از میان طوفان های حاره ای تاکنون طوفان گونو و شاهین وارد ایران شده اند و طوفان آسنا هم تا نزدیکی های مرز آب های خلیج فارس پیش آمده و تغییر مسیر داده است. حالا این پرسش مطرح است که ایران چقدر در معرض طوفان های حاره ای قرار دارد؟

به گزارش همشهری آنلاین، به گفته رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت مخاطرات وضع هوا سازمان هواشناسی کشور، دلیل عمده برای طوفان های شدید یا وزش بادهای شدید، طوفان های حاره ای هستند.

صادق ضیائیان در این رابطه به همشهری می گوید: «خوشبختانه کشور ما خیلی تحت تاثیر طوفان های حاره ای نیست. طوفان های حاره ای معمولا در مناطق استوایی اتفاق می افتد که نزدیک به اقیانوس و دریا هستند.»

او توضیح می دهد: «مناطق حاره از خط استوا تا حدود ۲۳.۵ درجه شمالی و ۲۳.۵ درجه جنوبی را در بر می گیرد که معمولا مراکزی هستند که این طوفان ها در آن ها شکل می‌ گیرند و حرکت می کنند. در حین حرکت، طوفان ها هنگامی که به سمت خشکی می روند، ممکن است تلفات و خسارات بسیاری به بار بیاورند. همچنین بارش های شدیدی را هم با خود به همراه می آورند و بعد از مدتی بر روی خشکی، محو می شوند.»

رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت مخاطرات وضع هوا سازمان هواشناسی کشور تاکید می کند: «از آنجایی که از خط استوا به دور هستیم و در نزدیکی اقیانوس ها هم قرار نداریم، ایران به ندرت تحت تاثیر طوفان های حاره ای قرار می گیرد.»

او می گوید: «طوفان های حاره ای هر یک دارای اسم هستند، یعنی هر یکاز طوفان های حاره ای از یک مبداء شکل می گیرند و به همین دلیل، نامگذاری آن به مبداشان برمی گردد. از معروف ترین طوفان های حاره ای که کشور را در بر می گیرد و عمدتا در جنوب شرق کشور اتفاق می افتد، طوفان گونو است.»

ضیائیان ادامه می دهد: «طوفان حاره ای گونو سال ۱۳۸۶ جنوب شرق کشور را تحت تاثیر قرار داد و از روی دریای عمان و شمال اقیانوس هند به کشور وارد شد. در سال ۱۴۰۳ نیز طوفان آسنا را داشتیم که خوشبختانه به مرز کشور نرسید و تنها مرز دریایی را در بر گرفت. چنانکه مسیر طوفان در دریای عرب تغییر کرد و این طوفان به سمت کشور عمان رفت.»

او اضافه می کند: «مهرماه ۱۴۰۰ نیز طوفان حاره ای شاهین از شمال اقیانوس هند به دریای عمان رسید و تا خلیج فارس هم پیش آمدبه طوری که به نزدیکی استان هرمزگان هم رسید و خساراتی را به بار آورد.»

منبع: روزنامه همشهری