حلوا بَزَرَک یکی از خوشمزه‌ترین انواع حلوا و سوغاتی‌های شهر تبریز است که با طعم فوق‌العاده می‌تواند هر کسی را شیفته خود کند. این حلوای خوشمزه ارزش غذایی بالایی دارد و برای همین مواد مغذی موردنیاز بدن را زیادی تأمین می‌کند.

حلوا بَزَرَک یکی از خوشمزه‌ترین انواع حلوا و سوغاتی‌های شهر تبریز است که با طعم فوق‌العاده می‌تواند هر کسی را شیفته خود کند. این حلوای خوشمزه ارزش غذایی بالایی دارد و برای همین مواد مغذی موردنیاز بدن را زیادی تأمین می‌کند. برخی از افراد به‌دلیل خواص زیاد حلوای بزرک سیاه سوغاتی تبریز ترجیح می‌دهند که این دسر خوشمزه را در خانه تهیه کنند. ما در این مقاله می‌خواهیم درباره طرز تهیه حلوا بزرک و ویژگی‌های این دسر صحبت کنیم.

حلوا بَزَرَک چیست؟

اگر به تبریز رفتید، پیشنهاد می‌دهیم که بعد از کلی گشت‌وگذار در جاهای تفریحی و دیدنی این شهر حتماً برای خرید سوغات تبریز به بازارهای آنجا بروید. از جمله خوشمزه‌ترین انواع سوغاتی‌ های تبریز می‌توان به حلوا بَزَرَک اشاره کرد. در تهیه حلوا بزرک از مواد اولیه مختلفی از جمله خلال بادام، تخم بزرک و زعفران استفاده می‌شود، برای همین خواص زیادی هم برای بدن دارد. اگر دوستی دارید که از دردهای عضلانی و فصلی رنج می‌برد، حلوا بزرک را به عنوان یکی از بهترین سوغاتی ‌های تبریز برای او ببرید. این حلوای خوش‌عطر که از دانه بزرک درست می‌شود دوای درد او خواهد بود.

ویژگی های حلوا بزرک چیست؟

حلوا بزرک به رنگ سیاه است و از پودرکردن دانه‌های بزرک (نوعی کتان) تهیه می‌شود. اصالت این دسر به شهرستان مراغه واقع در استان آذربایجان شرقی بر می‌گردد، برای همین می‌توان آن را به‌عنوان یکی از خوشمزه‌ترین شیرینی‌های تبریزی هم معرفی کرد. بازار بزرگ تبریز یکی از مراکزی است که می توانید باکیفیت ترین حلوای این شهر را از آنجا خریداری کنید. این خوراکی خواص مختلفی برای بدن دارد که از جمله آنها می‌توان به درمان پوکی استخوان، کمک به فرآیند رشد کودکان و نوجوانان، درمان شب ادراری کودکان، بهبود کمردرد، تقویت قوای جنسی و کمک به تسکین دردهای زایمان اشاره کرد. شما می‌توانید برای درمان سرفه، زکام و اختلالات گوارشی و تنفسی هم از حلوای بزرک تبریز مصرف کنید. در صورتی که این شیرینی به اندازه مناسب و به‌طور مداوم به‌عنوان میان‌وعده صرف شود، خواصی مثل جلوگیری از خطر ابتلا به چربی خون، سرطان و دیابت را هم به‌همراه می‌آورد.

حلوا بزرک سرشار از امگا 3 است و برای همین روی آن می‌توانید به‌عنوان یک خوراکی سالم جهت سلامت مغز، سلامت چشم، سلامت پوست و رفع مشکلات ذهنی و روحی هم حساب باز کنید.

بسیاری از متخصص‌ها توصیه می‌کنند که مصرف روزانه بزرک بین 10 تا 20 گرم باشد. در صورتی که از این دانه بیش‌ازاندازه استفاده کنید، مشکلاتی مثل بالارفتن حرارت بدن، گلودرد، نفخ، یبوست، حالت تهوع و درد معده به‌وجود می‌آیند که بسیار آزاردهنده هستند. شما می‌توانید حلوا بزرک را در بسیاری از شیرینی‌فروشی‌ها و قنادی‌های مراغه یا تبریز پیدا کنید. این حلوا به‌قدری خوشمزه است که حتی برخی از بقالی‌ها هم در تبریز یا مراغه به فروش آن می‌پردازند.

مواد لازم برای تهیه حلوا بزرک

مواد لازم

مقدار نیاز

تخم بزرک

2 لیوان

آرد سفید

1 لیوان

کره یا روغن مایع

3قاشق غذاخوری

پودر قند

به مقدار لازم

زعفران دم‌کرده

به مقدار لازم

آب

به مقدار لازم

خلال بادام و پودر نارگیل

به مقدار لازم برای تزئین

طرز تهیه حلوا بزرک تبریزی

برای تهیه حلوای بزرک مراغه تبریزی طبق این مراحل پیش بروید:

1. آماده کردن تخم بزرک

برای آماده‌سازی تخم بزرک جهت استفاده در حلوا ابتدا باید دانه‌های آن را در یک تابه مناسب روی حرارت شعله گاز تفت دهید تا خامی آن به‌طور کامل گرفته شود.

