همشهری آنلاین: کارشناسان خارجی و رسانههای بین المللی توانایی سیستم پدافندی ایران را قابل توجه می دانند:
حملات بی نتیجه روی ذخایر موشکی ایران
«یونی بن مناخیم»، کارشناس دیپلماتیک رادیو و تلویزیون اسرائیل در گزارشی درباره توانایی دفاعی ایران نوشته است: حمله اخیر علیه ایران بر ذخایر تخمینی ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ موشک بالستیک دوربرد ایران تأثیری نداشته است و این موشک ها همچنان تهدیدی قابل توجه برای اسرائیل به شمار میروند. به نظر میرسد این موشکها برای سرپا نگه داشتن سامانههای پدافندی ایران نیز بسیار کارایی دارند و این موشکهای بخشی از شبکه پدافندی ایران به شمار میروند.
سرنگونی موشکهای اسرائیل بر فراز تهران
تایمز هند از رسانههایی است که نگاه واقع بینانه را به تحولات دارد و همزمان با اقدامات تنش زای اسرائیل علیه ایران نوشت: ایران توانست موشک های اسرائیل را بر فراز تهران سرنگون کند و صدای ضد هوایی عملکرد این سامانه ها را نشان داد.
تنوع سامانههای پدافندی ایران
خبرگزاری الجزیره در گزارشی که به تازگی منتشر کرده، درباره سامانه پدافندی ایران نوشته است: برای دهه ها، ایران همان گونه که در حوزه اقتصادی بر قابلیت های بومی خود متکی بود، در حوزه نظامی نیز همین مسیر اتکا بر توان داخلی را با توجه به فشارهای خارجی دنبال کرده است. ایران تلاش کرده تا با تکیه بر برنامههای موشکی خود، کمبود جتهای جنگنده داخلی را جبران کند. این کشور بهویژه بر بهبود سیستمهای دفاع هوایی خود تمرکز کرده و برخی از پایگاههای هوایی، انبارهای موشکی و تأسیسات هستهای خود در اعماق کوهها حفاظت می کند. دوربردترین سامانه دفاع موشکی مورد استفاده ایران، باور-۳۷۳ است که به صورت بومی توسعه یافته است و پس از یک دهه توسعه و آزمایش در سال ۲۰۱۹ عملیاتی شد. این سامانه از آن زمان تاکنون به طور قابل توجهی بهبود یافته است. ایران همچنین دارای سامانههای پدافندی قابل توجهی است و در بهمن ماه سال گذشته سامانه آذرخش کوتاه برد را عملیاتی کرد. این سامانه یک سیستم تشخیص مادون قرمز است که مجهز به رادار و سیستم های الکترواپتیک برای شناسایی و رهگیری اهداف است. این سامانه قابل نصب روی وسایل نقلیه است. ایران همچنین دارای طیف وسیعی از سامانه های دفاع موشکی زمین به هوا است. برخی از این سامانه ها شامل موارد ذیل است:
۴۲ سامانه: اس-۲۰۰، اس-۳۰۰ و باور-۳۷۳ ،
۵۹ سامانه: میان برد آمریکایی MIM-۲۳ Hawk، HQ-۲J ، ۱۵ خرداد
۲۷۹ سامانه: CH-SA-۴ و ۹K۳۳۱ Tor-M۱
پدافند ترکیبی ایران
رسانه تایمز اسرائیل که به طور معمول گرایشی محافظه کار در میان رسانههای عبری زبان دارد، در تحلیل خود از توان پدافندی ایران نوشته است: ایران به ترکیبی از موشک های زمین به هوا و سامانه های پدافند هوایی روسیه و همچنین شبکهای از سامانههای پدافندی تولید داخل متکی است. تهران همچنین دارای سکوی موشکی زمین به هوای باور-۳۷۳ تولید داخل و همچنین سامانه های دفاعی صیاد و رعد است.
