زهرا رفیعی: اخیرا دولت ژاپن، سند کمک مالی ۴.۵ میلیون دلاری دیگری را با سازمان حفاظت محیط زیست، آژانس بینالمللی فائو و UNDP (برنامه توسعه سازمان ملل متحد) امضا کرد.
دولت ژاپن تصمیم گرفته است مبلغ ۶۹۰ میلیون ین ژاپن (حدود ۴.۵میلیون دلار) به جمهوری اسلامی ایران برای اجرای پروژهای در زمینه توسعه سیستم حفاظت از تالابها در دریاچه ارومیه و دیگر مناطق، از جمله جوامع اطراف آن اختصاص دهد.
ارومیه، شادگان، پریشان، انزلی
نوبهار نمتوا، رئیس دفتر عمران سازمان ملل متحد در تهران: این کمک مالی، برای ارتقای مدیریت تالابها و افزایش تابآوری اقلیمی در تالابهای دریاچه ارومیه، شادگان، پریشان و انزلی اختصاص داده است. این پروژه تا ۲۰۲۸ بهطور مشترک با همکاری سازمان حفاظت محیطزیست و سازمان خواربار و کشاورزی مللمتحد (FAO) اجرا خواهد شد. این ابتکار بهدنبال ایجاد منافع بلندمدت برای جوامع محلی و در عین حال حفظ تنوع زیستی تالابها با تمرکز بر شیوههای کشاورزی نوآورانه با مصرف کم آب و معیشتهای جایگزین سازگار با تغییرات اقلیمی، است.
ارومیه، مسألهای برای بقای کره زمین
تسوکادا تاماکی، سفیر ژاپن در تهران: «در زمینه همکاریهای دو کشور، حفاظت از محیطزیست همواره یکی از موضوعات اصلی بوده است. این پروژه عمدتاً توسط برنامه توسعه ملل متحد (UNDP) و با همکاری سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) اجرا خواهد شد. سفر خانوادگی و بازدید از دریاچه ارومیه در تابستان اخیر من را برای بهبود شرایط مصممتر از قبل کرده است. ۲۶ تالاب ایران که محل زیست گونههای مختلف و پرندگان مهاجر هستند، باید حفظ شوند؛ این تنها یک مسئله داخلی ایران نیست، بلکه مسألهای برای بقای کره زمین است و باید به عنوان یک مسأله بینالمللی شناخته شود. در طول ۱۰ سال گذشته، دولت ژاپن از طریق بازوی توسعهای خود، جایکا (آژانس همکاری بینالمللی ژاپن)، از حفاظت از دریاچه ارومیه حمایت کرده است. این پروژه به مانند تفاهمنامه قبلی به مسئله برداشت بیرویه آب، توسعه صنایع پایدار، مانند گردشگری اکولوژیک در منطقه خواهد پرداخت.»
ژاپن تنها کشوری که پای قولش ماند
احمدرضا لاهیجانزاده؛ معاون سازمان حفاظت محیط زیست: تمام مطالعات نشان میدهد که آنچه حیات دریاچه را تحت تاثیر قرار داده، توسعه کشاورزی و برداشت آب بیرویه بوده است در نتیجه هدفگذاری ابتدایی اصلاح روشهای کشاورزی و مدیریت آب بود. قرار نبوده و نیست این پروژه مشکل کشاورزی را در این حوضه برطرف کند. قرار است انجام پروژههای پایلوت در تعدادی روستای این حوضه آبریز به الگویی برای تمام کشاورزان شود و ادامه مسیر با جهاد کشاورزی باشد. با ۲۰ روستا کار را شروع کردیم و هم اکنون به بیش از ۲۰۰روستا رسیده است. علاوه بر کاهش مصرف آب، برای روستاییان معیشت جایگزین و صندوق بانوان تعریف شد. سفیر پیشین ژاپن بعد از بازدید از پروژهها بلافاصله ۳میلیون دلار دیگر تعیین کردند. از ۴.۵ میلیون دلاری که مصوب شده، ۱ میلیون دلار در اختیار فائو برای بهبود سیستمهای آبیاری قرار خواهد گرفت. در پایلوتهای پیشین در این منطقه به کشاورزان آموزش داده شد که چطور در باغات سیب با آب کمتر بهرهوری بیشتر داشت. کشاورزان وقتی دیدند کاهش مصرف آب، کود و سمسوم تبعات بدی برایشان ندارد، از پروژه استقبال کردند. از آنجایی که حدود ۸۰ درصد آب این حوضه در آذربایجان غربی مصرف میشود، روستاهای پایلوت عمدتا از این منطقه انتخاب شدند. تا کنون اتحادیه اروپا برای مدیریت پایدار تالاب هامون ۱۰ میلیون یورو مصوب کرد ولی بنا به دلایل سیاسی پروژه متوقف شد و در سالهای اوج تحریمها یک میلیون دلارش رسید.
اهداف پروژههای جایکا:
توسعه کشاورزی پایدار و معیشت جایگزین
۱۴.۵ میلیون دلار: حمایت مالی دولت ژاپن از سال ۲۰۱۴ بوده است
تالابهای تحت حمایت: ارومیه شادگان، بختگان، انزلی، پریشان
۲۵۴ روستا تحت پوشش این پروژه ۱۰ ساله بوده است
۵۸۱ گروه معیشتی ایجاد شده است
۲۶۰۰ نفر: مجموع روستاییان تحت پوشش این پروژهها هستند
۶۴ : صندوق اعتبارات خرد روستایی در این ۱۰ سال ایجاد شده است
۲۷ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی این روستاها کم شده است
برخی از پروژههای جایکا در حمایت از تالابها
توسعه صنایع دستی روستاییان اطراف تالابها
فراوری محصولات کشاورزی روستاییان
پرورش طیور
پرورش قارچ
بستهبندی محصولات کشاورزی
کاشت گیاهان دارویی توسط روستاییان