مدافع سابق تیم ملی می‌گوید: تیم ملی نتایج خوبی گرفته اما امثال خیابانی نگرانند که انتقاد می‌کنند.

به گزارش همشهری آنلاین در شرایطی که چند روزی از دیدارهای تیم ملی ایران در مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ می‌گذرد، بحث درباره عملکرد ملی‌پوشان ادامه دارد. انتقادات از تیم ملی با واکنش تندی ملی‌پوشان و اعضای کادر فنی مواجه شده و این موضوع یک جنگ رسانه‌ای به راه انداخته است. تیم ملی البته از نظر نتیجه‌گیری شرایط خوبی دارد و احتمالا در فیفادی بعدی صعودش به جام جهانی قطعی خواهد شد ولی عملکرد ضعیف در نیمه دوم دیدارهای اخیر مقابل کره شمالی و قرقیزستان باعث نگرانی‌های زیادی شده است.

محمد نصرتی، مدافع اسبق تیم ملی ایران که خودش در جام جهانی ۲۰۰۶ هم حضور داشته، در گفت‌وگو با خبرآنلاین درباره اتفاقات اخیر پیرامون تیم ملی صحبت کرده است:

صحبتمان را از عملکرد تیم ملی در دیدارهای اخیر آغاز کنیم. شما شرایط را چطور ارزیابی می‌کنید؟

اگر بخواهم درباره تمام دیدارهای تیم ملی در مقدماتی جام جهانی صحبت کنم، خب از ۲ دیدگاه می‌توانیم نگاه کنیم. اولی از بعد نتیجه است که انصافا نتایج خیلی خوب بوده و از ۱۸ امتیاز ممکن، ۱۶ امتیاز گرفتیم که خیلی خوب است ولی از بعد فنی اگر بخواهیم نگاه کنیم، خب کمی نگران‌کننده بوده است. مخصوصا در ۲ بازی اخیر که نیمه اول خوب بوده ولی در نیمه دوم عملکرد تیم اصلا خوب نبوده است. مخصوصا نیمه دوم بازی با کره شمالی که اصلا خوب نبود ولی بازی با قرقیزستان تا دقیقه ۷۵ خوب بود. این نوسان‌ها خیلی نگران‌کننده است. وقتی ما جلوی تیم‌های درجه ۲ آسیا چنین عملکردی داریم، قطعا جلوی تیم‌هایی که در جام جهانی هستند کار ما سخت‌تر می‌شود و قطعا خیلی نگران‌کننده است.

دلیل نوسان در عملکرد تیم ملی در طول ۹۰ دقیقه چیست؟

یکی از مهم‌ترین دلایل این است که بازیکنان نگرش حرفه‌ای ندارند و همانطور که خود سردار آزمون هم اشاره کرد، از نظر ذهنی خیلی قوی نیستند و شاید یک جاهایی بازی را تمام‌شده می‌دانند و انگیزه کافی را ندارند. باید همان انگیزه‌ای که جلوی تیم‌های قدرتمند دنیا داشتیم را جلوی تیم‌های دیگر هم داشته باشیم.

پس از دیدارهای اخیر انتقادات زیادی از عملکرد تیم ملی شده و بازیکنان تیم ملی هم واکنش تندی نشان دادند. بخش زیادی از انتقادات از سمت صداوسیما بود. نظر شما در این خصوص چیست؟

بازیکنان تیم ملی باید تمام انرژی و انگیزه‌شان را برای کارهای فنی بگذارند و حتی کادر فنی هم خودشان را درگیر رسانه‌ها نکنند. کسانی که در رسانه‌ها هستند و مشخصا آقای خیابانی هم کمی سعی کنند جو را آرام کنند. البته آن‌ها هم نگران هستند که انتقاد می‌کنند تا فردا که به صخره بزرگ‌تری خوردیم، دیگر همچین اتفاقاتی نیفتد.

به نظر شما واکنش‌های اعضای تیم ملی به انتقادات تند نبوده؟

به نظر من هرچی بیشتر سکوت کنند و تمرکزشان روی مسائل فنی باشد بهتر است.

دوران بازی شما هم انتقاد کم نبود. به‌خصوص جام جهانی ۲۰۰۶ و هجمه علیه علی دایی.