پیشی گرفتن سامانه ایرانی باور۳۷۳ از اس۳۰۰ روسی
«بویکو نیکولوف»، کارشناس و روزنامه نگار بلغارستانی در وبگاه بلغارین میلیتاری (bulgarianmilitary) تحلیلی دقیق از توانایی پدافندی ایران ارائه داده است: در ایران به جای خرید گسترده سامانههای دفاع هوایی روسیه، روی جایگزینهای بومی سرمایهگذاری شده است. مهم ترین این سامانهها، پدافند باور-۳۷۳ است که از زمان استقرار خود در اواسط دهه ۲۰۱۰ به طور پیوسته در حال توسعه بوده است. نوع جدیدی از پدافند باور۳۷۳ با استفاده از موشک صیاد-۴ برد عملیاتی خود را به ۳۰۰ کیلومتر افزایش داده است. قابلیتهای کامل باور-۳۷۳ هنوز نامشخص است و توسعه آن از مهندسی معکوس فنآوریهای S-۳۰۰ و کسب فناوری مشترک از چین و کره شمالی صورت گرفته است. با توجه به اینکه فناوری سامانه اس-۳۰۰ روسی بیش از دو دهه قدمت دارد، پدافندهای جدید ایرانی مانند باور-۳۷۳ به ویژه با پیشرفت مداوم فناوری موشکی ایران قابلیت هایی مهمتری ارائه داده و از سامانههای روسی هم پیشی گرفته اند.
گنبد ایران
«سارات رامش کونییل»، نویسنده مجله اندونزیایی «د وییک» (www.theweek.in) به بررسی شبکه پدافند بومی ایران پرداخته و آن را به یک گنبد دفاعی تشبیه کرده و نوشته است: ایران در طول سالها سیستمهای دفاع هوایی خود را برای مقابله با هرگونه حمله احتمالی، بهویژه اسرائیل، توسعه داده است. مهمترین آنها سامانه آرمان است و شامل یک سیستم موشکی ضد بالستیک است که می تواند موشک ها و پهپادها را در برد ۱۸۰ کیلومتر رهگیری کند و همزمان با شش هدف در فواصل بین ۱۲۰ تا ۱۸۰ کیلومتر درگیر شود. این سامانه دفاعی در کنار دیگر سامانهها دفاعی مانند باور۳۷۳ و آذرخش توانسته یک مجموعه از سامانههای پدافند بومی ایران را طراحی کند که مانند گنبدی فضای بالای سر ایران را کنترل می کنند.
سامانههای پدافندی ایران، مکمل بازدارندگی موشکی
مجله میلیتاری واچ(Military Watch ) که یک مجله تخصصی نظامی است، سامانه پدافندی ایران را مکمل توانایی موشکی این کشور می داند و می نویسد: توانمندترین سامانه پدافند هوایی برد بلند بومی ایران، سامانه باور ۳۷۳ است که با ادغام موشک جدید صیاد ۴ به برد ۳۰۰ کیلومتری دست یافته است. این احتمال وجود دارد که این سیستم پرکاربرد برای دفع حملات اخیر اسرائیل علیه ایران از جمله احتمالاً برای رهگیری موشکهای وارده در برد بیش از ۱۰۰ کیلومتر به کار گرفته شده باشد. به طور کلی سامانههای پدافندی ایران چالشی بیسابقه برای اسرائیل و متحدانش در بلوک غرب است. در واقع سامانه پدافندی ایران مکمل بازدارندگی موشکهای بالستیک قدرتمند این کشور است.
ترکیب هوش مصنوعی در پدافند ایران
ایوان لیسمن، کارشناس نظامی در گزارشی مفصل در وبگاه آمریکایی War on the Rocksدرباره توانایی پدافندی ایران به نکات مهمی اشاره کرده و معتقد است: فنآوران ایرانی در حال بررسی سیستمهای پدافند هوایی تقویتشده با هوش مصنوعی هستند که قادر به انجام عملیات بدون مشارکت انسانی هستند. در حالی که ایران سامانههای راداری و موشکی بومی جدید از جمله نسخه بهبودیافته اس-۳۰۰ - را آنلاین راه اندازی کرده است، قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء ارتش ایران به عنوان یک مرکز قدرتمند فرماندهی و کنترل ملی هوایی در حال ظهور است. این پایگاه همکاری خود را با سامانههای پدافند هوایی سپاه پاسداران افزایش داده است. این همکاری مشترک به نیروهای ایرانی اجازه می دهد تا ابزارهای هوش مصنوعی را به راحتی در سیستم های فرماندهی خود ادغام کنند. در صورت موفقیت، ایران میتواند از الگوریتمهای تصمیمگیری برای تقویت قابلیتهای دفاعی خود استفاده کند و احتمالاً از اشتباهات انسانی فاجعهبار اجتناب کند.
