همشهری آنلاین – گروه سیاسی: اگرچه ترامپ در جریان کمپین انتخاباتی خود طی ماههای اخیر مواضعی را درباره ایران اتخاذ کرده بود، اما اظهارنظر اخیر او مبنیبر اینکه «دوست دارم ایران خیلی موفق باشد؛ تنها مساله این است که آنها نباید سلاح هستهای داشته باشند»، بحث مذاکرات هستهای با ایران را بار دیگر به کانون توجه محافل سیاسی – رسانهای بازگرداندهاست. این در حالی است که برخی معتقدند تنشها در منطقه و مواجهه مستقیم تهران – تلآویو از دیگر موضوعهای مورد توجه ترامپ در دوره دوم ریاستجمهوریاش خواهد بود.
خبرگزاری «رویترز» روز جمعه طی گزارشی با تاکید بر اینکه «رئیسجمهور منتخب آمریکا زمانی که در ژانویه به قدرت برسد، وارث چالشهای امنیتملی مهمی خواهد بود»، «جنگ در اوکراین»، «جنگ در خاورمیانه» و بحثهای هستهای را از جمله این چالشها ارزیابی کردهاست.
«جاناتان لندی» در این گزارش معتقد است طی روزهای اخیر «تهدیدهای هستهای فزایندهای که ایالات متحده با آن مواجه است، از جمله در مواجهه با روسیه، چین و ایران کمتر مورد بحث قرار گرفته است».
چالش هسته ای ترامپ با ایران
در گزارش رویترز علاوهبر مناقشات هستهای آمریکا با روسیه، چین و کرهشمالی، به چالشهای ترامپ در این حوزه در مواجهه با ایران اشاره و ادعا شدهاست که «ممکن است ایران پس از حملات به اسرائیل و همچنین شکست دولت بایدن در احیای مذاکرات برجامی و رفع محدودیتهای فعالیتهای هستهای تهران، تصمیم به ساخت سلاح هستهای بگیرد».
در ادامه این گزارش به اکتبر ۲۰۲۵ بهعنوان تاریخ انقضای «قطعنامه ۲۲۳۱» و «مکانیزم ماشه» نیز اشاره و تاکید شدهاست: «زمانی که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که اجازه «بازگشت سریع» تحریمهای بینالمللی علیه ایران را میدهد، در اکتبر آینده به پایان برسد، واشنگتن و متحدان اروپاییاش اهرمهای خود را بر تهران از دست خواهند داد».
دراین گزارش به روند طی شده طی سالهای اخیر دراین زمینه نیز اشاره شدهاست؛ «براساس توافق سال ۲۰۱۵ تحریمها در ازای پذیرش محدودیتهای سختگیرانه بر برنامه هستهای ایران، برداشته شد. ترامپ در سال ۲۰۱۸ ایالاتمتحده را از این پیمان خارج کرد و باعث شد ایران محدودیتهای خود را زیرپا بگذارد».
در ادامه گزارش رویترز ادعاهایی نیز درباره فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران مطرح و عنوان شدهاست: «مقامهای آمریکایی میگویند زمانی که ایران برای تولید اورانیوم غنی شده کافی بهمنظور ساخت یک کلاهک هستهای نیاز دارد، اکنون از یک سال به چند هفته یا چند روز کاهش یافته است؛ اگرچه تهران به زمان بیشتری برای ساخت یک بمب واقعی نیاز دارد».
رویترز در انتها با اشاره به اینکه احیای مذاکرات هستهای از پیشنهادهای مطرح در این زمینه است، اضافه کردهاست که حملات اسرائیل میتواند تهران را وادار به تغییر ریل راهبردهایش در این حوزه کند؛ «پس از حملات اسرائیل، یک مقام ارشد ایرانی گفت که احتمال بازبینی تهران در سیاستهای هستهای اش وجود دارد».
بازتاب موضع گیری جدید پزشکیان
رویترز ازسوی دیگر معتقد است که «بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید پس از پیروزی در انتخابات این هفته میتواند به معنای اجرای سختتر تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران باشد؛ تحریمهایی که او در سال ۲۰۱۸ پس از خروج از توافق هستهای بین تهران و قدرتهای جهانی اعمال کرد».
رویترز همچنین با اشاره به اینکه «دولت بایدن بهشدت از اسرائیل در جنگ علیه حماس و حزبالله لبنان و همچنین اقدامهای اسرائیل علیه ایران حمایت کرده است»، مینویسد: «برخی تحلیلگران بر این باورند که ترامپ دست بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را برای برخورد با ایران بازتر میگذارد».
این گزارش همچنین با اشاره به موضعگیری اخیر مسعود پزشکیان مبنی بر اینکه «برای ایران اصلا مهم نیست چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شدهاست»، ادعا میکند که «قدرت دادن به نتانیاهو برای حمله به سایتهای هستهای ایران»، «ادامه سیاست ترور ازسوی تلآویو» و «اعمال مجدد سیاست فشار حداکثری علیه ایران و تشدید تحریمهای نفتی» از گزارههای مطرح در زمینه نوع مواجهه ترامپ با ایران است.