موفقیت‌های مالی و مخاطب‌پسند بودن، نتیجه تلاش و خلاقیت رامبد جوان است  نه صرفاً حاصل فشارهای بیرونی. این نوع صحبت ها به اعتبار و جایگاه او در نزد مخاطبان آسیب خواهد زد و این سؤال را به وجود آورد که آیا رامبد جوان واقعاً به هنر و مخاطبانش اهمیت می‌دهد یا صرفاً به دنبال توجیه شرایط خود است؟

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از خبرگزاری دانشجو، خندوانه، برنامه‌ای که مدت‌ها جزو پرمخاطب‌ترین‌های تلویزیون در هشت فصل ساخته شد؛ آخرین فصل در آبان ۱۴۰۰ روی آنتن رفت و تا مرداد ۱۴۰۱ نیزادامه داشت. تا پایان فصل هشتم، خندوانه در ۹۲۲ قسمت به پخش خود ادامه داد و سازندگانش اعلام کرده بودند که پس از محرم و صفر ۱۴۰۱ فصل نهم را آماده و پخش خواهند کرد. اما این وعده محقق نشد و با تغییر مدیریت در شبکه نسیم، تولید خندوانه متوقف گردید.

رامبد جوان ایده این برنامه را در سال ۱۳۸۳ به شبکه پنج داده بود اما به علت تأمین نشدن مالی ساخت این برنامه به تعویق افتاد و بعد ها در شبکه نسیم پخش شد.

رامبد جوان ، بازیگر، کارگردان و مجری تلویزیونی که با آثار خود مخاطبان بسیاری نیز برای خود پیدا کرده است اخیرا با افشاگری هایش در مصاحبه ای با «شرق» دوباره سر زبان ها افتاده و مورد توجه بسیاری از مردم قرار گرفته است.

رامبد جوان که اخیرا ازپخش جدیدترین اثر خود به نام «کارناوال» در شبکه اجتماعی خانگی خبر داده است این بار در مصاحبه ای جنجالی از آنچه در ساخت برنامه «خندوانه» به او گذشته است، صحبت کرد.

وی در بخشی از صحبت هایش در خصوص شروع دعوا و درگیری اش با تلویزیون گفت: «من سال ۹۸ هم قصد نداشتم تلویزیون کار کنم. یک برنامه استندآپ بیرون از تلویزیون ساختم که در تلویزیون برنامه نداشته باشم. ساختم، هزینه کردم و اسپانسر گرفتم. سروش صحت، ویشکا آسایش و خودم داوران این برنامه بودیم. چهار قسمت ضبط کردیم، تا به پخش رسید، اجازه پخش ندادند. آن قدر اجازه ندادند که داشت به یک دعوای بزرگ می‌رسید. پای نهادهای تصمیم گیرنده بین فضای مجازی، تلویزیون و وزارت ارشاد به میان آمد. قدرت نمایی بین تلویزیون و باقی ارگان‌ها بود. گفته شــد برنامه سازی متعلق به تلویزیون است، ولی ســریال، فیلم و مستند را پلتفرم‌ها هم می‌توانند بســازند و پخش کنند کــه دقیقا تلویزیون در همین نقطه هم شکســت خورد؛ چرا که چند ماه بعد «هم رفیق» شهاب حسینی منتشر شد؛ نتوانستند مقابل این جریان بایستند.

جوان: به اجبار «خندوانه» را ســاختم
او در ادامه صحبت هایش گفت : به اجبار «خندوانه» را ســاختم. بارها گفته ام که عاشــق «خندوانــه» و مخاطبان آن هستم. هر قسمتی که ســاختیم با عشق همراه بوده. بدیهی است که من تلویزیون را دوست دارم و در تلویزیون خیلی چیزها یاد گرفتم، ولی هرچه به سال‌های اخیر نزدیک شدیم، کارکردن سخت‌تر شد. میهمان‌های زیادی در استعلام رد می‌شدند، موضوعات بیشتری غیرقابل پخش اعلام می‌شــد و متأسفانه به غیر از مدیریت شبکه و حراست تلویزیــون، گویا نهادهای امنیتی دیگری هم در جزئیات آنچه قرار بود از آنتن تلویزیون پخش شود نظر می‌دادند. درصورتی که از روز اولی که قصد ساخت «خندوانه» را پیدا کردیم، قصد داشتیم از همه تفکرات، اقشار و بخش‌های جامعه میهمان دعوت کنیم.»

تحلیلی دقیق تر و نظرات
با پخش شدن این مصاحبه تب و تاب جدیدی در فضای مجازی به راه افتاد، اکثر مردم در واکنش به این بخش از صحبت های رامبد جوان برایشان سوال ایجاد شد که او پولی هم که برای ساخت خندوانه و مجری گری این برنامه گرفته با اجبار بوده است؟! و یا آیا ساخت خندوانه که یکی از پر درآمد ترین و پرمخاطب ترین برنامه های صدا و سیما بوده برای آقای جوان سودی نداشته است؟!

در اصل باید به این موضوع توجه کرد که برنامه «خندوانه» بخش قابل توجهی از بودجه صدا و سیما را معطوف به خود کرده بود و جوان نیز نسبت به این برنامه به تلویزیون تعهدات مالی داشته و در ازای ساخت آن برنامه پول گرفته است ، پس نکته عجیبی نیست که تلویزیون از رامبد جوان توقع داشته باشد به تعهدات خود عمل کند!

