همشهری- زینب زینال زاده: بافتهای فرسوده یک تهدید جدی هستند. ازاینرو شهرداری تهران مکلف است سالانه ۳ درصد از این بافتها را نوسازی کند. تکلیفی که در ادوار گذشته محقق نشد؛ اما بنا به گفتههای سید مهدی هدایت مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، در این دوره بیش از تکلیف عمل شده و نوسازی بافتهای فرسوده با سرعت در مناطق پیگیری میشود. در دویست و هشتاد و یکمین جلسه پارلمان شهری و در جریان بررسی طرح «اصلاح بخشی از مصوبه عوارض ساختمانی، ارزشافزوده ناشی از اجرای طرحهای توسعه شهری و بهای خدمات حوزه شهرسازی شهرداری تهران و ارزش معاملاتی موضوع تبصره ۱۱ ماده صد قانون شهرداری از سال ۱۴۰۳» و در راستای نگاه مدیریت شهری به بافتهای فرسوده، بخشودگی صددرصد عوارض نوسازی محله کن تصویب شد.
اجرای طرح با اولویت محلات محروم
بررسی طرح اصلاح بخش الف ماده ششم مصوبه عوارض ساختمانی، ارزشافزوده ناشی از اجرای طرحهای توسعه شهری، بهای خدمات شهرسازی شهرداری تهران و ارزش معاملاتی موضوع تبصره ۱۱ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری از سال ۱۴۰۳، مهمترین دستور جلسه دیروز پارلمان شهری بود که در نهایت با موافقت اعضا به تصویب رسید. بر اساس این تصمیم تغییراتی در نحوه ارائه تخفیف و حمایتهای شهرسازی بهویژه در نوسازی بافتهای فرسوده و تعیین اولویتهای محلات محروم اعمال میشود.
اعمال تخفیف ۱۰۰ درصدی
درگذشته، تخفیف ۵۰ درصدی برای نوسازی بافتهای فرسوده در مناطق شمال انقلاب اعمال میشد؛ اما عملاً این سیاست کافی نبود. پیشنهاد کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر این بوده که برای برخی مناطق محرومتر، این تخفیف به ۱۰۰ درصد افزایش یابد تا جذابیت بیشتری برای سازندگان ایجاد شود که این اقدام میتواند به تحول جدی در محلات محروم منجر شود.
دقت در اجرای دقیق طرح
بررسیهای دقیق برای اولویتبندی محلات مشمول تخفیفها انجام شود. این پیشنهاد مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران بود که گفت: «باید مشخص کنیم، کدام محلات و قطعات از تخفیف ۱۰۰ درصدی بهرهمند شوند. برخی مناطق مانند گلابدره، حصارک و ده ونک که ارزش ملک بالایی دارند، ممکن است نیازمند این سطح از تخفیف نیستند؛ اما محلات ضعیفتر باید در اولویت قرار گیرند. بههرحال باید بادقت اجرا شود تا باعث نارضایتی یا سوءاستفاده در مناطق مختلف نشود.»
تسریع فرایند نوسازی
طرح اصلاح عوارض ساختمانی به پیشنهاد کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران ارائه شد و مهدی عباسی رئیس این کمیسیون در جریان بررسی آن گفت که یکی از اهداف اصلی این اصلاحات، ایجاد انگیزه برای تسریع در نوسازی بافتهای فرسوده بهویژه در مناطق محرومتر است. چرا که در حال حاضر، بسیاری از شهروندان ساکن در بافتهای فرسوده توان مالی لازم برای نوسازی را ندارند و سیاستهای موجود نیز بهاندازه کافی مشوق نبودهاند. ما نیاز داریم که این تخفیفها هدفمندتر و عادلانهتر اعمال شوند.
استفاده از سیاستهای عادلانه
مدیریت شهری در خصوص طرح اصلاح عوارض ساختمانی نکاتی داشت که حمیدرضا صارمی معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران با حضور در صحن پارلمان شهری آنها را مطرح کرد. او گفت که سال گذشته، شهرداری حدود ۲ هزار میلیارد تومان تخفیف در بافتهای فرسوده اعمال کرده؛ اما این تخفیفها به طور کامل از سوی دولت جبران نشده و ازاینرو فشار مالی قابلتوجهی به شهرداری وارد شده است. بنا به گفتههای صارمی تخفیفها معمولاً به سازندگان منتقل میشود، نه مالکین؛ بنابراین بهتر است سیاستهای عادلانهتری استفاده کرد تا مالکین هم از آنها بهرهمند شوند.