رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران خواستار پایان دادن به بلاتکلیفی ۲۰ ساله مرکز نمایش هایی آیینی صبا شد.

همشهری- زینب زینال زاده: پروژه مرکز نمایش‌های آئینی صبا از جمله پروژه‌های مهم حوزه فرهنگی شهرداری تهران است که ۲۰ سال بلاتکلیف رها شده و در لیست پروژه‌های خاک خورده قرار گرفته است. آخرین وضعیت این پروژه در صد و چهلمین جلسه کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران بررسی و نرگس معدنی‌پور رئیس این کمیسیون خواستار تعیین تکلیف آن شد. او در این جلسه گفت که پروژه آیینی صبا قابل‌پیگیری و مشکل آن قابل‌حل است اما نیاز به یک اهتمام جدی و جمعی در شهرداری تهران دارد. ازاین‌رو نیاز هست تا واحدهای بازرسی، حقوقی، شرکت توسعه فضاهای فرهنگی و شهردار منطقه موضوع را پیگیری کنند.

آن چه در صبا گذشت

مرکز نمایش‌های آئینی صبا از پروژه‌های نیمه‌تمام فرهنگی - هنری تهران است که سال ۸۲ باهدف توسعه و اعتلای هنرهای نمایشی سنتی و مدرن و با استفاده از تکنولوژی‌های نوین، توسط یکی از معماران برجسته ایرانی (مهندس فرهاد احمدی) طراحی شد. سال ۸۷ کلنگ این پروژه در خیابان شریعتی (منطقه ۷) به زمین خورد.

آخرین پیگیری

طبق آخرین اظهارنظر سید محمد ناظم رضوی، مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهر تهران، مسائل حقوقی این پروژه رفع شده و در حال حاضر باتوجه‌به اینکه این فضا سال‌ها بلااستفاده بوده، ضرورت دارد بخش‌هایی از آن به‌صورت ویژه دوباره طراحی شود. به‌طورکلی اگر تمام بخش‌ها و شریک سرمایه‌گذار به تعهدات خود عمل کنند، به‌احتمال بسیار قوی تا پایان سال می توان این پروژه را افتتاح کرد.

تفاهم جدید

در قرارداد اولیه منعقد شده میان سرمایه‌گذار و شهرداری، مساحت ۱۲ هزار و ۹۰۰ متر ذکر شده بود؛ اما با توسعه این فضا به حدود ۱۸ هزار متر و ایجاد تغییراتی در بخش فرهنگی و تجاری سبب شد سرمایه‌گذار بخش خصوصی عملیات ساخت را متوقف کند. برای فعال‌شدن پروژه تفاهم‌نامه جدیدی میان شرکت توسعه فضاهای فرهنگی و سرمایه‌گذار منعقد شده است.

مهندسی معکوس

این پروژه بیش از ۷۰ درصد پیشرفت دارد؛ اما به دلیل تحریم‌ها برخی از تجهیزات قابل‌استفاده نیستند. یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان دانشگاه شریف برخی از قطعات و تجهیزات را مهندسی معکوس کرده است؛ اما به دلیل عدم نقدینگی کافی، کار متوقف شده بود. در این دوره با حمایت مدیریت شهری مهندسی معکوس عملیاتی شده است.

پروژه‌ای ماندگار

این پروژه به لحاظ معماری و ظرفیت‌های پیش‌بینی‌شده مانند سالن‌های تعزیه و شبیه‌خوانی و... می‌تواند پس از تکمیل و افتتاح و بهره‌برداری به یکی از فضاهای باارزش و ماندگار شهر تهران در حوزه فرهنگی - هنری و یکی از مراکز مهم هنرهای نمایشی در ایران تبدیل شود.

جزئیات پروژه باغ صبا

  • این پروژه ۱۸ هزار متر و دو بخش تجاری و فرهنگی دارد
  • مجموعه نمایش صبا ۶ سالن نمایش با ظرفیت مجموعاً ۸۰۰ نفر دارد
  • ظرفیت سالن اصلی (نخستین سالن نمایش در خاورمیانه) ۵۰۰ نفر است
  • تالار انتظار این مرکز با جداری شیشه‌ای و شفاف از فضای سبز بیرون مجزا می‌شود
  • فاصله اتاق کارگردان، اتاق چهره‌آرایی، اتاق نور و صدا تا محل اصلی اجرا به‌گونه‌ای طراحی شده که بازیگران و هنرمندان، مدام در تردد میان تماشاگران خواهند بود
  • رستوران، چایخانه و... امکانات رفاهی پیش‌بینی‌شده هستند
  • این پروژه، پارکینگ با گنجایش ۱۱۰ خودرو خواهد داشت
  • سالن روحوضی الهام‌گرفته از سنت روحوضی خوانی است. ازاین‌رو به‌گونه‌ای طراحی شده که سن روی حوض قرار می‌گیرد و تماشاچیان اطراف آن به تماشای نمایش روحوضی می‌نشینند
منبع: روزنامه همشهری