به گزارش همشهری آنلاین، امسال در جشنواره سینما حقیقت ۲۱ مستند نیمه بلند، ۲۴ مستند بلند و ۲۰ فیلم در بخش مستند کوتاه نمایش داده میشوند. ضمن این که ۱۶ مستند از برزیل، قرقیزستان، فرانسه، هند، مصر، یونان، آمریکا، سوئیس، لهستان، مکزیک، بلژیک، یمن، عراق، کوزوو، استونی و فلسطین در بخش مستندهای کوتاه بینالملل حضور دارند.
«قلعه خاموش» به کارگردانی حنیف شهپرراد
فرهاد ورهرام هم به عنوان تهیهکننده و هم به عنوان کارگردان
در میان کارگردانان حاضر در جشنواره امسال سه نام آشنا به چشم میخورد. فرهاد ورهرام، محمد کارت و سام کلانتری. فرهاد ورهرام مستندساز و فیلمبردار مطرح، امسال با دو فیلم در جشنواره حضور دارد. فیلم «اجاق نواز» که آن را کارگردانی و تهیه کرده است و همینطور فیلم «قلعه خاموش» به کارگردانی حنیف شهپرراد که تهیهکنندگی آن را به عهده داشته است. ورهرام از سال ۵۵ و با عنوان فیلمبردار مستندسازی را شروع کرده و تا امروز ۲۰ مستند ساخته که بیشتر آنها در حوزه محیط زیست و آیینها و مردم شناسی بوده اند. مستندهای سینمایی ورهرام در موزه مردمشناسی پاریس، موزه مردمشناسی وین، فستیوال مردمشناسی جهان سوم در فرایبورگ، فستیوال مردمشناسی در هلسینکی، خانه سینمای تهران، انجمن فرهنگی ایران و فرانسه، و بیست و دو مرکز فرهنگی داخلی و خارجی به نمایش درآمده است. او همچنین تألیفهای زیادی هم داشته و تحقیقات زیادی ثبت کرده است.
کارگردان «یاغی» باز هم به سینمای مستند بازگشته است
از دیگر کارگردانان جشنواره امسال باید از محمد کارت نام برد که بیشتر او را به عنوان سازنده سریال یاغی میشناسیم. او اما در حوزه مستند هم فعالیتهای زیادی داشته و مستندهای «آوانتاژ»، «معلق»، «بختک» و «خون مردگی» از جمله مستندهایی است که به عنوان مستندساز در کارنامهاش دارد. کارت همچنین برنده تندیس ویژه داوران یازدهمین جشنواره «سینماحقیقت» برای «لاوراتوار» و برنده تندیس بهترین کارگردانی مستند بلند از دهمین جشنواره «سینماحقیقت» برای فیلم «آوانتاژ» است.
کارت امسال با تهیه کنندگی دو فیلم به جشنواره سینما حقیقت پیوسته است. اولی فیلمی است با نام «تورگی» ساخته توفیق حیدری که در بخش مستندهای نیمه بلند حضور دارد و بعدی هم فیلم آسانسور به کارگردانی جواد رزاقیزاده که در بخش مستندهای بلند به نمایش درخواهد آمد.
فیلمی درباره علی اکبر صادقی
دیگر کارگردان مهم امسال سام کلانتری است. مستند رخ از این کارگردان امسال در جشنواره سینمای حقیقت به نمایش درمیاید. این مستند به زندگی و آثار علی اکبر صادقی نقاش و انیماتور برجسته ایرانی می پردازند. کلانتری علاوه بر مستندسازی عکاسی هم میکند. یکی از مهمترین کارهای او که با راه انداختن موسسه گسترش سینمای اندیشه ساخته شد، مستندی است به نام خانه شماره ۳۷، تولید مشترک ایران و فرانسه که اولین مستند بلند در باره صادق هدایت شناخته شده است. کلانتری همینطور از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶، چند نمایشگاه عکس و ویدئو آرت در ایران و دوبی برگزار کردهاست.
تولید مستند در بخش خصوصی یا بخش دولتی؟
همانطور که محمد حمیدی مقدم، دبیر جشنواره هجدهم، در نشست خبری آن اعلام کرد، تنها ۱۶ فیلم از فیلمهای حاضر در جشنواره را بخش خصوصی و مستقل ساخته و در مقابل ۵۰ فیلم مربوط به ارگانهای و نهادهای مختلف، از جمله بانکها و شرکتها، هستند. این موضوع از طرفی میتواند آسیب زا باشد و توان بخش خصوصی را پایین بیاورد و منجر به ساخت فیلمهای سفارشی شود. اما بعضی هم بر این اعتقادند که ورود بخش خصوصی به حوزه مستند میتواند همان آسیبی را به آن وارد کند که به تئاتر وارد کرد. یعنی تجاریسازی و کسب درآمد به هر روش. به هر حال اما ۱۶ در برابر ۵۰ رقم قابل بررسی است که باید به آن پرداخت.