طرح توسعه امامزاده یحیی(ع) هنوز قطعی نشده‌است سه‌شنبه گذشته بود که خبری با عنوان «توقف طرح توسعه یک امامزاده در تهران» منتشر شد؛ خبری که در آن اعلام شده بود که پس از رسانه‌ای‌شدن طرح اولیه «توسعه امامزاده یحیی(ع)» در بافت تاریخی و ثبت‌شده عودلاجان، این طرح توسط اداره‌کل میراث‌فرهنگی تهران متوقف شود.

همشهری‌آنلاین- سیدمحمد فخار: بافت تاریخی عودلاجان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و کهن‌ترین مناطق تاریخی شهر تهران ۲۴اسفند۱۳۸۴ با همکاری شهرداری تهران در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید و تحت نظارت و حفاظت مستمر میراث‌فرهنگی استان تهران قرار دارد؛ بنابراین هرگونه دخل و تصرف و طرح توسعه در آن با نظر کارشناسان میراث‌فرهنگی صورت خواهد گرفت. شواهد نشان می‌دهد پس از اخذ نظریه تخصصی اداره‌کل میراث فرهنگی استان تهران و دریافت نظرهای کارگروه فنی کمیسیون ماده۵ و جمع‌بندی رویکردها، طرح توسعه امامزاده یحیی(ع) به مرحله نهایی قبل از اجرا می‌رسد. سیدمهدی هدایت، مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران دراین‌باره می‌گوید: هنوز طرحی برای توسعه امامزاده یحیی(ع) تهیه نشده و رویکردها نیز جمع‌بندی نشده‌است. این طرح توسط مشاور منتخب سازمان اوقاف تهیه و سال گذشته از جانب شهرداری منطقه۱۲ به دبیرخانه کمیسیون ماده۵ ارسال شد. در طرح پیشنهادی، موضوع آزادسازی حدود ۳هکتار در 3فاز مطرح شده بود که به‌دلیل چالش‌های حوزه میراث‌فرهنگی‌، اجرایی و فنی از دستور کار دبیرخانه کمیسیون ماده۵ خارج شد و در کارگروه فنی کمیسیون ماده۵ مطرح نشد. امسال پیگیری و راهبری طرح توسعه امامزاده یحیی(ع) در دستورکار سازمان نوسازی شهر تهران قرار گرفته‌است.

‌رویکرد مداخله محدود
به‌گفته هدایت، به‌دلیل قرارگیری محدوده در بافت تاریخی حصار طهماسبی، مقرر شده در گام نخست صرفا رویکرد مداخله محدود در محدوده طرح در کارگروه فنی کمیسیون ماده۵ به مشورت گذاشته شود و به همین دلیل از اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان تهران نیز استعلام شد.
او با تأکید بر اینکه در ادامه بررسی‌های فنی و کارشناسی، 2رویکرد مدنظر قرار گرفت که در حال بررسی و جمع‌بندی است، می‌گوید: رویکرد نخست، پیشنهاد متولیان امامزاده و سازمان اوقاف است که توسعه مبتنی بر حفظ و احیای بناهای ثبت‌شده و آزادسازی قطعات غیرثبتی و غیرتاریخی است. رویکرد دوم پیشنهاد سازمان نوسازی مبتنی بر حفظ، احیا، ساماندهی و بهسازی بافت تاریخی هم‌پیوند با امامزاده است. در رویکرد دوم بافت موجود ازجمله مجموعه‌های آموزشی همجوار امامزاده احیا می‌شوند و طرح، مبتنی بر مرمت و احیای بافت موجود و مداخله حداقلی است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در پایان با بیان اینکه هنوز طرحی تهیه نشده و رویکردها نیز جمع‌بندی نشده است، گفت: پس از اخذ نظریه تخصصی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان تهران و دریافت نظرات اعضای کارگروه فنی کمیسیون ماده۵ و جمع‌بندی رویکردها، موضوع در دستور کار مشاور طرح قرار خواهد گرفت.