به گزارش همشهری آنلاین، آیین اختتامیه بیست و یکمین جشنواره ملی پایان نامه سال برگزار شد و طی آن، پایان نامه عباس بایگان در مقطع دکترای تخصصی (PhD) با موضوع «اثرات ضد باکتریایی اسانس گیاه کاکوتی» به صورت آزاد و ریزپوشانی شده روی باکتریهای سالمونلا تیفی موریوم و لیستریا مونوسیتوژنز در گوشت، برگزیده بخش مهندسی گیاهان دارویی این رویداد ملی شد.
این عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی گفت که هدف از انجام این طرح استفاده از مواد طبیعی به جای نگهدارندههای شیمیایی در مواد غذایی و دارویی است که با تولید نانوکپسولها و میکروکپسولهای اسانس طبیعی، باکتریهای پاتوژن مهار شده میتوان به عنوان یک بایوساید طبیعی از این محصولات جدید در صنایع مختلف غذایی و دارویی استفاده کرد.
گیاه کاکتوتی که عنوان این مقاله برگزیده را به خود اختصاص داده، در اروپا، آسیا، آفریقا میروید و محل رویش آن در ایران، هم از شمال غرب تا ارتفاعات زاگرس جنوبی و بخشهایی از کرمان تا مناطقی از مرکز و شرق است، اما این گیاه معطر دارویی با نام خراسان شمالی پیوند بیشتری دارد. در آذربایجان به آن کهلیک اُتی و یا کلکوتی (به معنای علف کبک) و اهالی خراسان شمالی در زبان محلی به این گیاه آنخ میگویند.
گیاه کاکوتی بیشتر در ارتفاعات شهرستان جاجرم و بجنورد میروید و چوپانها و کوهنوردان این گیاه را میچینند و به صورت دمنوش گوارایی میل میکنند.
گیاه کاکوتی طبع گرم و خشکی دارد که با توجه به محل رویش آن که مناطق کوهستانی و سرد است، برای مردمان آن منطقه مفید است. همچنین با گذر زمان طبع بسیاری از مردم رو به سردی رفته، از این رو این گیاه میتواند برای اکثر مردم بسیار مفید به شمار بیاید.
از کاکوتی برای متعادل کردن طبع برخی از لبنیات مانند دوغ و ماست استفاده میکنند، اما این گیاه خواصی چون تنظیم قاعدگی نامنظم، بادشکن طبیعی، ضد درد، کاهش قند خون، ضد التهاب و آرامش بخش، بهبود درد معده، بهبود هضم غذا، تقویت سلامت دستگاه گوارش، کاهش دل درد و دل پیچه و بهبود و درمان نفخ شکم و ضد میکروب هم دارد.
یکی از خواص جالب روغن کاکوتی این است که میتواند موجب روشن شدن پوست شود و همچنین یکی دیگر از خواص روغن کاکوتی برای پوست این است که تاثیر بسزایی در پلک کنندگی آلودگیهای سطح پوست دارد.