دولت برای جلوگیری از آلودگی هوا در اثر مصرف مازوت در نیروگاه‌ها، قطعی برنامه‌ریزی‌شده برق را اجرا می‌کند؛ اما واقعیت ماجرا چیست؟

به گزارش همشهری آنلاین، تهرانی‌ها از امروز با خاموشی برنامه‌ریزی‌شده مواجه خواهند شد؛ چراکه قرار است برای جلوگیری از آلودگی هوا، مازوت‌سوزی در نیروگاه‌های پایتخت متوقف شود؛ فقط نکته اینجاست که طبق اظهارات مسئولان به‌خصوص در حوزه وزارت نیرو، نیروگاه‌های تهران سال‌هاست که اصلاً امکان مازوت‌سوزی ندارند و در ۱۲ سال گذشته یک قطره مازوت هم در تهران سوزانده نشده است!

برودت هوا از چند روز پیش مشترکان گاز را غافلگیر کرده و مصرف گاز طبیعی در کشور به وضعیتی رسیده که برای تأمین نیاز بخش خانگی، باید از سهم سایر بخش‌ها ازجمله نیروگاه‌ها کاسته شود. در این وضعیت نیروگاه‌ها ناچار به استفاده از سوخت جایگزین هستند و باید گازوئیل یا مازوت را جایگزین گاز طبیعی کنند که البته در این صورت آلایندگی نیروگاه‌ها افزایش خواهد یافت.

سهم مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها در آلایندگی هوای تهران

دولت اعلام کرده است که برای جلوگیری از آلودگی هوا، مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها متوقف خواهد شد و در عوض شهروندان باید خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده را تاب بیاورند و این خاموشی‌ها از دوشنبه برای تهران اجرا خواهد شد؛ اما بررسی آمار مصرف سوخت نیروگاه‌ها در یک دهه اخیر نشان می‌دهد که نیروگاه‌های تهران در حدود ۱۲ سال اخیر اصلا مازوت مصرف نکرده‌اند و عملا سهم مازوت‌سوزی نیروگاه‌های تهران در آلودگی هوای پایتخت باید صفر باشد.

بررسی آمارهای رسمی در مورد وضعیت آلودگی هوا نیز این امر را تأیید می‌کند. در سال گذشته، شهروندان تهرانی شاهد ۱۱۹ روز هوای ناسالم بوده‌اند و تعداد روزهای با هوای کاملا پاک در پایتخت از تعداد انگشتان ۲ دست بیشتر نبوده است.

با این حساب، فارغ از اینکه نیروگاه‌ها مازوت مصرف کنند یا نه، هوای تهران به دلایل متعدد آلوده است و ازآنجاکه رسما مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها تکذیب شده، آلودگی فعلی هوا و روزهای باقیمانده فصل سرد نیز ارتباطی با نیروگاه‌ها ندارد.

مازوت‌سوزی نیروگاه‌های تهران

از میان ۱۴۳ نیروگاه فعال در کشور، فقط ۱۶نیروگاه بخاری هستند و امکان مصرف مازوت دارند و مابقی گازی و سیکل ترکیبی‌اند و اساسا امکان مصرف مازوت ندارند. از بین ۱۶نیروگاه بخاری نیز مخزن سوخت ۲نیروگاه بعثت و اصفهان سال‌هاست پلمب شده است.

در استان تهران، نیروگاه‌های طرشت، بعثت و ری، هرسه گازی‌اند و نیروگاه‌های شهدای پاکدشت و پرند نیز سیکل ترکیبی‌اند و امکان مصرف مازوت ندارند. البته در این نیروگاه‌ها امکان استفاده از گازوئیل به‌عنوان سوخت دوم و کمکی وجود دارد و درصورت افت فشار شبکه گاز، استفاده از این سوخت در اغلب نیروگاه‌ها ناگزیر خواهد بود.

بیشتر بخوانید:

فرار از هزینه گازوئیل با خاموشی

در فصل زمستان بخش زیادی از گاز کشور در بخش خانگی مصرف می‌شود و عملا صنایع گازبر و نیروگاه‌ها به‌واسطه افت فشار گاز ناچار به استفاده از سوخت کمکی و جایگزین می‌شوند. با ممنوع یا محدودشدن مازوت، عملا گازوئیل تنها گزینه باقیمانده برای سوخت جایگزین است.

گازوئیل گرچه مانند مازوت آلاینده نیست، اما نسبت به گاز آلایندگی بیشتری دارد؛ ضمن اینکه ازنظر قیمت بسیار گران‌تر از گاز تمام می‌شود. از سوی دیگر، مصرف بالای گازوئیل در کشور و همچنین حجم بالای قاچاق این فراورده به‌دلیل اختلاف قیمت نجومی آن با کشورهای همسایه، کل ظرفیت شبکه تولید و توزیع گازوئیل را مشغول کرده است؛ درنتیجه برای جایگزینی گازوئیل به‌جای گاز در نیروگاه‌ها اول ‌از همه دولت باید کمبود گازوئیل را از طریق واردات تأمین کند و از سوی دیگر به‌واسطه تغییرنکردن قیمت برق، باید تمهیدی برای جبران هزینه تحمیل به نیروگاه‌ها به‌واسطه جایگزینی گازوئیل گران به‌جای گاز ارزان اندیشیده شود.

البته این امکان هم وجود دارد که با خاموشی برنامه‌ریزی‌شده برق و کاهش بار نیروگاه‌ها، نیاز آنها را به گاز و سوخت جایگزین کاهش داد.

برنامه محدودیت‌های برق در تهران

زمان‌بندی تعیین‌شده برای اعمال محدودیت‌ها در تهران از روز دوشنبه، ۲۱آبان‌ماه از ساعت ۹ تا ۱۷ است و مشترکان تهرانی می‌توانند با ورود به پورتال اینترنتی این شرکت به نشانی www.tbtb.ir «بخش اطلاع‌رسانی خاموشی‌ها» یا سامانه برق من از جزئیات و زمان اعمال محدودیت‌های تعیین‌شده مطلع شوند.

منبع: روزنامه همشهری