همشهری آنلاین- زهرا رفیعی: شینا انصاری با انتشار یک تصویر در صفحه شخصیاش گفت: «این یوز زیبا که در اتاق من بود، دیروز به موزه تنوع زیستی پردیسان ارسال شد. باید تلاش کنیم تا زیستگاههای امنی برای زندگی این مخلوقات بینظیر در کشور عزیزمان فراهم کنیم.»
چیزی نمانده که تعداد یوزپلنگهای آسیایی تاکسیدرمی شده از تعداد یوزهای زنده در طبیعت و یا در مرکز تکثیر بیشتر شود. مخاطرات یوزها همچنان برقرار است و جاده، سگ گله، شتر و ... هر روز عرصه را بر این گونه تنگتر میکند. در حال حاضر یوزهایی که از جلوی دوربینهای تلهای عبور کردهاند تعدادشان ۱۶ قلاده گزارش شده است. با وجود اینکه این گونه به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارد هنوز پروژه های ایمن سازی جاده مرگ یوزپلنگها یعنی جاده میامی به عباسآباد در استان سمنان با کمبود اعتبار و بی توجهی از سوی وزارت راه مواجه است.
تاکسیدرمی پیروز رونمایی نشده است
محمدرضا اشرفزاده، مدیرکل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیطزیست: در تمام موزههای تاریخ طبیعی سراسر کشور ۱۹ نمونه تاکسیدرمی شده یوزپلنگ وجود دارد که یکی از آنها یوزپلنگ آفریقایی است. هم اکنون بیشترین یوزپلنگ تاکسیدرمی شده در تهران است. در مجموعه پردیسان ۶ نمونه (۵ یوز ایرانی و ۱ یوز آفریقایی) وجود دارد که دو تا از آنها در معرض دید عموم است ولی پیروز جزو آنها نیست. هنوز از تاکسیدرمی پیروز رونمایی نشده است. دو فرم کلی برای تاکسیدرمی گونهها وجود دارد. نوع اول تاکسیدرمی نمایشی/ نمایشگاهی است که با آن اهداف آموزشی و آگاهیرسانی برای عموم مردم و متخصصان ددنبال میشود. در این مدل پس از خارج کردن اندامهای داخلی از اسکلت و عضله و ... حیوان به شکل اصلی خود از نظر اندازه و ابعاد درون قالب از پیش ساخته شده فرم داده میشود. نوع دوم تاکسیدرمی تخت است که صرفا اهداف علمی و تحقیقاتی برای آن درنظر گرفته شده است و در مجموعه مخازن نگهداری میشود. در این مدل همه محتویات حیوان فارغ از فرم ظاهری نگهداری میشود و اصطلاحا به شکل تخت، خشک میشود. با این نوع از تاکسیدرمیها جمعیت گونهها، زیرگونهها و جنسها و... طبقه بندی میشود. دو نکته مهم این است که تمام تاکسیدرمیهای موجود در موزهها به دلایل علمی و اخلاقی از گونه تلف شده بدست میآیند و اصلا گونه بیمار که احتمال انتقال بیماری داشته باشد، انتخاب نمیشود.
یوز اتاق رییس سازمان حفاظت محیط زیست کیست؟
به گفته بهرام علی ظاهری مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان «این یوز که به تهران اهدا شده است، ماناست.» پیش از تلخاب، مانا ماده یوزپلنگ پناهگاه حیاتوحش میاندشت بود که دو مرتبه همراه با تولههایش مشاهده شده بود و زایمان موفق داشت. در سال ۱۳۹۱ که دوربینهای پناهگاه حیاتوحش میاندشت تصویری از یوزپلنگ مادر با ۳ تولهاش را ثبت کردند. در شهریور ماه ۱۳۹۴ دوباره این یوز ماده ثبت شد ولی در اردیبهشت سال بعد جانش را در جاده تهران- مشهد، محدوده عباس آباد از دست داد. این یوز به پیشنهاد موسسه تصویر حیاتوحش، «مانا» نام گرفت. البته جثه یوزی که شینا انصاری از یوز اتاقش منتشر کرده توله بوده و به هیراد شباهت بیشتری دارد.