هنگامی که بارش باران به قدری شدید باشد که از بستر رودخانه خارج شود و زمین های اطراف را در بر بگیرد، سیل رخ می دهد.

به گزارش همشهری آنلاین، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی درباره اینکه سیل و سیلاب چه تفاوتی با هم دارند به همشهری می گوید: «واقعیت این است که سیل و سیلاب از یک واژه لاتین به نام FLOOD برگرفته شده و شاید به دلیل مفهومی سیل و سیلاب با هم تفاوت نداشته باشند.»

صادق ضیائیان ادامه می دهد: «آب تا زمانی که در بستر رودخانه قرار داشته باشد، سیل محسوب نمی شود، بلکه به آن رواناب می‌گویند. در واقع وقتی آب از بستر رودخانه خارج و جاری می شود به آن سیل گفته می شود که در این موقع آب به اطراف سرازیر می شود.»‌

او درباره آب‌ گرفتگی هم می گوید: «آب گرفتگی در بخش های مختلفی می تواند صورت گیرد، ولی عموما از این واژه هنگام آب گرفتگی داخل شهرها و منازل مسکونی استفاده می شود. در واقع آبی که ناشی از بارندگی در نطقه ای از شهر است و باید به قدری باشد که سیستم های زیرساختی آن منطقه مسکونی (شامل کانال هایی که آب را هدایت می کند) نتواند آن حجم از آب را عبور دهد.»

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور عنوان می کند: «به عبارت دیگر، هر منطقه مسکونی کانال های آبرویی دارد که آب باران را هدایت می کند. این کانال ها براساس مقداری از حجم آب طراحی شدند و زمانی که مقدار بارش بیش از حجم کانال باشد، ممکن است ایجاد آبگرفتگی کند.»

ضیائیان درباره مانداب نیز می گوید: «هنگامی از واژه مانداب استفاده می شود که یک جایی بارندگی صورت بگیرد ولی به دلیل شرایط خاک و نفوذپذیری آن به گونه ای باشد که آب با تاخیر در خاک نفوذ کند.»

او اضافه می کند: «اگر بخواهیم مثالی بزنیم، بهتر است به زمین های بخش هایی از سیستان و بلوچستان و خوزستان اشاره کنیم. چنانکه وقتی بارندگی اتفاق می افتد، نفوذ آب به خاک خیلی زمان می برد و معمولا خاک رس به این شکل است و آب در آن می ماند.»

منبع: روزنامه همشهری