بعد از تفت مواد باید تخم بزرک را کنار بگذارید تا به دمای محیط برسد. حالا تخم‌ها را داخل آسیاب بریزید و پودر کنید؛ دانه‌ها باید تبدیل به آرد شوند.

2. الک کردن آرد

در این مرحله باید آرد را داخل الک بریزید و الک کنید تا بافت نرمی پیدا کند؛ شما باید 3 بار این کار را انجام دهید.

3. اضافه کردن آب به آرد

بعد از الک‌کردن، نوبت اضافه‌کردن آب به آرد است. شما در این مرحله باید کمی آب داخل آرد بریزید و با استفاده از چنگال شروع به هم‌زدن مواد کنید تا مبادا گلوله گلوله شوند.

4. تفت دادن آرد

یک ماهیتابه مناسب دیگر را روی حرارت شعله گاز بگذارید و مخلوط خمیر را داخل ماهیتابه بریزید. شما باید تا سفت‌شدن کامل مواد اقدام به هم‌زدن آنها با دقت و سرعت کافی کنید.

5. اضافه کردن مواد دیگر

در این مرحله باید بزرک‌های آسیاب‌شده را در کنار روغن مایع و زعفران دم‌کرده داخل مواد بریزید و شروع به هم‌زدن آنها کنید.

بعد از هم‌زدن این مواد نوبت اضافه‌کردن پودر قند می‌رسد. در این مرحله شعله باید ملایم شود. حالا پودر را به مواد بیفزایید و شروع به ورزدادن خمیر کنید. افرادی که علاقه زیادی به طعم شیرینی دارند، در این مرحله می‌توانند با افزایش پودر قند طعم شیرین‌تری به حلوا ببخشند. بعد از اینکه تمام مواد را داخل خمیر ریختید و خمیر را ورز دادید، باید کمی از آن را بچشید. حالا اگر طعم حلوا باب میل بود، یعنی آماده سرو است.

6. تزئین کردن حلوا بزرک

حلوا را داخل ظرف سرو بریزید و با استفاده از پودر نارگیل و خلال بادام تزئین کنید. امکان تزئین این دسر با انواع خوراکی‌های خوشمزه مشابه دیگر هم وجود دارد؛ بنابراین متناسب با سلیقه خود از این مواد هم در تزئین دسر به کار ببرید.

نکات مهم برای تهیه حلوا بزرک

چند نکته مهم در تهیه حلوا بَزَرَک وجود دارد که عبارتند از:

  • در بافت دانه‌های بزرک روغن وجود دارد، برای همین بعد از آسیاب‌کردن زمینه مناسبی برای رشد باکتری‌ها به‌وجود می‌آید. شما باید بلافاصله بعد از پودرکردن مواد، آسیاب را کاملاً بشویید تا جلوی رشد باکتری‌ها را بگیرید.
  • اگر بعد از 2 روز پودرکردن دانه‌های بزرک از آنها استفاده نکنید، فاسد می‌شوند و باکتری‌ها در آنها رشد می‌کنند؛ به همین منظور از نگه‌داشتن آرد بیشتر از 2 روز خودداری کنید.
  • هر چند پودر قند طعم خوشمزه‌تری به حلوا می‌بخشد، اما مقدار زیاد آن می‌تواند مضر باشد؛ بنابراین به اندازه مناسب داخل حلوا پودر قند بریزید.
  • شما می‌توانید در این دسر به‌جای استفاده از پودر قند از شیره انگور استفاده کنید تا شیرینی طبیعی به حلوا ببخشید.

نحوه سرو حلوا بزرک چگونه است؟

شما باید اجازه دهید تا حرارت این حلوا کاملاً از بین برود تا آماده صرف شود. شما می‌توانید این شیرینی را به‌عنوان میان‌وعده صرف کنید؛ همچنین امکان سرو این شیرینی در ماه مبارک رمضان در حین صرف افطار هم وجود دارد.

از آنجا که دانه‌های بزرک بعد از پودرشدن در مدت کوتاهی فاسد می‌شوند، بنابراین فقط به اندازه نیاز این حلوا را تهیه کنید. تهیه بیش‌ازاندازه این حلوا فقط منجر به خرابی آن می‌شود.

شما می‌توانید حلوای بزرک را به شکل‌های زیبایی برش دهید و در ظروف آنها را بچینید و سر میز پذیرایی یا سفره افطار بگذارید تا جلوه خاصی به سفر یا میز ببخشند.

حلوا بزرک، دسر خوشمزه و سوغاتی بی نظیر

حلوا بزرک یک شیرینی خوشمزه و سوغاتی فوق‌العاده از شهر تبریز است. کافیست که یک بار طعم این حلوا را بچشید تا تبدیل به طرفدار 2 آتیشه آن شوید. حلوا بَزَرَک هر چند از مواد اولیه ساده تهیه می‌شود و دستور پخت سختی ندارد، اما طعم آن شما را شیفته خود می‌کند. شما می‌توانید حلوا بزرک را از شیرینی‌فروشی‌های تبریز و مراغه بخرید یا طی چند مرحله ساده آن را در خانه تهیه کنید.