همشهری آنلاین - سیدسروش طباطباییپور: آیدا، نخستین روبات هنرمندی است که این روزها اثری بهنام «خدای هوش مصنوعی» خلق کرده و قرار است این اثر حیرتانگیز، در حراج «ساتبیز»، یکی از بزرگترین حراجیهای آثار هنری و جواهر در جهان به حراج گذاشته شود.
بیشتر بخوانید:
کاربردی متفاوت از هوش مصنوعی | پسر بچه های شیطان سر از اخبار در آورند
این نقاشی، پرترهای از «آلن تورینگ»، پدر علم کامپیوتر و هوش مصنوعی است که کارشناسان معتقدند اگر در این حراج، مورد توجه هنردوستان قرار گیرد و بهعنوان یک اثر هنری واقعی پذیرفته شود، در جهان دوره جدیدی از باور به هوش مصنوعی آغاز خواهد شد و این ماجرا رویدادی تاریخی را رقم خواهد زد.
آیدا، روباتی است که قدرت تخیل ندارد و برای کشیدن نقاشی، از الگوریتمهای هوش مصنوعی استفاده میکند. «آیدا بلر»، مهندس خالق آیدا میگوید: «ما در نقطه عطف تاریخ هستیم و از دنیای انسانی، به عصری ورود میکنیم که الگوریتمها هم مثل انسانها تصمیم میگیرند. نقاشی هوش مصنوعی بهترین نمونه برای اثبات این فرض است.»
آیدا برای خلق این اثر، چند پرتره کوچک از آلن تورینگ کشید و سپس آنها را با هم ترکیب و روی یک بوم بزرگ، پیادهسازی کرد. قیمت اولیه و پایه این اثر در حراجی ساتبیز، بین ۱۲۰ تا ۱۸۰ هزار دلار است که احتمال میرود با فاصلهای معنادار از قیمت اولیه به فروش برود.
مدتی پیش این اثر و خالق آن در اجلاس جهانی سازمان ملل متحد ظاهر شده بودند تا بتوانند جنبههای مثبت هوش مصنوعی را برای نمایندگان این سازمان برجسته کنند.
در اصل، آیدا تنها یک بازوی روباتیک است که به شبکهای از ۱۰تریلیون ترانسفورماتور متصل شده و برای تولید آثار هنری برنامهریزی شده است. البته نرمافزار آن از سال۲۰۲۲ و بهتدریج تکامل یافته و حالا میتواند خروجیهای قابلقبول ارائه کند.
مخالفان ابزارهای هوش مصنوعی، نگرانند که با ورود هوش مصنوعی به عالم هنر، دنیای فکر و اندیشه و احساسهای ناب انسانی آهسته آهسته از بین برود و تجربههای زیست مشترک یک هنرمند با مخاطبانش، به تاریخ بپیوندند.