ایران دارای بزرگترین زرادخانه موشکهای بالستیک در خاورمیانه
شورای روابط خارجی آمریکا نیز در گزارشی نوشته است: ایران دارای بزرگترین زرادخانه موشک های بالستیک در خاورمیانه است. جیمز کلاپر، مدیر اطلاعات ملی آمریکا در ارزیابی تهدیدات جهانی در سال ۲۰۱۴ گفته بود: ایران «ابزار و انگیزهای برای توسعه موشکهای دوربردتر، از جمله موشک بالستیک قارهپیما» را دارد.
نگرانی از گسترش پدافندهای ایرانی در منطقه
روزنامه عبری زبان هاآرتص هم درباره سامانههای دفاع هوایی ایران گزارش داد: سامانه های دفاع هوایی ساخت ایران به سوریه کمک کرده تا توانایی های خود را در برابر هواپیماهای اسرائیلی ارتقا دهد. سوری ها موفق شده اند زمان پاسخگویی خود به حملات اسرائیل را کوتاه کنند و توانایی خود را برای انهدام مهمات شلیک شده توسط اسرائیل ارتقا دهند. مقامات از احتمال دستیابی گروه های مورد حمایت ایران مانند حزب الله لبنان و حوثی ها در یمن و همچنین گروه های دیگر به این سامانهها نگران هستند.
جواهری در حلقه دفاعی ایران
وب سایت نظامی «ایر فورس تایمز» در گزارشی با اشاره به توانایی های سامانه باور۳۷۳ نوشته است: ایران دارای مجموعه وسیعی از سیستمهای دفاع هوایی تولید داخل وخارجی است که بیشتر آنها متحرک هستند و این کشور را قادر میسازد تا در حفاظت از اهداف با ارزش در سراسر کشور در حرکت باشند. یکی از این سامانهها، باور ۳۷۳ است که می تواند اهدافی را تا ۳۰۰ کیلومتری درگیر کند و هواپیماهای آمریکایی که خارج از پایگاههای آمریکایی در قطر یا کویت فعالیت میکنند، بلافاصله در برد موشکهای رهگیر صیاد-۴ ایران قرار می گیرند. پس جای تعجب نیست که رسانه های ایران از باور به عنوان «جواهری در حلقه دفاعی ایران» یاد می کنند.
توانایی مهم ایران
خبرگزاری فرانسه به سرنگونی پهپاد آمریکایی توسط پدافند ایرانی پرداخته و تاکید دارد: هدف قرار گرفتن پهپاد گلوبال هاوک آمریکایی توسط سامانه «سوم خرداد» اتفاق بسیار مهمی است زیرا این یک قابلیت تولید داخلی است که ایران میتواند آن را تکرار کند و به طور بالقوه در اختیار گروههای نیابتی در سراسر منطقه قرار دهد که تهدیدی برای ارتش آمریکا و متحدانش است.
مجموعه پیچیده پدافندهای ایرانی
اوراسیا تایمز در گزارش خود درباره پدافندهای ایرانی نوشت: در سال ۲۰۱۵، ایران به فناوری ردیابی و رهگیری اهداف بسیار فراتر از مرزهای ایران دست یافت. پدافندهای ایرانی شامل مجموعه ای پیچیده از اجزاء شامل پرتابگرهای متعدد و سیستم های رادار دوگانه است که قابلیت های دفاعی لایه ای را ارائه میدهد.