در مدت کوتاهی که از فعالیت‌های استانداران جدید در دولت چهاردهم می‌گذرد، این دومین باری است که نگاه‌ها به سمت استان کردستان می‌چرخد و خبر خوش شنیده می‌شود.

بعد از انتصاب نخستین فرماندار زن در استان کردستان برای شهرستان دهگلان، حالا خبر رسیده که استاندار کردستان ۲ قانون مبنی بر کاهش ساعت کاری بانوان شاغل و تعطیلی پنجشنبه‌ها برای بانوان شاغل با شرایط خاص را که اولی ۱۳ سال و دومی ۸ سال از تصویب آن می‌گذرد، در استان کردستان اجرایی کرده‌است. «آرش زره‌تن لهونی» به همشهری می‌گوید که اجرای این قانون در راستای ایجاد تعادل بین کار و خانواده برای زنان شاغل دنبال می‌شود.

بانوان شاغل در کردستان

مصوبه ۵ مهر ۱۳۹۵ مجلس شورای اسلامی مبنی بر کاهش ساعات کاری بانوان شاغل که فرزند با معلولیت شدید یا فرزند زیر ۶سال یا همسر یا فرزند معلول شدید یا مبتلا به بیماری صعب العلاج دارند یا زن سرپرست خانوار هستند، از ۴۴ ساعت به ۳۶ ساعت در ماه و نیز مصوبه مورخ ۱۶اسفند۱۳۹۰ هیئت وزیران مبنی بر تعطیلی پنج‌شنبه‌ها برای بانوان شاغل دارای فرزند زیر ۷ سال یا فرزند دانش دوره ابتدایی را با جبران ساعات کاری در سایر روزها از طریق دورکاری یا جبران ساعات کسری برای زنان شاغل وجود دارد. اجرای این مصوبه به ویژه تعطیلی پنجشنبه‌های زنان شاغل در برخی ادارات استان یزد، کرمان و تهران آغاز شد و در دیگر استان‌ها هم با شدت و ضعف و بنا بر تصمیم کارفرما پیش‌ می‌رود. در حالی که در کردستان اجرای این مصوبه‌ها تا هفته اول آذر ۱۴۰۳ در محاق بود و حالا می‌شود به عنوان یکی از نخستین برنامه‌های استاندار جدید به آن اشاره کرد.
استاندار کردستان به همشهری می‌گوید: «در مورد مصوبه هیئت وزیران که به ۱۳ سال پیش‌ برمی‌گردد و در استان کردستان اجرا نشده‌بود، تاکید من دراجرای این مصوبه به همه نهادهای استان کردستان این بوده که بانوان شاغل برای جبران ساعات کسری در سایر روزها در اداره نمانند و حتما از طریق دورکاری این ساعات کسری را جبران کنند. اجرای این مصوبه و همچنین مصوبه مجلس مبنی بر کاهش ساعت کاری بانوان شاغل با شرایط خاص، در جلسه شورای تحول اداری استان کردستان مصوب شد که دیگر نیازی به مصوبه برای تک تک اداره‌ها و نهادهای اجرایی استان نباشد. از اوایل هفته گذشته هم در استان کردستان اجرا شده‌است.»

یک روز در کنار خانواده

این قوانین بیشتر با هدف حمایت از زنان در دوران بارداری، شیردهی یا در مواقعی که وظایف خانوادگی بیشتری بر عهده دارند، مصوب شده‌است. «آرش زره‌تن لهونی» علت توجه به اجرای این قانون از یاد رفته در استان کردستان در نخستین روزهای کاری خود را ایجاد تعادل بین کار و زندگی بانوان شاغل عنوان می‌کند و ادامه می‌دهد: «قوانین حمایتی به زنان امکان می‌دهند که نقش‌های خانوادگی و حرفه‌ای خود را بهتر مدیریت کنند. با کاهش یک روز حضور در محیط کار، بانوان شاغل فرصت بیشتری دارند که در کنار خانواده باشند یا استراحت کنند. زیرا بانوان شاغل در محیط کار دوشادوش آقایان مسئولیت دارند، در حالی که در خانه هم مسئولیت بیشتری متوجه آنان است. بی‌شک این قوانین و مصوبه‌ها هم برای حمایت از سلامت جسمی و روانی بانوان شاغل مطرح شده. از سویی دیگر تحکیم بنیان خانواده نیز در اجرای این مصوبه مورد نظر ما بوده‌است.»

در کشورهای دیگر چه می‌گذرد؟

کاهش ساعت کاری زنان نسبت به مردان و ارائه مزایای خاص برای زنان در محیط کار، در برخی کشورها بر اساس سیاست‌های حمایت از زنان و مسئولیت‌های خانوادگی تصویب شده که با توجه به فرهنگ‌ هر کشور متفاوت است. در برخی کشورها مثل روسیه، فرانسه و ایتالیا زنان ساعت کاری کمتری نسبت به مردان دارند. در ایتالیا زنان باردار می‌توانند از ساعت کاری کمتری استفاده کنند. در برخی کشورها مرخصی‌های خاصی هم برای زنان شاغل در نظر گرفته شده. زنان باردار در ژاپن می‌توانند در ۳ ماه آخر بارداری ساعت کاری‌شان را کاهش دهند. علاوه بر این، مرخصی زایمان (۱۴ هفته با حقوق) و مرخصی پرستاری از کودک هم دارند.
در سوئد نیز والدین (زن و مرد) می‌توانند از مرخصی والدین استفاده کنند، اما زنان حق دارند بخشی از این مرخصی به‌طور ویژه برای دوران بارداری و شیردهی بهره‌مند شوند. در آلمان، زنان از ۶ هفته پیش از زایمان و ۸ هفته پس از زایمان مرخصی با حقوق دریافت می‌کنند. در هند مرخصی زایمان ۲۶ هفته است. همچنین، زنان می‌توانند از مرخصی اضافه برای مراقبت از فرزند بیمار یا در دوران شیردهی استفاده کنند.
زنان شاغل در فلیپین علاوه بر مرخصی زایمان، می‌توانند از ۶۰ روز مرخصی اضافه برای رسیدگی به سلامت خود بهره‌مند شوند. در برخی مناطق چین، زنان علاوه بر مرخصی زایمان، مرخصی برای روزهای قاعدگی دارند. البته ۲ سال پیش اسپانیا به عنوان نخستین کشور اروپایی قانون ۳روز مرخصی قاعدگی برای زنان شاغل را تصویب کرد.


بازار کار در استان کردستان

  • شاغلان : ۵۳۴۷۹ نفر
  • بانوان: ۲۰۴۷۲ نفر (۳۸.۳ درصد)
  • آقایان: ۳۳۰۰۷ نفر (۶۱.۷ درصد)

بازار کار کشور در بهار ۱۴۰۳

  • شاغلان: ۲۴۷۴۵۰۰۰ نفر
  • زنان: ۳۹۵۶۰۰۰ نفر (۱۶درصد)
  • آقایان: ۲۰۷۸۹۰۰۰ نفر (۸۴ درصد)