نرخ رشد اقتصادی ایران با احتساب درآمدهای نفتی ۴ درصد و بدون نفت ۲.۶ درصد در نیمه نخست امسال رشد کرده در حالی که بر اساس اهداف قانون برنامه توسعه هفتم، اقتصاد کشور باید سالانه ۸ درصد رشد کند. وابستگی شاخص اندازه کیک اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی باعث شکننده بودن ساختار اقتصادی کشور است.

به گزارش همشهری آنلاین، مرکز آمار ایران تازه‌ترین یافته‌های حساب‌های ملی فصلی را منتشر کرد که نشان می‌دهد ارزش کل اقتصاد ایران در نیمه نخست امسال با در نظر گرفتن درآمدهای نفتی با رشد ۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۵۰۶۹ هزار میلیارد تومان و بدون آن با رشد ۲.۶ درصدی به ۳۸۳۷ هزار میلیارد تومان رسیده است.

بیشترین رشد ارزش افزوده در نیمه نخست امسال ناشی از گروه صنایع و معادن به میزان ۵.۳ درصد بوده که شامل فعالیت‌هایی چون استخراج نفت و گاز طبیعی با ۸.۸ درصد افزایش، صنعت به میزان ۱.۳ درصد، توزیع گاز طبیعی به میزان ۱۵.۲ درصد، تامین آب و برق به میزان ۲.۲ درصد، ساختمان به میزان ۳ دهم درصد و سایر معادل به میزان ۱.۵ درصد بوده است.

رشد اندک و حداقلی و نزدیک به صفر ارزش افزوده بخش ساختمان نشان از رکود فعالیت‌های عمرانی و ساخت و ساز در ایران دارد که اشتغال این بخش را تهدید می‌کند.

پس از گروه صنایع و معادن، در نیمه نخست امسال گروه کشاورزی رشد ۲.۹ درصد و گروه خدمات رشد ۲.۵ درصدی را تجربه کرده و به دلیل سهم بالای بخش خدمات از بازار کار، رشد پایین ارزش افزوده بخش خدمات می‌تواند شاخص رشد اقتصادی ایران در آینده را متاثر سازد.

کم شدن سرعت اقتصاد

جزییات داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد که سرعت رشد اقتصاد ایران کمتر شده و در حالی که شاخص رشد در پایان سال گذشته ۴.۷ درصد و در نیمه نخست پارسال ۴.۴ درصد و در بهار امسال ۴.۷ درصد بوده، در نیمه نخست امسال کمترین میزان رشد یعنی ۴ درصد ثبت شده است. نوسان تولید، استخراج و صادرات نفت و گاز طبیعی و تحولات در بازار جهانی نفت باعث شده تا رشد ارزش افزوده ناشی از استخراج نفت و گاز طبیعی از ۱۴.۳ درصد در پایان سال گذشته به ۸.۸ درصد در نیمه نخست امسال کاهش یابد.

البته در گروه کشاورزی شاهد یک تغییر رویکرد هستیم چرا که این بخش در نیمه نخست پارسال رشد منفی ۴.۴ درصد و در پایان سال گذشته رشد منفی ۲.۴ درصد را ثبت کرده اما در بهار امسال با رشد مثبت ۲.۳ درصد و در نیمه نخست سال جاری هم رشد ۲.۹ درصد را تجربه کرده است.

رکورد بخش ساختمان

شاید یکی از چالش‌برانگیزترین شاخص‌های کلان اقتصادی به روند نامطلوب ارزش افزوده بخش ساختمان برگردد که رشد ارزش افوزده آن از ۳.۴ درصد در نیمه نخست پارسال و ۳.۶ درصد آخر سال گذشته به ۳ دهم درصد در نیمه نخست امسال رسیده است. استمرار این روند باعث خواهد شد که بخش ساختمان از جمله فعالیت‌های عمرانی و ساخت و ساز مسکن در تله رکورد تورمی گرفتار شود و نه تنها اشتغال این بخش تضعیف خواهد شد بلکه روند کلی اقتصاد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

رشد ناموزون اشتغال‌زاترین بخش اقتصاد

دستکم نیمی از اشتغال ایران ناشی از فعالیت‌های خدمات تولیدی، توزیعی و فنی است اما شاخص رشد این بخش هم نگران‌کننده‌ شده است از جمله اینکه رشد گروه خدمات از ۴.۳ درصد در پایان شهریور پارسال و ۳.۶ درصد در پایان سال گذشته به ۲.۵ درصد در نیمه نخست امسال رسیده است. رشد ارزش افزوده گروه خدمات به وضوح نمایانگر روند حرکت کلی بازار کار و تولید و توزیع درآمد هم هستد اما رشد این بخش ناموزون است به نحوی که خدمات واسطه‌گری مالی رشد ۶.۱ درصد را در نیمه نخست امسال تجربه کرده از خدمات عمده و خرده‌فروشی، هتل و رستوران با افت محسوس مواجه شده و رشد آن به ۴ دهم درصد رسیده است.

منبع: همشهری آنلاین