به گزارش همشهری آنلاین، علیرضا رئیسی، معاونت بهداشت وزارت بهداشت امروز در بخشی از نشست خبری روز جهانی ائدز، درباره شیوع پشه آئدس و تب دنگی در کشور گفت: پشه آئدس ویژگیهآی متفاوتی دارد و یکی از مهمترین آنها این است که داخل خانهها هم وارد میشوند. آنها در زیرگلدانیهایی که کمی آب داشته باشد، شروع به تخمریزی میکند یا در محل آبی که از کولرگازیها میریزد هم میتواند تخمریزی کند.
او با بیان این علاقه پشه آئدس به رنگ سیاه (محیط تاریک) و مرطوب است، عنوان میکند: این پشه سیریناپذیر است و میتواند همزمان چندین نفر را مبتلا کند. تخم این پشه هم میتواند ۴۰۰ روز در خشکی زنده بماند و به محض باران باز میشود و با همان ویروس شروع به رشد کند. باید توجه داشت که پشه آئدس در مقابل سموم بسیار مقاوم است و حتی اگر آمار پشه به دلیل سمپاشی کاهش پیدا کند، با یک بارش باران دوباره تخمهای او رشد میکنند و جمعیتشان زیاد میشود.
به گفته رئیسی این پشه میتواند سه نوع بیماری را منتقل کند؛ زیکا، چیکنگونیا و تب دنگی. آمار ابتلا به زیکا که یکی از عوارض آن تولد کودکان با سرهای کوچک است که آمار صفر در ایران دارد. اما چیکن گونیا سه مورد در کشور داشتیم که هر سه مسافرانی از خارج از کشور بودند. این بیماری درد مفصلی بسیار بالا و ناتوانی شدید دارد و گفته میشود که حتی در بیوتروریسم هم از آن استفاده میشود. میگویند آمریکاییها یکبار علیه سربازان کوبایی از این پشه برای انتقال بیماری چیکنگونیا استفاده کرده است. تب دنگی هم سومین بیماری ناشی از پشه آئدس است و که شیوع آن از جاهایی است که بهسازی محیط صورت نگرفته.
۸۵۰ ابتلا تا کنون
او ادامه داد: تب دنگی چندین تایپ دارد و زمانی که فرد برای اولین بار با یک تایپ مبتلا میشود، علائم سرماخوردگی ساده خواهد داشت. اما در ابتلای دوم با تایپ دیگر به دلیل تولید آنتیبادی در بدن، واکنش سیستم ایمنی متفاوت میشود و فرد را راهی آیسییو میکند. به همین دلیل گزش دوم بسیار مهم است.
این مسئول با بیان این که چیزی حدود ۱۵۰ کشور در معرض خطر این پشه هستند، عنوان کرد: اولین بار از کشور امارات بیماران مبتلا وارد کشور شدند که چیزی حدود ۱۱ تا ۱۲ نفر بودند. این افراد شناسایی و در جنوب کشور این پشه پیدا شد. تاکنون ۸۵۰ ابتلا در کشور داشتیم که ۶۵۰ مورد انتقال محلی و ۲۰۰ مورد هم وارده به کشور بوده است. نکته مهم این که بیشترین آلودگی را در چابهار داریم و حدود ۷۰۰ مورد ابتلاست و در سایر استانها این آمارها کم است.
همه باید پای کار بیایند
رئیسی در این باره توضیح داد: اطراف این شهر لاستیکهای زیادی وجود دارد و محیط مناسب برای زندگی پشه وجود دارد. تنها راه کنترل بهسازی محیط است و با سم نمیتوان با این پشه مقابله کرد. در بندرلنگه و هرمزگان هم پشه وجود داشت اما به سرعت بهسازی و سمپاشی را آغاز کردند. اما در چابهار کنترل این پشه از دست وزارت بهداشت خارج است. البته تاکنون کارهای زیادی انجام و جلسات زیادی برگزار شده است. سازمان دیگر هم کمک کردهاند، اما تا زمانی که بهسازی کامل صورت نگیرد تمام کشور در خطر خواهد بود. هفته گذشته هم وزیر بهداشت این موضوع را هیات دولت مطرح کرد و به تمام وزارتخانهها هم ابلاغ شده که چه اقداماتی باید انجام شود.
به تاکید معاون وزیر بهداشت، اگر نجنبیم و پیشگیری نکنیم، سه سال دیگر درگیر شدیدی با این بیماری خواهیم داشت که بسیار هزینه بر است و میتواند نظام سلامت را فلج کند. به همین دلیل اصرار داریم که همه پای کار بیایند. به جز شهرهای اطراف چابهار، در سایر شهرها مردم نیازی نیست که اقدام خاصی انجام دهند اما صرف نظر از پشه آئدس، بهسازی محیط مهم است.
رئیسی درباره واکسن مقابله با تب دنگی هم بیان کرد: واکسن در برخی کشورها تولید شده اما نمیتوان به دلیل فیزیولوژی در همه جا تزریق کرد. اگر به فرد، قبل از ابتلا تزریق شود، معلوم نیست که به کدام تایپ از بیماری مبتلا میشود، آنتی بادی تولیدشده در بدن میتواند مشکلساز میشود. در مناطقی این واکسن ترزیق میشود که عموم جامعه مبتلا شده باشند و برای پیشگیری از ابتلا به تایپ بعدی است.