البته آن زمان فضای مجازی و رسانه مثل الان نبود و فضای مجازی باعث افزایش انتقادات شده است. آن زمان هم انتقاد بود ولی بازیکنان هم کمی خوددارتر بودند. در زمان جام جهانی هم همانطور که گفتید خیلی از علی دایی انتقاد شد ولی آن موقع بازیکنان کمتر وارد مسائل حاشیه‌ای می‌شدند و تمرکزشان روی کارهای فنی بود ولی الان کمی واکنش‌ها بیشتر شده و امیدوارم بازیکنان هم بیشتر روی مسائل فنی تمرکز کنند.

اخیرا هم عادل فردوسی‌پور درباره یکی از انتقاداتش از شما صحبت کرده که در نهایت کار به معذرت‌خواهی کشیده شد.

یک بازی دوستانه با کره جنوبی در سئول داشتیم که من خیلی خوب نبودم و طبیعی بود انتقاد شود ولی یک جایی انتقاد بیش از حد شد که خودشان هم متوجه شدند و در یک برنامه سال‌تحویل از من حلالیت گرفت و عذرخواهی کرد. مادرم خیلی از آن انتقاد ناراحت شده بود.

از مسائلی که به این انتقادات دامن زده، قیاس بین نسل‌هاست. کلا موافق این مقایسه هستید؟

هر نسلی تمام تلاشش را کرده و زحمت کشده است. نسل‌های ۱۹۷۸، ۱۹۹۸، ۲۰۰۶ و ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ همه تلاش کردند ولی به نظرم نسل‌های گذشته مثل ۷۸ و ۹۸ و تا حدی ۲۰۰۶ بی‌ریاتر بودند. چون فوتبال رنگ و بوی تجارت و پول را نگرفته بود و عشق در آن بیشتر بود. وقتی عشق باشد، ماندگار و پایدار است و وقتی خالی از عشق می‌شود، جذابیت کمتر می‌شود.

نظرتان در خصوص روند تغییر نسل در تیم ملی چیست؟

به نظر من روندش خوب بوده. مردم از کادر فنی نتیجه هم می‌خواهند. بازیکنان جوانی که خودشان را به فوتبال معرفی می‌کنند، باید قوی‌تر از این باشند که بتوانند خودشان را تحمیل کنند. حالا نفراتی مثل محمد قربانی و آریا یوسفی و حزباوی آمده‌اند ولی واقعا جوانی که خیلی قوی و متمایز کار کند، نداریم. امیدوارم این مدل بازیکنان جوان بیشتر شوند که کادر فنی بیشتر بتواند اعتماد کنند.

امروز دیدارهای لیگ نخبگان برگزار می‌شود. شرایط استقلال و پرسپولیس را چطور می‌بینید؟

با توجه به اینکه تیم‌های عربی در استفاده از بازیکنان خارجی محدود نیستند، سطح‌شان بالاتر رفته است. ما در لیگ نهایتا ۶ سهمیه خارجی داریم و آن‌ها هزینه سنگینی برای بازیکنان خارجی می‌کنند. مهم‌ترین رکن فوتبال هم بازیکن است که کیفیت بازی را مشخص می‌کند. اگر ما بخواهیم با آن‌ها رقابت کنیم، باید بازیکنان باکیفیت خارجی بگیریم که به تیم‌ها کمک کنند.

در این مدت عملکرد خوان کارلوس گاریدو و پیتسو موسیمانه قابل قبول بوده؟

به نظر من مهم‌ترین رکن بازیکن است. همین منچسترسیتی را ببینید که بدون چند بازیکن شاخص که مصدوم شدند، چند بازی است که امتیاز از دست می‌دهد. مهم‌ترین قسمت بازیکن است و مربی و مدیرعامل و هوادار تا لب خط می‌توانند تاثیر بگذارند و بازیکنان سرنوشت بازی را مشخص می‌کنند. استقلال به نظرم امثال نتوانست بازیکنان خوبی بگیرد و به جز دیدیه اندونگ در بقیه پست‌ها خوب نبودند. پرسپولیس به نسبت بد نیست و اورونوف و گولسیانی خوب هستند و ژوائو معمولی است. در نهایت بازیکنان تعیین‌کننده هستند.