به دلیل همه گیر شدن معضل چاقی در اکثر جوامع انجام جراحی های لاغری به یکی از شیوه های متداول درمان بیماری چاقی تبدیل شده است. البته معمولا زمانی این جراحی ها توصیه می شوند که بالا بردن فعالیت بدنی و رژیم غذایی مناسب موثر نباشد و شاخص توده بدنی فرد بیش از حد بالا باشد.
از جمله متداول ترین روش های جراحی چاقی عبارتند از اسلیو معده، بای پس معده و بوتاکس معده (روش غیر جراحی). ما در اینجا قصد داریم به مقایسه این سه روش متداول جراحی لاغری اعم از مزایا و معایب آنها، هزینه آنها و ... بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
عمل اسلیو معده
عمل اسلیو معده نوعی جراحی لاغری جدید است که طی آن جراح بیش از 70 درصد از معده را برمی دارد و معده جدید به شکل یک موز کوچک در می آید.
پس از عمل اسلیو معده حجم معده به طرز چشمگیری کاهش پیدا می کند و فرد خیلی سریع با خوردن غذا احساس سیری پیدا می کند و دست از غذا خوردن می کشد.
عوارض اسلیو معده چیست؟
مانند هر جراحی دیگری، عوارض اسلیو معده از فردی به فرد دیگری متفاوت است. از آنجا که در عمل اسلیو معده با یکی از حساس ترین ارگان های داخلی بدن یعنی معده سروکار داریم، در صورت عدم تبحر جراح و همچنین رعایت نکردن مراقبت های بعد از عمل احتمال عوارض بسیار زیاد است.
از جمله عوارض احتمالی اسلیو معده عبارتند از:
- عفونت؛
- خونریزی؛
- عوارض بیهوشی؛
- تشکیل لخته خون؛
- مشکلات تنفسی؛
- رفلاکس معده؛
- فتق؛
- کاهش قند خون؛
- سوء تغذیه؛
- حالت تهوع و استفراغ؛
- درد؛
- ریزش مو؛
- افتادگی پوست؛
- نشت محتویات معده از محل بخیه؛
عمل بای پس معده
عمل بای پس معده یک روش نسبتا قدیمی جراحی لاغری معده است که حدود 50 سال است که از آن استفاده می شود.
برای انجام این عمل علاوه بر دستکاری معده نیاز به دستکاری دستگاه گوارش هم می باشد. در جراحی بای پس معده جراح ابتدا معده را منگنه زده و یک کیسه کوچک در قسمت بالایی معده ایجاد می کند، با این کار معده کوچک می شود و حجم کم غذا را در خود جای می دهد. سپس جراح روده کوچک را به دو قسمت تقسیم می کند و قسمت پایینی آن را به کیسه کوچک معده وصل می کند. با این کار بیشتر غذای موجود در معده قسمت بالایی روده کوچک را دور می زند و همین موضوع باعث می شود که بدن کالری کمتری را جذب کند.
به دلیل اینکه عمل بای پس گسترده تر و پیچیده تر از عمل اسلیو معده است بنابراین احتمال بروز عوارض آن نیز بیشتر است. از طرفی هزینه بای پس معده نیز به نسبت اسلیو معده بیشتر است.
عوارض بای پس معده چیست؟
احتمال بروز عوارض بای پس معده هم مانند اسلیو معده وجود دارد و شاید ریسک بروز این عوارض به دلیل میزان گستردگی بای پس به نسبت اسلیو معده بیشتر باشد.
از جمله عوارض احتمالی بای پس معده عبارتند از:
- عفونت؛
- خونریزی؛
- عوارض بیهوشی؛
- فتق؛
- انسداد روده کوچک؛
- سندروم دامپینگ؛
- سوء جذب و سوء تغذیه؛
- رفلاکس صفرا؛
- تشکیل سنگ های صفراوی؛
- کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در بدن؛
- ریزش مو؛
- افتادگی پوست؛
بوتاکس معده
بوتاکس معده برخلاف عمل اسلیو و بای پس معده یک روش غیرجراحی برای لاغری است و نیازی به بیهوشی و برش در این عمل نیست.
برای تزریق بوتاکس معده از لوله آندوسکوپی استفاده می شود؛ به این صورت که این لوله از دهان بیمار وارد معده می شود و بوتاکس به معده تزریق می شود. در واقع بوتاکس به صورت موقتی باعث فلج شدن موقتی عضلات معده می شود، بنابراین فرد بعد از این عمل خیلی سریع احساس سیری پیدا می کند و لاغر می شود.
با اینکه هزینه بوتاکس معده به نسبت اسلیو و بای پس معده بسیار کمتر است اما نتایج آن موقتی است و همچنین تاثیرات آن به اندازه این دو عمل چشمگیر نمی باشد.
عوارض بوتاکس معده
تاکنون عوارض خطرناکی برای بوتاکس معده گزارش نشده است و یک روش نسبتا ایمن برای لاغری شناخته می شود. اما به طور کلی می توان برخی از عوارض جانبی بوتاکس معده را موارد زیر دانست:
- حالت تهوع و استفراغ؛
- سردرد؛
- احساس نفخ و درد خفیف در شکم؛
- آسیب به بافت یا سوراخ شدن معده به دلیل تزریق اشتباه؛
مقایسه این سه روش با یکدیگر
امروزه عمل اسلیو معده و تزریق بوتاکس به نسبت به عمل بای پس معده بیشتر انجام می شود. دلیل این امر این است که در عمل بای پس به دلیل دستکاری کردن معده و روده فرد احتمال بروز عوارض بسیار بیشتر از عمل اسلیو و بوتاکس معده است.
بیشترین احتمال بروز عوارض در میان این سه روش در روش بای پس معده است به همین دلیل است که این روش محبوبیت کمتری دارد. عمل اسلیو معده دارای کارایی بالایی در میان این سه روش است، عوارض آن کمتر است و میزان کاهش وزن نیز بسیار چشمگیر است. از طرفی هزینه اسلیو معده به نسبت بای پس کمتر است اما هزینه بوتاکس معده بسیار کمتر از اسلیو معده است اما برای هر فرد چاقی مناسب نیست.
اما به طور کلی ما نمی توانیم بگوییم کدام روش بر دیگری ارجحیت دارد و تشخیص این موضوع تنها بر عهده یک جراح لاغری متخصص و متبحر است تا بر اساس شرایط بدنی و سبک زندگی شما بهترین روش را انتخاب کند.