موزه خوشنویسی ایران گنجینه باارزشی از آثار خوشنویسی را سال‌هاست که حفظ می کند و حالا، نمایشگاه «رخ دوست» در آن در حال برگزاری است.

همشهری آنلاین، فاطمه عباسی: در ورودی از همان ابتدای کوچه به چشم می‌آید و نشان از ساختمانی متفاوت دارد. کاشی‌های لاجوردی و فیروزه‌ای دورتا دور در ورودی، حیاط تمیز، ساختمان آجری زیبا، برگ‌ها و شاخه‌هایی که سقف حیاط شده‌اند و بازی سایه‌ها و نور؛ اینجا موزه خوشنویسی ایران در خیابان شریعتی تهران است که این روزها میزبان بازدیدکنندگان از نمایشگاه «رخ دوست» است.

این خانه قدیمی متعلق به غلامرضا فولادوند است که در مجلس ۱۵و ۱۶شورای ملی نماینده بود و بعد از دوران نمایندگی به دادگستری رفت و مستشار دیوار عالی کشور شد و سمت‌های اداری زیادی را یکی پس از دیگری تجربه کرد و سال ۶۹در سن ۸۸سالگی از دنیا رفت.

پس از درگذشتش مدتی خانه‌اش متروکه شده بود، اما سال۱۳۹۵ سازمان زیباسازی شهر تهران، این عمارت را با هدف حفظ بناهای قدیمی به تملک درآورد و بعد هم آن را به موزه خوشنویسی ایران اختصاص داد؛ موزه‌ای دوطبقه که گنجینه باارزشی از آثار خوشنویسی در آن نگهداری می‌شود و حالا، نمایشگاه «رخ دوست» در آن در حال برگزاری است. در این نمایشگاه آثار خوشنویسی و کتیبه‌های مقبره صفی‌علیشاه به خط میرزامحمدحسین‌خان عمادالکتاب سیفی قزوینی رونمایی شده است.

میرزامحمدحسین سیفی قزوینی را با نام عمادالکتاب می‌شناختند. او از بزرگ‌ترین استادان خوشنویسی نستعلیق در دوران جنبش مشروطه بود که چند کار مهم در طول زندگی هنری‌اش داشت؛ اول اینکه هنر چاپ را به خدمت خوشنویسی درآورد، در سال۱۲۷۱، در خیابان ناصرخسرو، یک آموزشگاه نقاشی برپا کرد به نام «دارالکتابه»، یک نسخه از شاهنامه فردوسی برای مظفرالدین شاه خوشنویسی کرد و اصلا به همین‌خاطر بود که لقب عمادالکتاب را به او دادند و برای نخستین بار کتابچه‌هایی با نام «رسم المشق» درست کرد تا همه بچه‌ها در کل ایران بتوانند خط خوش را تمرین کنند.

نقطه عطف مهمی در زندگی عمادالکتاب هم رخ داد؛ ۵ سال اسارت. ماجرا از این قرار بود که در سال۱۲۹۴، عمادالکتاب عضو یک انجمن مخفی به نام کمیته مجازات شد که هدفشان از بین بردن هواداران مؤثر انگلیس در ایران بود. عمادالکتاب شب‌نامه‌های این انجمن را می‌نوشت. انجمن با خیانت یکی از اعضا از هم پاشید و مسئولان اصلی انجمن دستگیر و اعدام شدند و عمادالکتاب هم به‌خاطر همان شب‌نامه‌ها، دستگیر و ۵سال محبوس شد. در این نمایشگاه هم دفترچه خاطرات او از دوران حبس را می‌توان دید و هم سیاه‌مشق‌هایی که در زندان نوشته بود. او حتی خواب‌هایش را هم نوشته.

عمادالکتاب دقیقا در سال۱۳۰۰ در ۶۰سالگی از زندان آزاد شد و برای همیشه اسمش به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین استادان خوشنویسی نستعلیق در دوران جنبش مشروطه ماندگار شد. اگر می‌خواهید آثار این استاد خوشنویسی را از نزدیک ببینید، تا آخر آذر فرصت دارید که به موزه خوشنویسی ایران در خیابان شریعتی، پیچ شمیران، نرسیده به طالقانی، کوچه فولادوند بروید و از نمایشگاه «رخ دوست» بازدید کنید.

برچسب‌ها