴۹ میلیون نفر است.
در حوزه پرسنل نظامی هم عدد مربوط به اسرائیل ۶۷۰ هزارنفر است در حالی که ایران از یک میلیون و ۱۸۰ هزارنفر پرسنل نظامی برخوردار است. در شرایطی که «پرسنل نظامی فعال» ایران ۶۱۰ هزارنفر است، این عدد در رژیم صهیونیستی ۱۷۰ هزار نفر است.
تفاوت بودجه دفاعی
وضعیت بودجه دفاعی، یکی از عرصههایی جالب مقایسهای درباره قدرت نظامی دو طرف بهحساب میآید. برتری ایران در بسیاری از شاخصهای قدرت نظامی نسبت به رژیم صهیونیستی در شرایطی است که بودجه دفاعی این رژیم بیشتر از ایران بودهاست. علاوه بر این اعمال تحریمهای گسترده علیه ایران در حوزه نظامی و حمایتهای نظامی آمریکا و غرب از تلآویو را نیز باید ارزیابیهای این بخش بهصورت ویژه مدنظر قرار داد.
براساس تازهترین ارزیابیهای انجام شده ازسوی پایگاه دادهکاوی «استاتیستا»، بودجهٔ نظامی اسرائیل در سال ۲۰۲۴ چیزی درحدود ۳۱میلیارد دلار برآورد شده است؛ رقمی که موسسه تحقیقاتی صلح استکهلم (SIPRI) آن را در ۱۰ میلیارد دلار برآورد کردهاست.
در رزم زمینی چه خبر است؟
«رزم زمینی» از دیگر عرصههای برتری قدرت نظامی ایران نسبت به اسرائیل به شمار میرود. در شرایطی که ایران دارای هزار و ۹۹۶ دستگاه تانک و ۶۵ هزارو ۷۶۵ دستگاه خودروی زرهی است، این رقم در طرف مقابل هزارو ۳۷۰ دستگاه تانک و ۴۳ هزارو ۴۰۷ دستگاه خودروی زرهی است.
این برتری در حوزه پرتابگرهای موشکی نیز محسوس است. در حالی که جمهوریاسلامی از ۷۷۵ پرتابگر موشک برخوردار است، این رقم در ارتش اسرائیل به ۱۵۰ پرتابگر میرسد.
اگرچه برخی منابع به بالا بودن شاخصهای فناورانه در حوزه رزم زمینی ارتش رژیمصهیونیستی اشاره میکنند، اما نکته اصلی اینجاست که اکنون میتوان ادعا کرد قدرت نظامی ایران در این حوزه کاملا بومی است، اما ارتش رژیمصهیونیستی وابستگی ویژهای به تکنولوژیهای نظامی آمریکایی و اروپایی دارد.
وضعیت در جنگ هوایی
در حوزه جنگ هوایی نیز اگرچه رژیم صهیونیستی از تعداد جنگندههای بیشتر و مدرنتری نسبت به ایران برخوردار است، اما توان بالای پهپادی و موشکی جمهوریاسلامی را باید متوازنکننده وضعیت در این بخش بهحساب آورد. براساس برآوردها، ناوگان هواپیمایی ایران شامل ۵۵۱ فروند است؛ رقمی که در ارتش اسرائیل به ۶۱۲ فروند میرسد.
در زمینه برخورداری از جنگندهها نیز رژیم صهیونیستی دارای ۲۴۱ فروند جنگنده است، در حالی که این رقم در ارتش ایران به ۱۸۶ فروند میرسد. این در حالی است که ایران در حوزه زیرساختهای هوایی از برتری محسوسی برخوردار است. در حالی که در ارزیابیهای بینالمللی، رقم ۳۱۹ فرودگاه برای جمهوریاسلامی بهثبت رسیده، رژیم صهیونیستی دارای ۴۲ فرودگاه است.
قدرت رزم دریایی
در عرصه قدرت رزم دریایی نیز ارزیابیهای بینالمللی از دست بالای ایران حکایت دارد. بررسیهای «گلوبال فایرپاور» نشان میدهد در حالی که ایران از ۱۹ فروند زیردریایی برخوردار است، این عدد در طرف مقابل، ۵ فروند است. در حوزه ناوچهها نیز برتری با ایران است، چراکه جمهوریاسلامی از وجود ۷ فروند ناوچه بهره میبرد در حالی این عدد در رژیم صهیونیستی صفر ثبت شدهاست.
در چنین شرایطی تنها در بخش قایقهای گشتی است که ارزیابیهای بینالمللی از برتری عددی اسرائیل حکایت دارد. براساس ارزیابیهای «گلوبال فایرپاور» در شرایطی که ایران ۲۱ فروند قایق گشتی دارد، این عدد در طرف مقابل به ۴۵ فروند میرسد. نکته مهم در این زمینه این است که با توجه به دستاوردهای مهم سالهای اخیر نیرویدریایی ارتش و نیروی دریایی سپاه در حوزه لجستیکی و ناوگان رزم دریایی، مشخص نیست این آمار تا چه اندازه میتواند قابل اتکا باشد.
اگرچه ارزیابیهای دیگری، از جمله برآورد موسسه تحقیقاتی صلح استکهلم (SIPRI) درباره قدرت نیروی دریایی ایران و رژیمصهیونیستی وجود دارد که اعداد در آنها متفاوت است، اما در مجموع در آن ارزیابیها نیز ایران دست برتر را در حوزه قدرت دریایی در مقابل رژیم صهیونیستی دارد.
این درحالی است که طی سالهای اخیر توسعه بهکارگیری قایقهای تندرو در ناوگان دریایی نیروهایمسلح ایران، به برگ برنده جمهوریاسلامی در آبهای منطقهای تبدیل شدهاست و کارشناسان معتقدند این نسل قایقها «بزرگترین چالش عملیاتی و تاکتیکی» ناوگان نیروی دریایی آمریکا در منطقه بهشمار میرود.
توان موشکی - پهپادی
بررسی شاخصهای بینالمللی در شرایطی است که اکنون کارشناسان سیاسی – نظامی براین اعتقادند که توان موشکی و پهپادی جمهوریاسلامی را باید برگ برنده ایران در تقابل نظامی با رژیمصهیونیستی به حساب آورد. در شرایطی که ارزیابیهای نظامی انجام شده نشان میدهد ارتش رژیم صهیونیستی از حدود ۵ نوع موشک بالستیک و کروز برخوردار است، براساس تازهترین برآوردهای انجام شده ازسوی موسسه تحقیقاتی صلح استکهلم (SIPRI) ایران حداقل ۱۲ نوع مختلف موشک بالستیک کوتاهبرد، میانبرد و بردبلند در زرادخانه خود دارد.
در حوزه پهپادی نیز جمهوریاسلامی طی سالهای اخیر به دستاوردهای کمنظیری نائل آمده که برنامه توسعه پهپادهای ایرانی را در کانون توجه محافل سیاسی – نظامی جهان قرار دادهاست. بسیاری از منابع غربی بارها تاکید کردهاند که در شرایط کنونی ایران دارای ناوگانی از پهپادهاست که قادر به حمل موشکهای هدایت شونده دقیق با برد ۲ هزار کیلومتر هستند. این درحالی است که طی سالهای اخیر پهپادهای انتحاری و تجسسی ایران نیز شهرت جهانی بهدست آوردهاند و مشتریان بسیاری را از نقاط مختلف جهان جذب کردهاند.