به گزارش همشهری آنلاین، «سیما بینا» غیر از کارهای ماندگاری که قبل از انقلاب در رادیو اجرا کرد، بعد از سال ۱۳۵۷ هم در کنار تدریس موسیقی کلاسیک ایرانی و آواز به تحقیق و جمعآوری ترانههای محلی ایرانی و بازنویسی آهنگهای مردمی و روستایی به ویژه موسیقیهای محلی زادگاهش خراسان پرداخت.
خانه سیما بینا، مانند دیگر خانههای خوسف دارای حیاط مرکزی است و از عناصر معماری این بنا میتوان به هشتی، ایوان، بادگیر و دالان و ورودی اشاره کرد.
سال ۱۳۹۹ مرمت خانه تاریخی بینا آغاز شد. مرمت این خانه شامل نمای حیاط، اجرای سرویس بهداشتی، کفسازی اتاقها و آشپزخانه، گچکاری اتاقها و محوطهسازی بود. خانه بینا در خیابان طالقانی و کوچه شهید رجایی شهرستان خوسف قرار دارد.
بافت قدیم خوسف با مساحتی در حدود ۲۰ هکتار تعداد زیادی بناهای با ارزش تاریخی و فرهنگی را در خود جای داده است. مساجد، آب انبارها، مدرسه، قلعه، خانه های علوی و مالکی، آرامگاه ابن حسام و مزارع گل نرگس با عطر خاص در کشور از جمله جاذبههای ارزشمند این منطقه هستند.
خوسف در ۳۶ کیلومتری غرب بیرجند مرکز خراسان جنوبی و در حاشیه کویر قرار گرفته است. شهرستان خوسف با دارا بودن هشتاد و دو اثر ثبتی بیشترین آثار تاریخی ثبت شده را در خراسان جنوبی بعد از بیرجند دارد و دومین شهرستان وسیع خراسان جنوبی است.
بافت تاریخی خوسف متأثر از شرایط اقلیمی و جغرافیایی محیط است. خانههای گلی، پوشش گنبدی، حیاط مرکزی، بادگیرها، اطاقهای دور تا دور حیاط، هشتیها و دهلیزها، دیوارهای قطور، حوض و باغچه وسط حیاط به صورت هماهنگ و یکنواخت از ویژگیهای معماری خانههای این شهر بوده که برای تطابق با اقلیم منطقه به وجود آمده است. تراکم خانهها و کوچههای پرپیچ و خم و همچنین وجود بادگیرها از شاخصهای عمده بافت تاریخی خوسف هستند که برای مقابله با آب و هوای کویر به وجود آمدهاند.