همزمان با بالا رفتن خریدهای اینترنتی شکایت‌های شهروندان از فروشگاههای آنلاین نیز بیشتر شده است. اما اگر شهروندی از این فروشگاهها شکایتی داشته باشد چطور می‌تواند از آنها شکایت کند؟

همشهری آنلاین - فتانه احدی: فاطمه جعفریان، وکیل پایه یک دادگستری در این باره می‌گوید: با توجه به افزایش میزان خرید از سایت‌های فروش آنلاین و پیج‌های اینستاگرامی که کالا و خدمات عرضه می‌کنند، کلاهبرداری از این راه هم توسط برخی سودجویان انجام می‌شود و به کاربران و خریداران ضرر و زیان مالی وارد می‌کند، در این موارد حتما لازم است از سایت یا پیج فروشگاهی متخلف شکایت کنید.

وی می‌افزاید: چند راه برای طرح شکایت از این مسائل وجود دارد:

۱ . شکایت از فروشگاه های اینترنتی از طریق اینماد
برای شکایت از طریق این سامانه، بایستی فروشگاهی که خریدتان را از آن انجام داده اید، دارای نماد اعتماد الکترونیکی یا همان اینماد باشد.

۲ . شکایت از فروشگاه های اینترنتی از طریق اتحادیه کسب و کارهای مجازی
اتحادیه کسب و کارهای مجازی اتحادیه ای صنفی برای کسب وکارهای مجازی است. می توانید تخلف فروشگاه های اینترنتی چه آنها که عضو این اتحادیه هستند و چه آن ها که عضو این اتحادیه نیستند را از طریق این اتحادیه نیز گزارش دهید.
این اتحادیه در صورت ناتوانی در حل موضوع آن را به مراجع قانونی ذی صلاح ارسال خواهد کرد.

۳ . شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق پلیس فتا

از طریق سامانه پلیس فتا به آدرس WWW.cyberpolice.ir نیز میتوانید شکایت خود را از فروشگاه اینترنتی مطرح کنید. پلیس فتا در کمترین زمان با شما تماس گرفته و موضوع را مورد بررسی قرار میدهد.

۴ . شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق مرجع قضایی
به غیر از سه روش قبلی که برای ثبت شکایت از فروشگاه های اینترنتی مطرح شد راه دیگری نیز برای ثبت شکایات وجود دارد و آن روش قضایی برای شکایت از تخلفات غیرقانونی چنین فروشگاه هایی است.
برای طرح شکایت از این روش باید دادسرای جرایم رایانه ای شهر محل سکونت خود مراجعه نمایید. پس از مراجعه به این دادسرا، پرونده تشکیل شده و رسیدگی به آن طبق روال قانونی پیش می رود. سپس دادسرا برحسب حساسیت پرونده و برای بررسی بیشتر موضوع آن را به پلیس فتا ارجاع می دهد.

۵ . شکایت از فروشگاه اینترنتی از طریق سازمان تعزیرات حکومتی
مواردی مثل کم فروشی، احتکار، گران فروشی، تقلب، اخفا، امتناع از عرضه کالا و مواردی از این قبیل که موضوع قانون تعزیرات حکومتی هستند، در صورتی که از سوی فروشگاه های اینترنتی واقع شوند، علاوه بر شکایت در اینماد و اتحادیه مربوطه قابل شکایت از طریق تعزیرات نیز هستند که البته این راه شکایت کمتر توصیه می شود چرا که بسیار زمان بر است.
توجه داشته باشید که در مورد آن دسته از وب سایت ها و فروشگاه های اینترنتی که کاملا غیرقانونی هستند و در بستر فضای مجازی اقدام به کلاهبردای اینترنتی می کنند، می‌توانید صرفا از طریق پلیس فتا و یا دادسرای جرایم رایانه ای اقدام کنید.
این وکیل می‌گوید: عادت خرید اینترنتی و آنلاین از انواع فروشگاه‌ها، وب سایت یا پیج و صفحات اجتماعی اینستاگرام در اکثر افراد و عموم مردم وجود دارد. این شیوه خرید غیر حضوری و اینترنتی علاوه بر مزایای متنوع، دارای معایب و ریسک‌های کلاهبرداری از مشتریان است. بنابراین بدون بررسی و تحقیق صحیح از فروشگاه اینترنتی نباید هیچ خرید و تراکنشی انجام داد اما در صورت بروز این مشکلات و اشتباه در خرید اینترنتی امکان طرح شکایت به شیوه‌های مختلف از جمله پلیس فتا، مراجع انتظامی و قضایی و اینماد وجود دارد.

منبع: همشهری آنلاین