اینکه جوان تاکید می کند با زور و اجبار برنامه «خندوانه» را ساخته است این موضوع را به میان می آورد که در آمدی ازاین برنامه نداشته و یا درامد اندکی بوده است در صورتی که خود او در بخشی از گفته های پیشینش اعلام می کند ، صفر تا صد هزینه های برنامه یا دستمزد را اسپانسر های این برنامه پرداخت می کنند و اسپانسر هزینه های «خندوانه» را نیز به تلویزیون می‌دهد و تلویزیون پول آن ها را می دهد.

موفقیت‌های مالی و مخاطب‌پسند بودن، نتیجه تلاش و خلاقیت رامبد جوان است نه صرفاً حاصل فشارهای بیرونی. این نوع صحبت ها به اعتبار و جایگاه او در نزد مخاطبان آسیب خواهد زد و این سؤال را به وجود آورد که آیا رامبد جوان واقعاً به هنر و مخاطبانش اهمیت می‌دهد یا صرفاً به دنبال توجیه شرایط خود است؟

کسی که خود طرح پیشنهادی شروع خندوانه را به تلویزیون داده است حالا صحبت از اجبار برای ساخت به میان می آورد ، کسی که ادعای سال ها کار با تلویزیون و انواع و اقسام قوانین آن را دارد این بار از ممیزی ها و محدودیت ها صحبت می کند که او را از ادامه کار وا داشته است! ۹۲۲ برنامه در خندوانه با توجه به این محدودیت ها چگونه پیش رفت ؟! همه این قسمت ها با اجبار بود؟! و به یکباره با فعالیت در شبکه نمایش خانگی و برنامه ای جدید همه ی فشار های تلویزیون باعث خداحافظی این هنرمند شد؟! یا صحبت از تجاری سازی و درآمد بیشتر در شبکه نمایش خانگی است؟!

ممیزی های شناخته یا ناشناخته برای رامبد
رامبد جوان در این مصاحبه اخیر از ممیزی های تلویزیونی برای خندوانه صحبت کرد. از حق نگذریم بسیاری از برنامه سازان و فیلم سازان با مقوله سانسور و ممیزی درگیر هستند و انتقاد های بسیاری هم در این حوزه بر صدا و سیما وارد است؛ اما به قول آقای جوان که چم و خم تلویزیون را از بحر است ، تعجب آور است که به این قوانین آگاه نباشد و پس از آن که 8 سری فصل کامل «خندوانه» را ساخته است و حالا که دیگر قصد ادامه دادن آن را ندارد حرف از ممیزی ها بزند و این قوانین برایش تازگی داشته باشند!

علت تعطیلی برنامه خندوانه
رامبد جوان در بخشی از گفت و گوی اخیرش گفته بود که : من حاضر بودم تا آخر عمرم خندوانه را بسازم چرا که برنامه ای بسیار تاثیر گذار بود و برای شخصیتم بسیار ارضا کننده بود. اما تمام این حرفا که لذت می بردم و خانه ام بود و ... را کناز گذاشتم و با این شکل مدیریت جدید تصمیم گرفتم دیگر کار نکنم و خندوانه را ادامه ندهم!

نمایش خانگی و تجاری سازی به جای تلویزیون و فرهنگ سازی
وی در جدید ترین تصمیم برنامه سازی خود از همکاری با شبکه نمایش خانگی پرده برداشت. ورود رامبد جوان به عرصه رئالیتی شوها و تمرکز بر تجاری‌سازی این نوع محتوا، نگرانی‌هایی را در میان منتقدان و مخاطبان ایجاد کرده است. «خندوانه» به عنوان یک برنامه موفق کمدی، توانسته بود پدیده استندآپ کمدی یا ایستگاه خنده را به خوبی بومی‌سازی کند. اما حالا با تغییر رویکرد به سمت تولیدات تجاری، این سوال مطرح می‌شود که آیا جوان قادر خواهد بود عناصر هنری و خلاقانه را در «کارناوال» حفظ کند یا به تدریج در لوپ تجاری‌سازی غرق خواهد شد؟!

صحبت از تجاری سازی در این عرصه به این معناست که رامبد جوان با همکاری های طولانی و پی در پی با صدا و سیما این بار خندوانه و سریال سازی در تلویزیون را کنار گذاشته و فعالیت را در شبکه نمایش خانگی ترجیح داده است.

در آخر
جدا از سودمندی مالی بیشتر این انتخاب برای رامبد جوان ، که قطعا درآمدش با فعالیت در بخش خصوصی و شبکه ی نمایش خانگی بیشتر از بودجه است که صدا و سیما برایش خرج می کرد، باید به این توجه داشت که گاهی فرهنگ، مخاطب و مردم می توانند تا چه اندازه برای یک هنرمند مهم باشند ، فعالیت هنری اگر برای مردم نیست پس چه ارزشی خواهد داشت؟! رامبد جوان در تلویزیون جایگاهی پیدا کرد که خیلی ها آرزوی نزدیک شدن به آن را دارند.