به گزارش همشهری آنلاین، امسال در بحبوحه ویژه برنامههای متعدد هفته کتاب، یک اتفاق تازه در حوزه فرهنگ و علوم انسانی باعث جلب رسانهها و متعاقب آن افکار عمومی جامعه شد؛ حضور دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشورمان در منزل استاد محمد علی موحد،شاعر،نویسنده،عرفان پژوه و از اعضای فرهنگستان زبان و ادب فارسی که قالب دیدار و گفتوگو انجام شد. نفس این قضیه از جهات گوناگون قابل توجه بوده و هست؛ اینکه رئیس جمهور کشور به دیدار مفاخر و اندیشمندان علوم انسانی میرود، پای صحبتهای این بزرگان فرهنگ و اندیشه مینشیند و خدمات آنها به جامعه فرهنگی کشور را ستوده و ارج میگذارد.
استاد موحد در آن دیدار، ابتدا از اینکه رییس جمهور با مشغلههای معمول این جایگاه، به فکر این دیدار بوده است، ابراز خرسندی کرد و گفت: ما دلمان همیشه با ایشان است و میدانیم که در چه وضعیت خطیری کار میکنند و چه امواج سهمگینی وجود دارد. خیلی کارها دست ما نیست اما باید به وظیفه خودمان درست عمل کنیم. آدم باید جوابگوی خودش باشد؛ اگر توانست به خودش پاسخگو باشد، سربلند خواهد بود. استاد موحد سپس رو به پزشکیان و وزیر فرهنگ گفت: ما در مقابل همین عقلی که خداوند به ما دادهاند مسئولیم و بیشتر از آن هم مسئول نیستیم. خداوند که عقل کل را به ما نداده است. خداوند خواسته که هر کس در حوزه عقلی که به او داده شده، مسئول باشد. خدا شما را موفق کند، خیلی مشکل است، میفهمم.
دیدار با رضا داوری اردکانی
دیدارهای دکتر مسعود پزشکیان با بزرگان فرهنگ و اندیشه در فاصله نسبتاً کوتاهی، از دیدار اول، باز هم اخیراً تکرار شد و رئیس جمهور کشورمان به همراه سیدعباس صالحی شامگاه سه شنبه -۶ آذرماه- به دیدار رضا داوری اردکانی عضو پیوسته فرهنگستان علوم و رئیس پیشین این فرهنگستان و فیلسوف شهیر ایرانی رفت. این مراسم در ادامه برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با رئیس جمهور با عنوان «دیدار با بزرگان» انجام میشود که در گام نخست این دیدارها دکتر مسعود پزشکیان به همراه سیدعباس صالحی به دیدار محمدعلی موحد رفتند.
رئیسجمهور در این دیدار ضمن تجلیل از این استاد فلسفه و جامعه شناسی گفت: جنابعالی از مفاخر و ذخایر علمی کشور هستید و اقدامات شما در جامعه ایران همواره ماندگار خواهد بود. پزشکیان با اشاره به نگاه ویژه دولت چهاردهم به اصلاح و ارتقای نظام آموزشی تصریح کرد: برای ارتقای کیفی نظام آموزشی برنامههایی داریم که امیدوارم بتوانیم آنها را عملی کنیم.
داوری اردکانی هم در این دیدار با تأکید بر اهمیت نظام آموزشی گفت: من در سفری که به ژاپن داشتم از یکی از اساتید آنجا راز پیشرفت سریع و پایدارشان را پرسیدم که در پاسخ گفت ما در ژاپن از 200 سال قبل تاکنون به نظام آموزشی توجه ویژهای داشتهایم.
در این دیدار صمیمی داوری اردکانی به ذکر خاطراتی از فعالیتهای پزشکیان در دوره ریاستش بر دانشگاه علوم پزشکی تبریز و اقدامات آن زمان در هیئت امنای رشیدالدین فضلالله پرداخت و گفت: من آن زمان اولین بار بود که دکتر پزشکیان را از نزدیک دیدم و با هم در هیئت امنای رشیدالدین فضلالله کارهایی انجام دادیم. رشیدالدین فضلالله در عصر خودش یک شهر دانشگاهی ساخته بود که یک نوآوری عظیم در جهان بود، اما متاسفانه امروز به اندازهای که باید شناخته شده نیست.
پزشکیان هم در این زمینه گفت: رشیدالدین فضلالله در زمان خود اقداماتی کرده که بینظیر بوده است مثل ساخت یک شهر دانشگاهی که به صورت خود بنیاد اداره میشد و تمام هزینههایش را هم خود مجموعه تأمین میکرد. نوع وقفها و فرآیندهای مدیریتی رشیدالدین فضلالله در ربع رشیدی به گونهای است که نظیر آن امروز در دانشگاههای معتبر دنیا اجرایی میشود و این خیلی عجیب است. در پایان این ملاقات داوری اردکانی سه جلد از کتابهای خود به نامهای «آزادی، قانون و سازمان»، «علوم انسانی و برنامهریزی توسعه» و «اکنون و آینده ما» را به پزشکیان اهدا کرد.