در ماجرای بدقولی روس‌ها در تحویل اس۳۰۰، رهبر انقلاب تأکید داشتند که نیروهای ایران به سمتی بروند که مشابه این پدافند روسی را در داخل ایران بسازند که نتیجه آن پدافند باور ۳۷۳ شد.

به گزارش همشهری آنلاین، مهدی بختیاری، کارشناس مسائل امنیتی و نظامی: موضوع پدافند هوایی همانگونه که مقام معظم رهبری به عنوان فرمانده کل قوا، یعنی عالی‌ترین مقام نظامی کشور فرموده‌اند، باید در اولویت نیروهای مسلح ایران قرار گیرد. اولویت پدافند نشان از جایگاه و حساسیت آن دارد. در این بین یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی که در راستای تقویت پدافند ایران صورت گرفته و سایر کشورها نیز نسبت به آن اهتمام داشته اند، یکپارچه کردن سیستم پدافندی کشور است.

تا پیش از این ما سیستم‌های پدافندی مختلفی در کشور داشتیم که به طور پراکنده فعال بودند. سپاه و ارتش هرکدام از سیستم‌های پدافندی برخوردار بودند اما در اقدامی این سیستم‌ها تحت عنوان «سیستم یکپارچه پدافندی» با مدیریت قرارگاه مرکزی پدافندهوایی خاتم یکپارچه شد و به یک نظم و چارچوب واحدی رسید.

وظیفه این سیستم این است که تمام یگان‌های پدافندی را در هنگام عملیات به طور یکپارچه و هماهنگ مدیریت کند. افزون بر این، موضوع اضافه شدن نیروی پدافند هوایی ارتش در کنار سه نیروی کلاسیک زمینی، هوایی و دریایی در دستور کار قرار گرفت. به لحاظ ساختاری این قبیل اقدامات به خوبی نشان می‌دهد که موضوع پدافند تا چه حد برای مقامات کشورمان مهم بوده که به توسعه این بخش از توان توجه ویژه داشته اند.

افزون بر این، پدافند هوایی در سه سطح کوتاه، متوسط و بلند فعال است و بیشترین تهدیدهای هوایی هم ذیل سطح متوسط دنبال می‌شود. ایران سعی کرده است نیازهایش در این سطوح را در مرحله اول در داخل کشور و با اتکا به توان نیروهای خودی برطرف کند و اگر در بخش‌هایی امکان فراهم آوردن نیازها نبود یا فوریتی وجود داشت، از خارج تأمین کند. در این راستا رادارهای مدرنی نظیر کاستا و اس۳۰۰ خریداری شد. اما در ماجرای بدقولی روس‌ها در تحویل اس۳۰۰، رهبر انقلاب تأکید داشتند که نیروهای ایران به سمتی بروند که مشابه این پدافند روسی را در داخل ایران بسازند که نتیجه آن پدافند باور ۳۷۳ شد.

در اصل، باور ۳۷۳ قرار بود نیاز ایران را در پدافند بُرد بلند و در غیاب اس ۳۰۰ روسی تأمین کند. وقتی پدافند باور توسط نیروهای ایرانی ساخته و در مراحل بعدی ارتقا پیدا کرد؛ نتیجه این بود که این دستاورد نظامی کشور در بعضی جهات از خود اس ۳۰۰ هم باکیفیت‌تر و موفق‌تر شد. به طور مثال این پدافند قدرت درگیری با انواع تهدیدات هوایی و همچنین شناسایی اقدامات پنهان هوایی را دارد. البته ایران در کنار باور، از پدافند ۳خرداد و ۱۵خرداد هم برخوردار است، اما ویژگی مهم باور۳۷۳ بلند بودن بُرد آن است.

پدافند هوایی ما در برابر عملیات‌های پهپادی، ریزپرنده‌ها، عملیات الکترونیکی و... تاکنون بارها توانسته تقابل واقعی داشته باشد؛‌ یعنی چیزی غیر از رزمایش و نمایش‌های نظامی. نکته مهم این است که در عملیات اخیر رژیم صهیونیستی در برابر ایران، این پدافندها توانسته اند در برابر موشک‌های بالستیک هم تقابل موثر داشته باشند، از این رو همانطور که دست عملیاتی اسرائیل برای ما رو شده است، نقاط قوت و ضعف پدافند ایران هم برای اسرائیل مشخص شده و این موضوعی است که باید بدان توجه کرد. در کل باید گفت ایران در تجهیزات نظامی فعلا با کمبودی مواجه نیست و می‌تواند نیازهایش را برطرف سازد.