همشهری آنلاین - سید احمد علوی عضو و رئیس کمیته گردشگری شورای اسلامی شهر تهران صبح امروز - چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳- از اماکن مذهبی و گردشگری و نقاط مختلف محله کن در منطقه ۵ بازدید کرد و در جریان آخرین وضعیت مسائل محله کن قرار گرفت. ایستگاه یخچال ( دیوار یخچال کن)، محله اسماعیلیان(حمام کن)، درخت دیرزیست کن که ثبت ملی شده، تکیه سرآسیاب و امامزاده جعفر (ع) از پروژه ها و نقاطی بودند که علوی در ابتدا از آنها بازدید کرد.
رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران در این بازدید با تاکید بر اینکه برای حفظ هویت تاریخی محله کن لازم است میراث فرهنگی ورود جدی به آن داشته باشد، اظهار کرد: یخچال کن و حمام تاریخی دوره قاجار که به دانشگاه شهید بهشتی واگذار شده و هیچ گونه مرمت و تلاشی برای حفط آن از سوی دانشگاه وجود ندارد و به شهرداری و مدیریت شهری هم اجازه مرمت و حفظ آن را نمی دهد.
علوی در ادامه بیان کرد: دو نوع بحث میراثی در محله کن وجود دارد، اولی شامل حسینیه ها با قدمت بالا می شود که به زودی ثبت میراث می شوند و دیگری شامل سازه ها و آثار تاریخی است که نیاز به ثبت دارند.
این عضو شورای شهر اضافه کرد: بیش از ۵۰ حمام تاریخی در تهران نیاز به مرمت دارند و بسیاری از آنها کاربری مشخصی ندارد.
به گفته رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران؛ هنوز محله کن میراب دارد و توتستانهای پایین همت را هم تغذیه میکند.
علوی گفت: درباره محله کن و محله دولاب با حوزه شهرسازی و کمیته نما بحث ما این است که اگر قرار است مرمت یا نوسازی صورت بگیرد باید بافت اصلی این محلات حفظ شود. نقطه ترسناک در محلات قدیمی این است که در نوسازی ها و مرمت ها، هویت آن از بین برود.
وی عنوان کرد: کن میراث های ملموس دارد که شامل آثار و بناهای مختلف می شود و در کنار آن میراث های ناملموسی دارد که ثبت شدهاند. این میراث های ناملموس آیین و فرهنگ آنها بوده که آنقدر هویت داشته که ثبت میراث شده است؛ از جمله آنها میتوان به گویش محله، آئین سنگزنان، مهارت برداشت از باغات به ویژه خرمالو و توت، مهارت پخت نان در محله حصارک، شیره توت محله کن و سایر غذاها و خوراکی های این محله اشاره کرد.
رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران در بازدید از پل آجری کن با بیان اینکه این پل، تنها پل تاریخی ثبت شده تهران است، یادآور شد: در سال ۱۳۱۲ از این پل برای اولین بار بهره برداری شد. به واسطه فرهنگ وقف، مرحوم حاج محمدعلی کنی که از باغدارهای اینجا بوده وقتی می بیند مسیر دسترسی روستاهای بالادست دشوار است، هزینه ساخت این پل را متقبل می شود و یک توتستان را نیز وقف می کند تا درآمد توتستان، صرف نگهداری این پل شود. دهنه پل در سال ۱۳۹۸ به واسطه سیلاب تخریب شد و در دوره قبلی مدیریت شهری، مرمت و زیباسازی این پل توسط سازمان زیباسازی انجام شد. همچنین حسینیه الغدیر محله کن نیز جزو موقوفات مرحوم حاج محمدعلی کنی است.
به گزارش شهر مسیر گردشگری کن که از مسیر دره سنجابها آغاز می شود، دیگر مکانی بود که علوی به همراه اصحاب رسانه از آن بازدید کرد.
وی در حاشیه بازدید از مسیر گردشگری کن در جمع خبرنگاران گفت: دومین درخت ثبت شده محله کن که قدمتی بالای ۳۰۰ سال دارد، در باغات کن و در کنار امامزاده شعیب قرار گرفته است.
این عضو شورای شهر با بیان اینکه امیدواریم شهرداری با اعتباراتی که شورا برای آن مصوب کرده، نواقص مسیر ۴ کیلومتری گردشگری کن را برطرف کند، اظهار کرد: درخت هفت چنار نیز در این مسیر وجود دارد که از معدود درختان باقیمانده هفت چنار محله کن است که امیدواریم ثبت شود.
وی با اشاره به اینکه توسعه این محلات نباید به بافت بومی آن آسیب بزند و نباید باعث شود افراد بومی محله را ترک کنند، افزود: در ساخت و سازها باید هویت محله نیز حفظ شود و باید این هویت در کمیته نمای شهرداری لحاظ شود. طرح تفصیلی کن که چند ماه پیش در کمیسیون ماده پنج مصوب شد اگر قرار است به محله کن کمک کند باید بافت تاریخی و میراثی و هویت محله را حفظ کند.
علوی در پایان گفت: امسال برای بحث گردشگری منطقه ۵، حدود ۷ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد که ۴.۵ میلیارد آن برای مسیر گردشگری کن است. این مسیر بهسازی شده اما باید دسترسی هایی که برای گردشگری به ویژه برای گردشگری خانوادگی لازم است در آن ایجاد شود. همچنین نیاز است که المانهای شهری، سرویس بهداشتی و روشنایی در مسیر داشته باشیم که امیدواریم تا پایان سال این امکانات ایجاد شود.
تعریف مسیرهای پیاده روی ویژه در کن
اسمعیل قضاتلو معاون اجتماعی و فرهنگی منطقه ۵ نیز در حاشیه این بازدید با بیان اینکه محله کن گنجینهای تاریخی، مذهبی و طبیعی و یکی از مناطق تاریخی تهران با قدمتی پیش از اسلام است، اظهار کرد: کن به پنج محله اصلی اسمالون، بالون، سرآسیاب، دارقاضی و میانده تقسیم شده و با جمعیتی حدود ۶۸ هزار نفر و مساحتی ۲۰ کیلومتر مربع، اماکن مذهبی و تاریخی متعددی را در خود جای داده است.
وی درباره جاذبههای گردشگری کن نیز توضیح داد: رودخانه کن، کوچهباغهای تاریخی، پل آجری حاج محمدعلی و حمام اسماعیلیان از جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی کن محسوب میشوند. همچنین ستاد گردشگری مسیرهای پیادهروی ویژهای در این محله تعریف کرده است.
قضاتلو عنوان کرد: از میراث فرهنگی ناملموس کن می توان به مهارتهای آشپزی مانند پخت شاتوتپلو، کوفته دستهگردن و نان جوز اشاره کرد. همچنین گویش کنی و آئین سنگزنی نیز به ثبت ملی رسیدهاند.