همشهری - نیلوفر ذوالفقاری: با گشت و گذار در خیابان سیتیر که جنوب تا شمال آن با سنگفرش پوشانده شده، همنشینی ادیان را در تاریخ و معماری تهران قدیم تماشا میکنید.
نام مقصد: خیابان سیتیر
نشانی: بعد از میدان امامخمینی(ره)، حدفاصل خیابانهای امامخمینی(ره) و جمهوری
معرفی: خیابان سیتیر که بسیاری از بناهای تاریخی تهران را در خود جا داده، بهدلیل واقعشدن چند عبادتگاه مربوط به اقلیتهای مذهبی در آن، به خیابان ادیان معروف است.
تعدد بناهای تاریخی
از همان ابتدای خیابان یکطرفه سیتیر، بافت تاریخی و معماری متفاوت بناها توجه گردشگران را جلب میکند. از سر در باغ ملی و بوستان شهریار عدل که عبور کنید و وارد خیابان سیتیر شوید، مسیر سنگفرششده شما را به موزه ملی ایران میرساند. ساختمان کتابخانه و موزه ملی ملک پشت این موزه قرار گرفته است. تا چند سال پیش موقع قدمزدن در این مسیر، با غرفههای متعدد غذاهای خیابانی مواجه میشدید که البته حالا دیگر خبری از آنها نیست. کمی جلوتر بعد از عبور از کنار موزه علوم و فناوری ایران، به خیابان کوشک مصری میرسید. با کمی پیادهروی عمارت قزاقخانه و موزه گمرک ایران در این خیابان قابل دسترس هستند. توپ مروارید هم که یک توپ نظامی بزرگ است، از خیابان سیتیر در حیاط باشگاه افسران قابل مشاهده است.
خیابان ادیان
ساختمان کلیسای پطرس با معماری ایرانی- اروپایی، یکی از بناهای تاریخی خیابان یککیلومتری سیتیر است. نمای آجری و شیروانیهای قرمزرنگ این بنا تماشایی است. کنیسه حییم یکی دیگر از بناهای قاجاری خیابان سیتیر است. یکی از مهمترین عبادتگاههای زرتشتیان یعنی نیایشگاه آدریان هم در همین خیابان قرار دارد؛ بنایی تاریخی که در فهرست آثار ملی ثبتشده و محل نگهداری آتش مقدس زرتشتیان است. در خیابان تاریخی سیتیر که سالها قبل قوامالسلطنه نام داشته، کافههای قدیمی مختلفی مانند کافه گلرضائیه برای ساعتی استراحت در دسترس هستند. در شمال خیابان سیتیر به موزه آبگینه و سفالینه خواهید رسید که یکی از پربازدیدترین موزههای تهران در بنایی قاجاری است. سرتاسر مسیر این خیابان سنگفرش و به پیادهراه گردشگری در بافت تاریخی تبدیل شده است. در شمالیترین بخش این خیابان هم به دبیرستان ماندگار فیروزبهرام میرسید که بنای تاریخی آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.