گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: کمتر از 3 روز به انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا باقی مانده است. رقابت نزدیک و شانه به شانه کامالا هریس نامزد جزب دمکرات و دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوری خواه، باعث شده تا ناظران تبعات احتمالی پیروزی ترامپ به ویژه در منطقه پر آشوب خاورمیانه را در نظر بگیرند.
میچل پلیتنیک تحلیلگر سیاسی و یکی از نویسندگان کتاب «حدود فلسطین؛ محدودیتهای سیاست مترقی» در میدل ایست آی مینویسد: برای هر شهروند آمریکایی که خانواده یا دوستانی در غزه دارد با به طریقی با فلسطین ارتباط دارد انتخاب بین دونالد ترامپ کاندیدای حزب جمهوریخواه که ویزا را برای شهروندان کشورهای مسلمان ممنوع کرده و کامالا هریس نامزد حزب دمکرات که و معاون اول رئیس جمهوری فعلی آمریکا که در نسل کشی اسرائیل در غزه نقش داشته، کار بسیار دشواری است.
هر رایدهنده آمریکایی که قبلاً از هریس و جو بایدن رئیسجمهور کنونی آمریکا به دلیل حمایت بیپرده و مطلقشان از نسل کشی اسرائیل (رژیم صهیونیستی) در غزه عصبانی بوده اکنون در یک دو راهی پیچیده قرار گرفته چون رای دادن به کاندیدای دیگر ـ یعنی دونالد ترامپ ـ احتمال وضعیت را بدتر هم خواهد کرد. امتناع از رای دادن به هریس یک انتخاب و قابل درک است. در واقع، برخی از انتقاداتی که رای دهندگان مخالف هریس با آن روبرو هستند متعصبانه و حتی غیراخلاقی است. با این حال، مهم است تحریمیها (یعنی کسانی که قصد دارند در انتخابات شرکت نکنند یا بدتر از آن بهدلیل نقش دولت فعلی آمریکا در جنگ غزه به ترامپ رای دهند، به طور کامل پیامدهای رای خود را درک کنند.»
به باور میچل پلیتنیک پیروزی احتمالی ترامپ در انتخابات آمریکا تبعات جدی دارد.
تشدید تنشها
استدلالهای زیادی برای اینکه چرا ترامپ یک خطر منحصر به فرد است، وجود دارد که عبارتند از:
- همسویی آشکار او با جریان رو به رشد راست افراطی و پوپولیستی
- تحریک او به تشدید خشونتها علیه بسیاری از جوامع
- رویکرد بی پروا و خودخواهانه او در سیاست خارجی
- تمایل آشکار او برای حکومت بر آمریکا به عنوان یک دیکتاتور خودکامه و فاشیست
میچل پلیتنیک میینویسد: حتی اگر بحث را به سیاست آمریکا در خاورمیانه محدود کنیم نگرانیهای جدی در مورد ترامپ وجود دارد، دلایلی که باعث میشود تا پیشبینی کنیم که ورود احتمالی او به کاخ سفید وضعیت را بدتر خواهد کرد. برخی معتقدند ترامپ از جنگ بیزار است. او مطمئناً چنین میگوید و دوست دارد ادعا کند که در زمان ریاست جمهوریاش هیچ جنگ جدیدی آغاز نشده است. اما آیا این به دلیل خودداری ترامپ بود یا به این دلیل دیگران عاقلانه رفتار کردند؟
اقدامات تنشزای ترامپ در خاورمیانه
- ترور (و شهادت) سردار قاسم سلیمانی فرمانده ارشد ایرانی
- اجرای طرح توافقنامه ابراهیم برای عادی سازی روابط تل آویو و کشورهای عربی که زمینهساز عملیات طوفان الاقصی شد چون تلاشی آشکار برای منزوی کردن فلسطینیان بود
- انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیت المقدس که عملا دیپلماسی بین فلسطینیان و واشنگتن را از هم پاشید و به فلسطینیان یادآوری کرد که هیچ مسیر دیپلماتیکی برای احقاق حقوق آنان وجود ندارد.
- به رسمیت شناختن الحاق بلندیهای جولان به سرزمینهای اشغالی
- لغو یکجانبه توافق هسته ای با ایران
- چراغ سبز به عربستان سعودی برای محاصره قطر به دلیل ناآگاهی از تحولات منطقه
دونالد ترامپ با این تصمیمات تکانشی هرج و مرج عظیمی در خاورمیانه ایجاد کرد که تبعات آن همچنان ادامه دارد.
تبعات ریاست جمهوری ترامپ برای غزه
میچل پلیتنیک مینویسد، حوزه سیاست خارجی جایی نیست که ترامپ با صحبت کردن درباره آن احساس راحتی کند. اما او چیزهایی گفته که از لابلای آن میتوان پیشبینی کرد که ریاست جمهوری احتمالی او چه تبعاتی برای غزه دارد:
- تسریع روند نسل کشی: گله ترامپ از اسرائیل، شکایت از نسل کشی در غزه نیست بلکه در مورد کندی روند این نسل کشی است. ترامپ در جایی گفته: «بایدن تلاش میکند تا جلوی نتانیاهو را بگیرد در حالی که باید برعکس عمل کند. خوشحالم که [نتانیاهو] تصمیم گرفت کاری را که باید انجام دهد، انجام دهد و این کار بسیار خوب پیش میرود!»
- ترامپ اوایل سال جاری میلادی از اسرائیل خواست تا کار را در غزه به پایان برساند، به این معنی که باید کشتار جمعی را که قبلاً درگیر آن بود، تشدید کند.
- با توجه به این اظهارات، به نظر نمیرسد که ترامپ پس از ورود به کاخ سفید کوچکترین تلاشی برای اعمال فشار بر دولت رژیم صهیونیستی به منظور توقف جنایات در غزه در پیش گیرد.
سرکوب حمایت از فلسطین در داخل آمریکا
- در حالی که اعتراضات حمایت از فلسطین به ویژه در دانشگاهها در دولت فعلی آمریکا هم با خشونت سرکوب شده اما این روند در دولت ترامپ احتمالاً وضعیت بسیار بدتری خواهد داشت.
- ترامپ آشکارا درباره لزوم استفاده از گارد ملی یا حتی ارتش علیه معترضان صحبت کرده است. بنابراین توانایی فعالان برای تأثیرگذاری بر سیاست حتی محدودتر خواهد بود.
- ترامپ همچنین درباره اخراج همه افراد غیرشهروندی حامی حماس در آمریکا صحبت کرده است. (این نکته را در نظر داشته باشیم که حامیان رژیم صهیونیستی هر کسی را که علیه نسل کشی در غزه اعتراض کند، طرفدار حماس میدانند.)