همشهری آنلاین - محمد بلبلی: تحریمها، نوسانات ارزی و رشد تکنولوژی، همگی بر تولید، واردات و مصرف ابزارآلات تأثیر گذاشتهاند. امیر شیخغفور، فروشنده ابزارآلات و یکی از پیشکسوتان این حوزه در گفتوگو با همشهری به بررسی دقیقتر این تغییرات و چالشهای پیش روی این صنعت میپردازد.
تغییرات در بازار ابزارآلات
طی سالهای اخیر، شاهد تغییرات اساسی در بازار ابزارآلات بودهایم. امیر شیخغفور درباره تغییراتی که در سالهای اخیر در بازار ابزار ایجاد شده، میگوید: به همین نسبت که شرایط اقتصادی و سیاسیمان تغییر کرده، صنعت نیز دستخوش تغییرات بسیاری شده و همین، وضعیت بازار ابزارآلات را نیز دچار تغییر کرده است؛ مواردی مانند تحریمها و تأثیر آن بر اقتصاد، همچنین بالا رفتن قیمت ارز و به تبع آن محدود شدن واردات، بازار ابزارآلات را نیز دچار محدودیت کرده است.
بیبشتر بخوانید:
این مسائل محاسن و معایبی را به همراه داشته و دارد؛ حسن این وضعیت این بوده که تولیدات داخلی ابزارآلات نسبت به قبل بیشتر و البته باکیفیتتر شده است. یک تغییر مهم دیگر در بازار ابزارآلات، ایجاد بازار دیجیتال و رشد و پیشرفت ابزارهای الکترونیک است. این مسائل، بازار ابزارآلات را از حالت سنتی به سمت مدرن شدن پیش میبرد.
کیفیت یا قیمت؟
نمیتوان بین قیمت و کیفیت در ابزارآلات، تفکیک ایجاد کرد، زیرا هر دو موضوع درباره کالای تولید شده مهم است، اما معمولا در وضعیت رکود بازار بیشتر قیمت تعیینکننده استقبال خریداران است. امیر شیخغفور درباره میزان توجه مشتریها نسبت به قیمت و کیفیت میافزاید: بعضی از خریداران خیلی انتظار ندارند که کالای خریداری شده چند سال دوام بیاورد و کارایی داشته باشد، به همین دلیل کالای ارزانتر را تهیه میکنند؛ البته که کیفیت را نیز درنظر میگیرند، اما در نهایت، موضوع قیمت برای این خریداران مهمتر است، اما در زمانی که صنعت پررونق و وضعیت کار و تولید خوب باشد، خریداران بیشتر به کیفیت ابزارآلات توجه میکنند که این مسئله به ملاک اصلی خریدار تبدیل میشود، چرا که قرار است بهمدت طولانی از این ابزار استفاده کند.
بهطور کلی در حال حاضر بهدلیل وضعیت رکودی که در صنعت و تولید وجود دارد، مشتریان بیشتر از ابزارآلات با قیمت پایینتر استقبال میکنند، اما در همین بازار هم تولیدکنندگانی هستند که تولید پررونقی دارند و از ابزارآلات باکیفیت هر قدر هم گران باشد استفاده میکنند.
کیفیت ابزارآلات قدیمی و جدید
بهطور کلی ابزارآلاتی که در سالهای قبل تولید میشدند و بهعنوان تولیدات قدیمی شناخته میشدند، عمر طولانیتر و دوام بیشتری داشتند، زیرا مبنای تولیدات در قدیم، دوام بالای کالا بود. شیخغفور درباره تفاوت کیفیت ابزارآلات قدیمی و جدید میگوید: در حال حاضر کالا با معیار دوام طولانی تولید نمیشود. نمیخواهم بگویم که تولیدکنندگان، ابزارآلات بیکیفیت تولید میکنند، اما اگر قرار باشد ابزاری باکیفیت تولیدات ۱۰ سال پیش تولید شود، قیمت تمامشده خیلی بالاتر از قیمت حال حاضر خواهد بود؛ بنابر این تولیدکننده مبنا را بر تولید کالای باکیفیت قابلقبول و قیمت متناسب قرار داده است.
راستههای فروش ابزارآلات
بازار ابزارآلات به یک بازار تخصصی تبدیل شده است؛ یعنی اینکه فروشندگان به جای اینکه انواع و اقسام ابزار را در فروشگاه برای فروش داشته باشند، روی یک گروه از کالای خاص تمرکز کردهاند و روی چند قلمی که ارائه میدهند تخصص کافی دارند.
شیخ غفور با اشاره به نکات مهم در هنگام خرید ابزار افزود: بهتر است برای خرید حتما به راستههای اصلی فروش ابزارآلات مانند خیابان امام خمینی (ره)، خیابان دلاوران و محله شادآباد مراجعه کنیم، چرا که هم میتوانیم قیمتها را با هم مقایسه کنیم، هم اینکه از فروشندگان بهصورت تخصصی راهنمایی بگیریم.
کیفیت ابزار برای مصرف خانگی
اگر کسی قصد خرید ابزارآلات برای مصارف آماتوری و خانگی را دارد، حتما باید در درجه اول به کیفیت کالا توجه کند. مهدی شیخغفور به خریداران آماتور تاکید میکند که اکثر کالاهای ارزانقیمت از کیفیت بسیار پایینی برخوردار هستند. یک کارگاه تولیدی صنعتی که ابزارآلات ارزانقیمت تهیه میکند، قصد دارد در یک بازه زمانی مشخص، تعداد مشخصی از کالا را تولید کند و صرفه اقتصادی را نیز درنظر میگیرد؛ بنابراین توجه چندانی به میزان عمر و کارایی طولانیمدت ابزار ندارد، اما وقتی قرار است برای مصارف خانگی یک ابزار مثل دریل تهیه کنیم باید بتوانیم سالهای سال از آن استفاده کنیم؛ پس نباید ابزار ارزان بیکیفیت بخریم. همچنین نباید یک ابزار خیلی گرانقیمت با کیفیت عالی تهیه کنیم، برای استفاده خانگی یک ابزار باکیفیت متوسط بهترین ابزار است.
ایرانی یا خارجی، کدام بهتر است؟
ابزارآلات تولید داخل کیفیت قابلقبولی دارند و یکسری از این تولیدات نسبت به ابزارآلات تولید کشور چین قیمت و البته کیفیت بالاتری دارد. این پیشکسوت بازار ابزارآلات درباره کیفیت ابزارآلات تولید داخل نسبت به تولیدات خارجی تأکید کرد: با این تفاصیل اما خیلی از خریداران همچنان نسبت به خرید تولیدات داخلی استقبالی ندارند، بهرغم اینکه این تولیدات به واقع کیفیت خوبی دارند، همین موضوع باعث شده بعضی از تولیدکنندگان داخلی ابزارآلات، تولیدات خود را در بستهبندیهای متفاوت با عنوان جنس چینی یا ترکیهای روانه بازار کنند.
نحوه نگهداری ابزارآلات
قطعا اکثر ابزارآلاتی که خریداری میکنیم دارای دفترچه راهنما و دستورالعمل نحوه نگهداری هستند. شیخغفور درباره بهترین راه برای نگهداری از ابزارآلات میگوید: اگر هم کالایی دارای دفترچه راهنما نباشد، اگر از فروشگاه تخصصی خرید کنیم، قطعا خود فروشنده، با تجربه و تخصصی که دارد، بهترین راهنما برای نحوه نگهداری ابزار خریداری شده خواهد بود.