همشهری آنلاین: اهالی گلابدره امید دارند گره نوسازی در این محله باز شده باشد و با بستن دست مافیای ساختوسازهای غیرمجاز، گلابدره رنگ تازهای پیدا کند.
کلاف سردرگم گلابدره
برای بسیاری از شهروندانی که درباره معضلات ساختوساز در گلابدره خبری میشنوند، این سؤال مطرح میشود که چرا این ماجرا در گلابدره تا این اندازه و برای مدت طولانی سردرگم مانده بود؟ چالشهای قانونی برای ساختوساز در این محدوده، عامل مهمی در حل نشدن معضل به شمار میآید؛ یعنی محدودیت خط ارتفاع، قولنامهای بودن بسیاری از املاک و نداشتن امکان دریافت تراکم بیش از ۲ طبقه، ساختوساز قانونی را در بنبست قرار میداد. به این ترتیب نوسازی برای مالکان توجیه اقتصادی نداشت و اینجا بود که تخلفات آغاز میشد.
بازی با جان مردم توسط متخلفان
متخلفان ترجیح میدادند با ساخت ۴ تا ۶ طبقه روی سازههای ۲ طبقه قدیمی، به سود سرشاری برسند؛ غافل از اینکه این اقدام غیرقانونی بدون دریافت پروانه ساختمانی و رعایت اصول ایمنی، درصورت بروز کوچکترین حادثه طبیعی چه خطراتی برای ساکنان خواهد داشت. البته که مدیران شهری هم بیکار ننشستند و از اصلاح طرح تفصیلی، پیگیری اخذ سند مالکیت، تعریف پروژههای خدماتی چند منظوره و اخذ اعتبار بهعنوان رویکردهای تشویقی تا برخورد با ساختوسازهای غیرمجاز بهعنوان رویکردی قهری، انواع راهکارها را برای پایان دادن به معضل ساختوساز غیرمجاز در گلابدره بهکار گرفتند.
قفل ساختوساز باز شد
بعد از سالها چالش بیسرانجام در گلابدره، بالاخره در بهار امسال شهردار منطقه یک از تصویب طرح موضعی گلابدره در کمیسیون ماده ۵ خبر داد. این خبر، نویدبخش باز شدن قفل ساختوسازها در گلابدره بود. درصورتجلسه مشترک معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران، منطقه یک و مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، در طرح موضعی گلابدره با توجه به عرض معبر و حدنصاب قطعات، امکان ساختوساز در ۳، ۴ و ۵ طبقه مجاز شد.
چالشهای پیشرو
با تمامی تلاشهای مدیریت شهری، بهنظر میرسید با رفع موانع قانونی، ساختوساز به شکل مجاز در گلابدره رونق بگیرد، اما هنوز چالشهایی در این محدوده وجود دارد. سودجویان تلاش میکنند با حمل مصالح از جادههای فرعی یا با خودروهای شخصی، به تخلف در ساختوساز ادامه دهند. ایجاد گیتهای کنترل مصالح و نصب دوربین برای مقابله با سودجویان، دستورهای قضایی و حضور و بازدید منظم و مستمر ضابطان قضایی با این نوع تخلفات، برخی از اقدامات ادامهدار مدیریت شهری برای حل این چالشهاست.
گامهایی برای تسریع نوسازی در گلابدره:
- استقرار دفتر توسعه محلی در محدوده گلابدره
- ارائه مشاورههای لازم به ساکنان
- پیگیری اخذ سند مالکیت در سالجاری
- ۲ درصد از مساحت منطقه یک جزو بافت فرسوده قرار گرفته است.
- ۲/۹۱ هکتار از مساحت منطقه یک را بافت فرسوده تشکیل داده است.
- ۳۱ درصد از بافت فرسوده تا پایان بهار امسال در منطقه یک نوسازی شده است.
- ۳۱ هزار مترمربع پروژه احداثی در ۲ سال گذشته در منطقه یک اجرا شده است.
بناهای غیرمجاز تخریب شدند
مهدی صباغ، شهردار منطقه یک تهران: در دوره جدید مدیریت شهری جلوی ساختوساز غیرقانونی در گلابدره را گرفته و چند بنای غیرمجاز تخریب شده است. از طرفی اصلاح طرح موضعی این محله را به کمیسیون ماده ۵ برده و مصوب شده است تا حداکثر تسهیلات برای مجوز و صدور پروانه در این محله وجود داشته باشد. با این روند ساختوساز غیرمجاز بسیار کاهش خواهد یافت.